Vitaminai rudens gėrybių krepšelyje

Kas gali tapti geresniu rudens simboliu nei geltoni lapai ir didžiuliai
oranžiniai moliūgai, žalios cukinijos, violetiniai baklažanai. Šios daržovės vis
dažniau išsikovoja vietą mūsų valgiaraštyje. Ir ne veltui – jose gausu vitaminų
ir kitų organizmui reikalingų medžiagų.

Moliūgas

Gardžiai kvepiantis moliūgo minkštimas gausus vitaminų. Yra jame ir askorbino,
ir B grupės vitaminų, vitaminų A bei E, taip pat vitamino K. Dėl reto vitamino T
gausos moliūgą galima laikyti puikiu garnyru prie kiaulienos, jautienos ir kitų
riebių patiekalų, nes būtent vitaminas T gerina “sunkaus” maisto pasisavinimą ir
neleidžia kauptis riebalams.

Be to, moliūguose geležies yra daugiausiai iš visų daržovių. Manoma, kad moliūgų
sultys padeda vyrams palaikyti seksualinį tonusą. Tokiu pačiu poveikiu pasižymi
ir moliūgų sėklos.

Liaudies medicina pataria:

Sergant kepenų ar šlapimo pūslės ligomis galima iš moliūgo ir kanapės sėklų
pasigaminti “pieną”: po stiklinę abiejų augalų sėklų sutrinti, po truputį
užpilant verdančiu vandeniu (3 stiklinės), po to perkošti, gautą masę dar kartą
gerai išspausti. “Pieną”, pasaldžius medumi arba cukrumi, reikia išgerti per
dieną.

Patisonas

Ši į skraidančiąją lėkštę panaši daržovė iš organizmo šalina blogąjį
cholesterolį ir teigiamai veikia regėjimą. Ypač šia prasme naudingi ne balti, o
oranžiniai patisonai.

Šių daržovių sėklose yra medžiagų, kurios teigiamai veikia kepenų darbą, taip
pat gerina medžiagų apykaitą, padeda iš organizmo pašalinti druskos perteklių,
gydo podagrą.

Vitaminų patisone šiek tiek daugiau nei aguročiuose, tačiau mažiau nei
moliūguose. Patisonas – ne tik naudinga, bet ir išties skani daržovė. Pasak
gurmanų, jų skonis labai primena artišokus. Jaunų keptuvėje patroškintų patisonų
skonis primena šparagus, marinuotų – pievagrybius, o mažai parauginti primena
agurkus.

Liaudies medicina pataria:

Jeigu jus dėl širdies ar kepenų ligų kamuoja tinimai, paimkite vieną vidutinio
dydžio patisoną, nulupkite jį, sutarkuokite, išspauskite sultis, į jas įdėkite
šaukštelį medaus, išmaišykite ir gerkite po pusę stiklinės 2-3 kartus per dieną.

Cukinija (agurotis)

Baltuose aguročiuose ir dryžuotose cukinijose yra vitamino C. Šios daržovės
pasižymi šlapimą varančiu poveikiu, todėl jų rekomenduojame valgyti širdies ir
kraujagyslių ligomis sergantiems ir tinimo kamuojamiems žmonėms. Cukinija
naudinga ir tiems, kurie serga ateroskleroze, diabetu, kepenų ligomis. Turtingos
kalio ir vario šios daržovės rekomenduojamos vartoti sergant mažakraujyste. Be
to, jie gerina žarnyno peristaltiką. Puikiai tinka tiems, kuriuos kamuoja
meteorizmas.

Liaudies medicina pataria:

Sudiržusią pėdų odą suminkštinti padės šviežių cukinijų kaukė. Daržovę smulkiai
supjaustykite, išdėliokite ant marlės ir uždėkite ant padų. Palaikykite 30
minučių, po to nuplaukite šiltu vandeniu, pėdas patepkite riebiu maitinamuoju
kremu.

Baklažanai

Baklažanuose yra vitamino C, gausu B grupės vitaminų, kurie gerina nervų
sistemos veiklą, padeda įveikti depresiją ir nemigą. Šiose daržovėse yra
medžiagų, gerinančių žaizdų gijimą. Baklažanuose gausu ir mangano, geležies,
cinko, todėl jų rekomenduojama valgyti sergant mažakraujyste. Ši daržovė mažina
cholesterolio kiekį kraujyje, jose esančios kalio druskos gerina širdies darbą,
padeda iš organizmo šalinti skysčius.

Pasak dietologų, baklažanai – bene tinkamiausia daržovė norint atsikratyti
papildomų kilogramų. 100 g šios vertingos daržovės yra tik 28 kilokalorijos.

Liaudies medicina pataria:

Dantų ir dantenų stiprinimui paimkite šaukštą baklažanų odelių, padžiovinkite
orkaitėje, sumalkite kavos malimo mašinėle, užpilkite stikline verdančio vandens
ir palikite nusistovėti. Po to įdėkite šaukštelį druskos. Gautu tirpalu
skalaukite burną.