+1
-2
-1

Nors vaistinių konkurencija Lietuvoje didžiulė, daugumoje jų vaistams taikomi maksimalūs antkainiai, o aptarnavimo kultūra tragiška.

Vida Gudaitienė, privačios suaugusiųjų mokyklos direktorė, visą gyvenimą stengėsi vengti vaistų. Tačiau pastaruoju metu susilpnėjus sveikatai vaistinėse ji ėmė lankytis dažniau. Į savo namų vaistinėlę įtraukusi natūralių augalinės kilmės vaistų, moteris pastebi, kad žiemą vien jų neužtenka, tuomet tenka išleisti daugiau nei du šimtus litų per mėnesį vien vaistams. Pašnekovės nuomone, vaistų kainos Lietuvoje labai didelės, be to, jos ir toliau didėja.

Tai pastebi ne tik vaistų vartotojai, bet ir farmacijos sektoriuje dirbantys specialistai. Pakalbinta vaistininkė Eglė sako, jog prieš dešimtmetį dešimt citramono tablečių kainavo 60-70 ct, o šiandien pirkėjas moka dvigubai brangiau – apie 1,40 Lt. Kitas plačiai vartojamas vaistas pertusinas/6429″>pertusinas taip pat pabrango dvigubai: prieš dešimt metų kainavęs 3-4 Lt, dabar jis atsieina jau 7-8 Lt.

Įvertinus šias tendencijas tampa visiškai aišku, kodėl dauguma vartotojų Lietuvoje vaistines renkasi pagal vaistų kainas. O jos įvairiuose vaistinių tinkluose ganėtinai skiriasi.

Natūralu, kad pirkėjai neturi galimybių apsilankyti visuose vaistinių tinkluose ir išsiaiškinti, kur kainos mažiausios, pasiūla didžiausia, eilės trumpiausios, o aptarnavimas maloniausias. Todėl "Veidas" nusprendė atlikti vaistų kainų bei paslaugų palyginamąjį tyrimą ir sudaryti vaistinių tinklų bei pavienių vaistinių reitingą.

Taigi rugsėjo 10-12 d. apsilankėme dešimt vaistinių – vienoje valstybinėje, aštuoniose priklausančiose vaistinių tinklams bei vienoje nepriklausančioje – ir pabandėme išsiaiškinti vienodo vaistų krepšelio, kurį sudarė aštuoni skirtingi vaistai, kainą bei daugelį kitų kriterijų.

Įdomu tai, kad mūsų vaistų krepšelio kaina skirtingose vaistinėse skyrėsi daugiau nei 7 Lt. Dar labiau nustebino, kad dešimties pačių pigiausių citramono tablečių kaina skirtingose vaistinėse gali skirtis 66 centais. Permokėti galite ir pirkdami maisto papildą neurozaną. Pavyzdžiui, Šeimos vaistinėje už jį mokėtumėte 6,41 Lt daugiau nei "Apothecos" vaistinėje.

Skiriasi aptarnavimo kultūra

Eksperimento metu paaiškėjo, kad gana daug vaistinių atrodo vakarietiškai (bent Vilniuje), vaistų pasiūla jose gana didelė, taikoma daug būdų pirkėjams privilioti. Tačiau aptarnavimo kultūra kai kuriose vaistinėse stipriai šlubuoja. Pabendravus su kai kuriomis vaistininkėmis į šias vaistines užsukti dar kartą nebesinori.

Vos keturių vaistinių iš dešimties – "Apothecos", "Litfarmos", "Camelios" ir "Eurovaistinės" "Akropolyje" – vaistininkams nebuvo sunku pamaigyti kompiuterio klavišų ir pasakyti, kiek tiksliai kainuoja mūsų pageidaujami vaistai. Kitų mūsų pasirinktų vaistinių darbuotojus būtų galima įrašyti į vadovėlius "Kaip negalima aptarnauti klientų".

Jei močiutė, giminaitis ar kaimynas paprašė jūsų užeiti į vaistinę ir paklausti, kiek kainuoja vaistai, kad žinotų, kiek gali pasilikti kruopoms, o kiek skirti vaistams, į "Eurovaistinę" Šeškinės g. 26 neikite. Nes ten nieko nesužinosite, tik gausite brošiūrą, kurioje neva nurodytos visų vaistų kainos (radome tik du iš aštuonių). Panašus likimas jūsų laukia ir netoliese esančioje Šeškinės vaistinėje. Ten iš vaistininkės dviejų trečdalių mūsų norimų vaistų kainų taip ir nepavyko sužinoti. Beje, Šeškinės vaistinė priklauso aljansui "100 metų vaistinė", kuris siūlo užsisakyti vaistų internete, ateiti į vaistinę jų pasiimti ir mokėti mažiau.

