Venų varikozės rizika ypatingai padidėja nėštumo metu

Kojų tinimu, skausmu, nuovargiu ir plika akimi matomomis išsiplėtusiomis kojų venomis moterys dažnai pradeda skųstis nėštumo metu, nors iki jo tokių problemų niekada neturėjo. Kodėl venų varikozės simptomai itin dažnu atveju pirmą kartą pasireiškia būtent nėštumo metu?

Nėštumas iš tiesų sukuria „puikias sąlygas“ spartesniam šios ligos vystymuisi

Padidėja ne tik moters svoris, bet ir jos kraujo tūris. Be to, augantis vaisius pradeda spausti dubenyje esančias kraujagysles, todėl pasunkėja veninio kraujo grįžimas į širdį. Negana to, pakitęs hormonų fonas organizme labai atpalaiduoja venų sieneles, jos natūraliai išsiplečia ir didesnė kraujo dalis užsilieka apatinėse galūnėse. Tad venų varikozė, apie kurią pacientė net nežinojo, iš tiesų gali šiek tiek pabloginti savijautą. Tarkime, nėštumo metu itin naudinga dėvėti kompresines kojines, kurios ne tik sumažina nemalonius simptomus, bet ir padeda išvengti pavojingų ligos komplikacijų, pavyzdžiui, venų uždegimo ar kraujo krešulių susidarymo.

Geriausia problemas gydyti dar prieš nėštumą

Kiekvienai moteriai, kuri mato ant kojų sutrūkinėjusių kapiliarų ar išsiplėtusių venų, jaučia lėtinio venų kraujotakos nepakankamumo simptomų ir rūpinasi savo sveikata, reikėtų dar prieš vaikelio planavimą apsilankyti kraujagyslių chirurgo kabinete. Jis įvertins venų būklę ir, jei reikia, pasiūlys profilaktikos priemones arba gydymo taktiką, mat nėštumo metu jokios invazinės procedūros negali būti atliekamos. Deja, bet dauguma mano, kad venų ligas geriau gydyti po nėštumo. Vis dėlto tai klaidingas suvokimas, nes būtent nėštumo metu jau esame problema linkusi dar labiau pagilėti.

Kaip sumažinti venų varikozės pasireiškimo riziką?

Nors paveldimumo pakeisti negalime, tačiau galime koreguoti daugumą venų ligų išsivystymui svarbių faktorių:

  • Vengti ilgo sėdėjimo arba stovėjimo. Būtina daryti pertraukas ir bent kas valandą pamankštinti kojas. Vertėtų atsiminti, kad prie kompiuterio dirbantys asmenys kas valandą turėtų pailsėti bent po 5 minutes – taip atsigaus ne tik akys, bet ir kojos, ypač jei sparčiai nužingsniuosite išgerti vandens ar atliksite trumpą kojų mankštą. Sėdėdami prie stalo galite pasukti čiurnas, palankstyti pėdas (taip treniruojamas blauzdos raumuo, kuris veikia kaip veninio kraujo pompa). Nepamirškite daug vaikščioti ir reguliariai užsiimti fizine veikla;
  • Vengti karščio. Su pirtimis ir karšta vonia reikėtų elgtis atsakingai – kas per daug, tas nesveika. Karštyje labai padidėja venų ligų komplikacijų rizika. Jei norite pasilepinti karštoje vonioje ar pirtyje, tuomet ribokite laiką ir gerkite pakankamai skysčių, o dėl šių malonumų būtinai pasitarkite su savo gydytoju – karštoje vonioje gulėti ir lankytis pirtyse galima tikrai ne visoms nėščiosioms;
  • Vengti sunkaus fizinio darbo ir sunkių nešulių kilnojimo. Sunkumų kilnojimas ir labai sunkus fizinis darbas padidina venų traumų ir persileidimo ar priešlaikinio gimdymo riziką;
  • Vengti aukštakulnių ir labai aptemptų drabužių – jie iškraipo ir trikdo normalią veninę kraujotaką, todėl juos dėvėkite tik ypatingomis progomis. Jei tai būtina, pavyzdžiui, to reikalauja darbo taisyklės, tuomet rinkitės tik sau tinkamą drabužių dydį ir stenkitės išsirinkti kuo patogesnį aukštakulnių modelį, kuris nespaustų pėdos. Be to, nėštumo metu turėtumėte dėvėti patogesnius drabužius, kurie tikrai nespaustų pilvo;
  • Vengti skysčio trūkumo – gerkite pakankamai negazuoto mineralinio vandens.

Lioton gelis – geresnei mikrocirkuliacijai ir kojų lengvumui

Gydytojas gali pasiūlyti dėvėti kompresines kojines. Jis taip pat gali rekomenduoti naudoti specialius gelius, kurie malšina nemalonius dėl sutrikusios venų kraujotakos kylančius simptomus.

Lioton gelis veiksmingai mažina paviršinių venų ligų simptomus:

  • kojų sunkumą;
  • kojų skausmą;
  • kojų paraudimą ir tinimą.

Optimali gelio forma suteikia vėsinimo pojūtį, jis labai lengvai ir greitai įsigeria, be to, itin maloniai kvepia ir netepa drabužių.

Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Farmacininkė Rūtelė Foktienė