Kad ir kokia populiari alergijos forma yra šienligė, tačiau ji diagnozuojama
ne visiems sergantiesiems. Iš dalies tai galima paaiškinti ir daugybe mitų, kuriais yra apipinta ši liga.

Mitas: Vaikai šienligę “išauga”.
Faktas: Vaikystėje atsiradusi šienligė gali ne tik, kad neišnykti, bet ir žymiai pablogėti, jei yra negydoma. O klaidinga nuomonė, kad alergijų nereikia gydyti, nes jos išnyks vaikui užaugus. Šienligė gali būti rimtesnių problemų priežastis.

Mitas: Kontaktavimas su alergenu gali išgydyti nuo šienligės.
Faktas:
Nuolatinis pakartotinis kontaktas su alergenu gali ne tik pabloginti simptomus, bet ir lemti komplikacijas.
Šis mitas tikriausiai kilo dėl imunoterapijos – vieno alergijos gydymo būdo. Tačiau imunoterapijos metu, alergeno dozės yra parenkamos labai tiksliai, pagal griežtai nustatytas gydymo schemas, visą procesą prižiūri specialistas. O bandant gydytis alergeno pagalba savarankiškai, galima tikėtis nebent priešingo rezultato ir komplikacijų.

Mitas: Šienligę dažniausiai sukelia žydintys augalai.
Faktas:
Šienligę dažniausiai sukelia įvairios medžių ir žolių rūšys. Žydintys augalai retai sukelia šienligę, nes jų žiedadulkės dažniausiai didelės ir lipnios. Todėl jų laisvai nenešioja vėjas ir jos nesukelia šienligės priepuolių.

Mitas: Pats žmogus negali nieko pakeisti dėl šienligės.
Faktas:
Gyvenimą su šienlige galima palengvinti įvairiais būdais: vartojant vaistus, renkantis alternatyviąją mediciną bei prevencinėmis priemonėmis. Nors dažniausiai šienligės nepavyksta visiškai išgydyti, tačiau jos simptomus galima gerokai sušvelninti. Savo gyvenimo kokybę galima pagerinti išsiaiškinus pavojingiausius alergenus, sekant jų kiekį ore, geriant antialerginius vaistus ir kt.

Lietuvos sveikata