Ar uodas, prisisiurbęs žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) užkrėsto žmogaus kraujo, gali šią infekciją perduoti kitam asmeniui?

Seniai įrodyta, kad jokiais būdais jokie uodai, jokie vabzdžiai ŽIV neplatina. Šio viruso plitimo keliai gerai žinomi, jie tik trys: lytinis; per kraują; iš motinos vaikui.

Per kraują dažniausiai užsikrečia žmonės, vartojantys narkotikus per nesterilius instrumentus. Medicinos įstaigose daroma viskas, kad šito būtų išvengta: užtikrinamas kraujo saugumas ir medicinos instrumentų sterilumas. Trečias plitimo kelias – ŽIV infekuota mama, jei nežinos apie savo ligą ir negaus gydymo, gali perduoti ŽI virusą savo vaikui.

Kad gali užkrėsti uodai – tai fantazijos. ŽIV į kraują patenka tam tikru keliu, turi būti tam tikras jo kiekis. Jei uodas prisisiurbs kraujo ir nutūps ant kito žmogaus, o tas kitas jį sutraiškys ir kraujas pateks ant jo odos, tuo būdu užsikrėtimas neįvyks. Kodėl? Virusas per odą nepatenka. O jei kraujas pateks ant gleivinės ar kokios žaizdelės – ir to neužteks, kad žmogus užsikrėstų. Medikai vaizdumo dėlei sako taip: "Norint užsikrėsti ŽIV, reikia gerai padirbėti". Net ne per kiekvienus lytinius santykius su ŽIV infekuotu asmeniu galima užsikrėsti. Beje, tai seniai žinomi dalykai.

Vakarų ekspresas