Interneto svetainėje bandėme sužinoti norimų vaistų kainas. Ir sužinojome, bet kartu aptikome ir keletą paradoksų: Šeškinės vaistinės darbuotoja teigė, jog mažesnė "Fastum Gel" pakuotė čia kainuoja 17,13 Lt. Tuo tarpu "100 metų vaistinės" puslapyje internete rašomą kad įprasta šio tepalo kaina vaistinėje yra 18,91 Lt, bet jeigu bus užsisakoma internetu, tada jis kainuos "tik" 18,31 Lt. Skyrėsi ir "Coldrex" bei "Mezym" vaistų kainos. Pabandėme išsiaiškinti telefonu, kas suklydo, galbūt interneto puslapis mulkina pirkėjus, tačiau paskambinus į Šeškinės vaistinę ir prisistačius, iš kur skambinama, ragelis iš karto buvo numestas.

Beje, ne tik Šeškinės vaistinė pasižymi keistumais ir ydinga aptarnavimo kultūra. Pavyzdžiui, jei nutarėte paskambinti ir pasiteirauti, kiek kainuoja kuris nors vaistas Šeimos vaistinėje, veltui švaistote pinigus ir laiką. Santariškių medicinos miestelyje esančioje Šeimos vaistinėje norima informacija telefonu neteikiama, nes vaistininkė mano, kad jai nepriklauso padėti potencialiam pirkėjui.

Siūlo brangesnį

Ne mažiau nei aptarnavimo kokybė vartotojams svarbu, ar vaistą galima rasti savo pamėgtoje vaistinėje. Šiuo aspektu silpniau pasirodė ir reitinge keletą balų prarado "Camelia", Gedimino bei Šeimos vaistinės. Jose nepavyko rasti "Moller’s Omega-3" žuvų taukų kapsulėmis.

Į vaistų sąrašą buvo įtrauktas ir alergijai gydyti skirtas vaistas klaritinas. Šis vaistas į sąrašą įtrauktas neatsitiktinai, nes jo galima

nusipirkti ir su receptu, ir be jo. Be abejo, receptinis klaritinas kainuoja maždaug šešiais litais pigiau. Tačiau nė viena vaistininkė nepasiteiravo, kurio klaritino kaina mums rūpi. Vienos kažkodėl pasakydavo brangesnio nereceptinio vaisto kainą, kitoms pasirodydavo, kad klausiama apie receptinį vaistą. Mus konsultavusi | vaistininkė Eglė teigė, kad toks vaistininkių elgesys prieštarauja farmacijos specialistų etikos kodeksui: "Vaistininkas privalo paaiškinti pacientui, kokie galimi vieno ar kito vaisto variantai, rasti optimaliausią variantą, o ne iš karto siūlyti patį brangiausią. Ypač pasiūlyti kelis variantus privaloma, kai pacientas teiraujasi tokių vaistų, kurie yra ir receptiniai, ir nereceptiniai", -teigė didelę darbo patirtį turinti vaistininkė.

Vis dėlto jei vaistininkė ir neskuba siūlyti optimaliausių kainų, į vaistines dažną pirkėją privilioja nuolaidos. Tarkime, "Veido" kalbinta studentė Aušra Murauskaitė pasakojo, kad kai vienas vaistinių tinklas pasiūlė neurozaną už pusę kainos, ji iš karto nuskubėjo ir nusipirko dvi šio maisto papildo pakuotes. Studentė taip pat patvirtino, kad jos akį patraukia ir vaistų nuo peršalimo akcijos bei vieno vaistinių tinklo savaitgaliais siūloma 15 proc. nuolaida kosmetikos bei higienos prekėms.

