Žmogaus stuburas – tobula, bet lengvai pažeidžiama konstrukcija
Gydytojų neurologų nuomone, tik 15-20 proc. žmonių galima pavadinti laimės kūdikiais – jie niekuomet nesiskundžia nugaros skausmais. Likusieji 75-80 proc. žmonių per savo gyvenimą patiria įvairių kaklo, nugaros, juosmeninės ar kryžmeninės stuburo dalies skausmų.
Šių negalavimų priežastis ir būdus, kaip jų išvengti, nurodė gydytojas Eduardas Jemecas.

Kaip sudarytas žmogaus stuburas?
Stuburas – tobula ir sudėtinga biomechaninė sistema. Ją sudaro slanksteliai, juos jungiantys tarpslanksteliniai diskai ir tarpslanksteliniai sąnariukai, kuriuos apjuosia stiprūs raiščiai, daugybė įvairaus dydžio ir ilgio raumenų. Galima teigti, kad sudėtinga žmogaus stuburo konstrukcija primena Eifelio bokštą.

Kokie tyrimo metodai taikomi stuburo ligų diagnostikai?
Labai svarbu tiksliai įvertinti, kas sukelia skausmą. Pagrindiniai jo šaltiniai yra tarpslankstelinių diskų – elastingų kremzlinių žiedų, esančių tarp slankstelių, ir tarpslankstelinių sąnariukų pažeidimas bei raumenų įtampa.
Klasikinis diagnostikos metodas – rentgenologinis tyrimas. Pagal rentgenogramą galima spręsti, ar stuburo pakitimai yra įgimti, ar jie – traumų pasekmė, ar susieti su amžiui būdingais pasikeitimais. Daug informatyvesnis yra kompiuterinės tomografijos tyrimas, kurį atliekant matomas erdvinis vaizdas, galima įvertinti smegenų kanalo ir angų, pro kurias išeina nervai, būklę ir pokyčius. Dažniausiai jis taikomas tarpslankstelinių diskų išvaržų lokalizacijai ir dydžiui įvertinti, nugaros smegenų dangalų bei nervinių šaknelių navikams nustatyti. Dar tikslesnis ir, reikalui esant, papildantis kompiuterinę tomografiją yra elektromagnetinio rezonanso tyrimo metodas. Jis taikomas specializuotose gydymo įstaigose. Informatyvus yra elektromiografinis tyrimas, padedantis nustatyti nervinių struktūrų pažeidimo lygį.
Ar visuomet nugaros skausmas yra rimtas įspėjimas dėl sveikatos būklės?
Nugaros (stuburo) skausmus galima sąlyginai suskirstyti į dvi grupes: nepavojingus ir pavojingus. Skausmai, kuriuos sukelia neadekvatus, varginantis krūvis stuburo diskams, sąnariukams bei jų paviršiams ir raumenims, nėra pavojingi. Skausmai, kuriuos sukelia disko (diskų) pasislinkimas, įplyšimas, netinkamoje vietoje susiformavusios kaulinės ataugos, dėl ko dirginamos nervinės šaknelės, yra pavojingi. Pats žmogus ne visada teisingai įvertina, ar skausmas yra pavojingas, nes jo pobūdis ir intensyvumas gali kisti. Neretai nugarą skauda dėl pažeisto vadinamojo sinuvertebralinio nervo, kuris praneša apie pakitimus tarpslanksteliniuose diskuose bei slankstelių sąnariniuose paviršiuose bei gretimuose audiniuose. Kai šis nervas sudirginamas, jaučiamas skausmas. Jeigu tai įvyksta dėl netaisyklingai atlikto judesio ar neadekvataus krūvio, neturėtume labai jaudintis. Tačiau skausmas dėl anatominių pakitimų stuburo struktūrose yra pavojaus signalas. Tik gydytojas, pasitelkęs žinias, patirtį ir šiuolaikinius tyrimo metodus, gali teisingai įvertinti ir paskirti reikiamą gydymą.

Kas vyksta susirgus radikulitu?
Radikula (lot.) – nervinė šaknelė. Radikulitas – tai mechaninis uždegimas, kylantis, kai sudirginamos nervinės šaknelės. Jas, išeinančias pro kaulines angas bei raiščių ir raumenų kanalus, gali žaloti deformavęsi diskai arba kompensacinių mechanizmų pasekmė – kaulinės jų išaugos, populiariai vadinamos ataugomis. Skausmas gali sustiprėti dėl įtemptų raumenų. Tikrą radikulitinį skausmą sukelia stuburo smegenų dangalų ir nervinių šaknelių dirginimas bei prispaudimas. Šių reiškinių pasekmės neretai gali tapti invalidumo priežastimi.

Kokia liga vadinama osteochondroze?
Osteo (lot.) – kaulas, chondros (lot.) – kremzlė. Tai kaulų ir kremzlių pakitimai. Tarpslankstelinį diską sudaro kremzlinis audinys, sąnariniai paviršiai taip pat padengti kremzle. Osteochondrozė yra ardantis, degeneracinis procesas. Jis gali būti totalus – apimti visą stuburą, arba lokalus – pasireikšti viename segmente – kaklo,krūtinės, juosmens ir kryžkaulio srityje. Šių pakitimų atsiranda dėl amžiaus, netinkamos mitybos, nepaisant darbo ir poilsio režimo. Dėl nepakankamos medžiagų apykaitos pažeidžiami diskai: mažėja jų elastingumas, amortizacijos galimybės. Nukenčia ir kremzlė, dengianti sąnarinį paviršių, Dalį diskams tenkančio krūvio perima tarpslanksteliniai sąnariukai, o slankstelių paviršius ima “gintis” – augina kaulines išaugas. Ši liga laikytina darbo ir poilsio režimo nepaisymo bei nevisavertės mitybos pasekme. Viskam reikia saiko. Juk ir vaistai, pavartojus jų netinkamą dozę, tampa nuodais!

Kokie taikomi gydymo metodai?
Kuris nors vienas metodas – kaip ir vienas karys lauke… Taikomas kompleksinis gydymas, kuris kiekvienam pacientui yra individualus. Vienas iš metodų – tai dinaminis stuburo tempimas – stuburo slankstelių, tarpslankstelinių diskų ir nugaros raumenų korekcija. Tai neskausminga, veikiau – maloni procedūra. Manualinė terapija – tai stuburą bei visus kūno sąnarius koreguojančių judesių sistema. Veiksmingas metodas – vibromasažas, malšinantis skausmą, atpalaiduojantis raumenis, pagerinantis audinių kraujotaką ir gilesnėse kūno struktūrose. Kitas metodas – elektrostimuliacija. Ji ne tik malšina skausmą, bet ir gerina bei atnaujina nervų ir raumenų funkcijas. Elektrinių impulsų parametrai parenkami individualiai. Skausmui bei uždegimo simptomams mažinti skiriama medikamentų, kurie tarsi paruošia dirvą minėtoms procedūroms. Nedidelio intensyvumo skausmui gydyti puikiai tinka fastum/9975″>Fastum (tepti ne mažiau 3-5 cm du kartus per dieną), o jei skausmas stipresnis, reiktų pridėti ir geriamų vaistų.
Sakoma, geriau nesusirgti…