Virtuvės subtilybės: braškės

Braškės ne tik gardžiai kvepia, bet yra ir maistingos: jose daug cukraus,
organinių rūgščių, aromatinių medžiagų, geležies, fosforo, kalcio,
mikroelementų, įvairių vitaminų, ypač A ir B grupės. Penkiose vidutinio didumo
uogose vitamino C yra tiek, kiek viename apelsine.

Braškės beveik neturi kalorijų, todėl jų galima valgyti kiek širdis geidžia.
Tiesa, jei nevargina alergija joms. Tie, kurie šioms uogoms alergiški,
smaguriaudami jomis turėtų užgerti rūgštaus pieno produktų: kefyro, jogurto,
rūgpienio.

Suaugęs žmogus per sezoną šių uogų turėtų suvalgyti bent 4 kg. Bet nereikėtų
pamiršti, jog braškės kelia kraujospūdį, todėl piktnaudžiauti didesniais jų
kiekiais nederėtų besiskundžiantiesiems padidėjusiu kraujo spaudimu. Be to,
braškių nerekomenduojama valgyti kenčiantiesiems nuo per didelio skrandžio
sulčių išsiskyrimo, skrandžio ir kepenų dieglių.

Pastebėta, kad dažnai alergiją sukelia ne pačios braškės, o jas “apnuodijantys”
teršalai, nes augančios arti žemės uogos sugeria visas dirvožemio trąšas,
nitratus ar automobilių išmetamąsias dujas. Todėl, jei sodyba yra šalia kelio
arba oro uosto, joje augantys vaisiai ir daržovės gali būti užteršti. Perkant
uogų turguje taip pat niekada negalima būti tikrais, kad jos ekologiškai
švarios.

Braškių kremas
Braškes nuplauti. Pusę braškių sutrinti ir sumaišyti su želatina, palikti 10
min. pastovėti. Po to masę šildyti ant garų, kol ištirps želatina. Truputį
atvėsinus sudėti varškę ir 3 šaukštus cukraus, viską gerai išmaišyti. Išplakti
grietinėlę. Kai pradės stingti varškės masė sudėti grietinėlę ir atsargiai
išmaišyti. Sausainius sulaužyti į kelias dalis.

Likusias braškes supjaustyti griežinėliais ir išdėlioti aplink desertinės
lėkštelės šonus. Ant dugno berti sluoksnelį sutrupintų sausainių, ant viršaus
užpilti sluoksnį kremo. Ant kremo išdėlioti sluoksnį braškių ir vėl sausainių
bei kremo sluoksniai. papuošti per pusę perpjautomis braškėmis bei mėtų
lapeliais.