Gydytojai pagyvenusiems žmonėms dažnai diagnozuoja vitaminų trūkumą. To priežastis ne tik skurdi ir nesubalansuota mityba, bet ir organizmo fermentų sistemos natūralus veiklos prastėjimas, dėl ko blogėja naudingųjų medžiagų iš maisto pasisavinimas. Vitaminų deficitui įtakos turi ir kai kurios ligos, vaistų vartojimas (ypač antibiotikų), taip pat patiriami stresai ir aplinkos tarša.

Vitaminas C – širdžiai ir kraujagyslėms
Dažniausiai pagyvenusiems žmonėms trūksta vitamino C. O jo poreikis vyresniems nei 60 metų amžiaus žmonėms yra didesnis nei jauniems. Vitaminų C, E ir A trūkumas – vienas faktorių, didinančių širdies ir kraujagyslių bei onkologinių ligų riziką. Be to, askorbo rūgštis normalizuoja organizmo medžiagų apykaitą, saugo plaučius, gerina imunitetą, dalyvauja cholesterolio skaidyme. Vitamino C geriausia gauti su natūraliu maistu. Jo šaltiniai yra citrusiniai vaisiai, špinatai, paprika, juodieji serbentai, rauginti kopūstai, svogūnai. Vartojant vitamino C preparatų papildomai reikėtų žinoti, kad esama duomenų, jog per dideli jo kiekiai neigiamai veikia kai kurias organizmo sistemas, pavyzdžiui, kasą.

Vitaminas B – skrandžiui, karotinas – akims
Kadangi su amžiumi prastėja virškinimo trakto veikla, pagyvenusiems žmonėms dažnai trūksta vitaminų B2, B6, B12, PP.
Vitamino B2 trūkumas blogina regėjimą, trikdo nervų sistemos darbą, neigiamai veikia virškinimą. Nors šio vitamino poreikis pagyvenusiems žmonėms yra mažesnis nei jauniems, su amžiumi organizmo gebėjimas jį pasisavinti mažėja. Natūralūs vitamino B2 šaltiniai – rūgpienis, varškė, sūris, kakava, veršiena.
Vitamino A trūkumas gali sukelti daug problemų: prastėja regėjimas, didėja dvylikapirštės žarnos ligų rizika, gali paaštrėti gastritas, silpsta imunitetas. Šio vitamino yra veršiuko kepenyse, žuvų taukuose, morkose, moliūguose, špinatuose, žaliuosiuose žirneliuose.

Su mineralais – atsargiau
Pagyvenusiems žmonėms mineralų poreikis mažėja. Todėl garbaus amžiaus žmonėms patiems, be gydytojo rekomendacijos, mineralų geriau nevartoti.
Jodo, kurio trūkumas neigiamai veikia ne tik skydliaukės, bet ir viso organizmo veiklą, trūkumo profilaktikai vertėtų dažniau į mitybos racioną įtraukti šio mikroelemento turinčių produktų (pavyzdžiui, jūrinių žuvų), pasitarus su gydytoju vartoti jodo preparatų papildomai.
Vienas svarbiausių mineralų pagyvenusiems žmonėms yra kalcis. Jo trūkumas moterims didina pomenopauzinės osteoporozės, vyrams – senatvinės osteoporozės riziką. Ne ką mažiau svarbus yra ir magnis, kuris mažina cholesterolio kiekį kraujyje, teigimai veikia žarnyno peristaltiką, gerina širdies darbą ir t.t. Magnio paros norma pagyvenusiems žmonėms yra 400-500 mg.

Lietuvos sveikata