Tačiau atrodo, kad ne visi vaistinių tinklai linkę rūpintis, kad apie jų akcijas sužinotų kuo daugiau potencialių pirkėjų. Štai vaistinių tinklas "Apotheca" bei valstybinė Gedimino vaistinė neturi savo puslapių internete, "Litfarma" siūlo nemažai nuolaidų, tačiau šio tinklo puslapis internete neveikia, o jokiam tinklui nepriklausanti Šeškinės vaistinė savo nuolaidų internete taip pat neskelbia.

Taigi daugybė išvardytų ir dar keletas smulkesnių trūkumų (eilės, nepatogus vaistinės darbo laikas, nėra vietos automobiliui pastatyti) ir nulėmė, kad kai kurios vaistinės nusmuko į reitingo apačią.

Sukasi dideli pinigai

Per pastaruosius dešimt metų Lietuvos farmacijos rinka padidėjo kelis kartus: 1998 m. Lietuvoje veikė 694, o šiandien jau 1618 vaistinių. Padidėjo ir farmacijos rinkoje besisukantys pinigai: 2003 m. šalies vaistinių apyvarta buvo 1 mlrd. Lt, o 2007 m. jau 1,5 mlrd. Lt. Kaip teigia Farmacijos departamento specialistė Regina Pakštaitienė, vien per pastaruosius dvejus metus ši rinka padidėjo 400 mln. Lt. Beje, lietuviai visoje Europoje išsiskiria dideliu vaistų vartojimu. Pernai gydytojo paskirtus medikamentus vartojo daugiau kaip 1 mln., o nepaskirtus – 1,7 mln. gyventojų.

Vaistai, kuriu ieškota vaistinėse

1."Mezym Forte 3500"

2. Citramonas – pigiausias, kokį turi

3. "Coldrex" – vaistai nuo peršalimo (vandeniu užpilami milteliai)

4. Tepalas "Fastum Gel" (maža tūbelė)

5. Atmintį gerinantis maisto papildas "Neurozan"

6. "Peter’s Moller’s Omega-3" žuvų taukai (kapsulės)

7. "Claritine" – vaistai nuo alergijos

8. "Otrivin" (lašai suaugusiems)

Vaistų krepšelio kaina skirtingose Vilniaus vaistinėse (Lt)

1. "Camelia", Šeškinės g. 28A 85,42

2. "Apotheca", Gerosios Vilties g. 1A 88,26

3. Šeimos vaistinė, Šeškinės g. 24 88,65

4. "Litfarma", Buivydiškių g. 17 88,67

5. Šeškinės vaistinė, Šeškinės g. 28 88,83

6. "Eurovaistinė" ("maxi"), "Akropolis", Ozo g. 25 89,69

7. "Eurovaistinė" ("mini"), Šeškinės g. 26 90,28

8. Gedimino vaistinė, Gedimino pr. 34 90,82

9. "Farma" vaistinė, Ateities g. 91 91,9

10. "Gintarinė" vaistinė, Šeškinės g. 32 92,5

Vaistinių reitingas 2008

Vieta 2005 m. reitingo

1.2. "Camelia" 80 balų

2. 6. "Apotheca" 74 balai

3.4 "Litfarma" 70 balų

4.8. Šeimos vaistinė 69 balai

5.1. "Eurovaistinė" (Vilniuje, "Akropolyje", "maxi") 67 balai

6.3. "Eurovaistinė" (Vilniuje, Šeškinės g., "mini") 64 balai

7.9. "Gintarinė" vaistinė 56 balai

8. – Šeškinės vaistinė 50 balų

9. 5. "Farma" vaistinė 50 balų

10. 7. Gedimino vaistinė 47 balai

Reitingo paaiškinimas

Kiekviena vaistinė daugiausiai galėjo gauti šimtą balų. Sudarant reitingą buvo vertinama daug rodiklių: mūsų atsitiktinai pasirinktų vaistų krepšelio kaina – ji lėmė net 50 proc. balų kiekio. Taip pat vertinta vaistų pasiūla (maksimaliai buvo galima gauti 10 balų), aptarnavimo kultūra (maks. 10 balų), kaip bendraujama telefonu, kaip sprendžiamos konfliktinės situacijos ar kilę nesusipratimai (maks. – 10 balų), nuolaidų sistema ir akcijų gausa (maks. 10 balų), vaistinių darbo laikas, kokios eilės, kiek laiko teko praleisti, galimybė prie vaistinių pasistatyti automobilį, vaistininkų vizitinės kortelės ir kt. (maks. 10 balų).

 

Savaitraštis "Veidas"