Apie dovanas

Ką slepia atvirukai?

 

Ne paslaptis, kad daugiausia sveikinimu išsiunciame prieš Kaledas ir Naujuosius metus. Pasirodo, net tokia detale, kaip kaledinis atvirukas, gali atskleisti tam tikrus musu bruožus. Profesorius Richard Wiseman pastebejo, kad skirtingi asmenybiu tipai renkasi skirtingus atvirukus. Noredamas tai pagrįsti moksliškai, jis atliko eksperimentą. Tyrimo dalyviai iš pradžių atliko asmenybės testą, o vėliau iš šešiu tipu – modernaus, tradicinio, religinio, juokingo, mielo ir abstraktaus – pasirinko jiems labiausiai patinkanti atviruka. Pastebėta, kad ekstravertai dažniau renkasi modernius ir juokingus atvirukus, emociškai stabilus, organizuoti asmenys – religinės tematikos sveikinimus, o intravertai labiausiai vertina tradicinius vaizdus, imituojančius mielas situacijas. Emociškai stabilus, taciau ne itin supratingi asmenys renkasi humoristines atvirutes, abstraktus vaizdai labiausiai patinka spontaniškiems, neorganizuotiems žmonems, o mieli sveikinimai – empatiškiems, ramiems ir naujiems potyriams atviriems asmenims. Nustatyta, kad moterys siunčia dvigubai daugiau atvirukų nei vyrai. Tačiau ne tik dėl tvirtesniu ir turtingesnių socialinių ryšių. Pastebeta, kad dažniausiai sveikinimus siunčia tradicijų besilaikančios moterys ir tai daro nebūtinai iš meilės kitiems, bet iš poreikio laikytis visuomenės normų. Vyrai, kurie teigė nesilaikantys tradiciju, atvirutes siunte reciausiai. Skirtingų lyčių atstovų skoniai taip pat skiriasi: moderniais atvirukais žavėjosi 30 proc. moterų ir tik 16 proc. vyrų, o linksmi ir juokingi atvirukai, padare ispudi 32 proc. vyru, patiko tik 14 proc. moteru. Taigi jei, norite, kad sveikinimas iš tiesu paliestu adresato širdi, atvirute parinkite pagal jo charakterį.

 

Kodėl svarbu dovanoti dovanas?

Keitimasis dovanomis ar dovanu teikimas yra svarbus, nes kuria tarp žmoniu ryši. Mes gyvename visuomeneje, kurioje dovanu teikimo, dovanos savokos palaipsniui tampa vartotojiškumo sinonimu. Taciau taip buvo ne visuomet, ir faktiškai dovanojimo aktas visuomeneje vaidino svarbu istorini vaidmeni. Senovines visuomenese, klanai konkuravo, kuris duos daugiausiai, taip kaupdami pagarba vienu kitiems ir stiprindami genties ryšius. Pagarba priklause ne tam, kuris daugiausia gavo, bet tam, kuris daugiausia dave. Šiais laikais, nors mes, europieciai, ir nedaliname dukteru, kad užmegztume gerus ryšius tarp klanu, dovanojimo aktas vis dar kuria galingus draugystes ryšius, juos pagilina, kai mes parenkame dovana, atspindincia kito verte mums.

 

Praktiškumas prieš emocijas

Jau jauname amžiuje išryškeja lyciu skirtumai dovanojant dovanas. Berniukai ir mergaites i tai žiuri visiškai skirtingai. Mergaites dažniausiai yra labiau susijusios su dovana, jos pakavimu ir iteikimu. Berniukams visa tai dažniausiai visai nerupi. Šios tendencijos išlieka ir tolimesniame gyvenime. Jei norite irodymu, atkreipkite demesi, kiek vyru prekybos centruose ieško kalediniu dovanu paskutine akimirka. Moterys paprastai linkusios parinkti sentimentalias, o vyrai – praktiškesnes ir ekonomiškai vertingesnes dovaneles. Santuokoje paprastai moteris atsakinga už dovanu parinkima ir supakavima. Vyrai teikdami dovanas neretai turi „taktiniu sumetimu“. Beje, dovanu pasikeitimas tarp sutuoktiniu yra labai paprastas ir aiškus budas parodyti domejimasi vienas kitu, sustiprinti jausmus. Deja, tai gali atskleisti ir artejancia santykiu pabaiga. Kai kuriu skyrybu tyrimai parode, jog sutuoktiniai žinojo, jog santuokai arteja galas pagal gaunamas dovanas, ar kai ju partneris nustodavo dovanoti dovanas. Tai tik patvirtina fakta, kad, nustoje teikti dovanas, žmones praranda labai svarbia socialinio gyvenimo dali.

 

Ar dovanoti?

Nors dovanu paieškos dažnai kelia frustracija ir del to neretam kyla noras viska mesti – tokia elgsena nebutu sveikas pasirinkimas. Žinoma, švaistytis pinigais nera jokio butino reikalo, taciau visiems drauge atsisakyti keitimosi dovanomis – bloga mintis. Atsisakantieji teikti ir gauti dovanu, praranda kai ka labai svarbaus – jie praranda ypatingus ryšius su šeimos nariais, giminaiciais ir draugais. Uždrausdami kitiems dovanoti dovanas, atimate jiems galimybe pagalvoti apie kitus asmenis. Taigi nedalyvaudami dovanu dovanojime/apsikeitime, jus apvagiate save ir kitus. Neseniai ištyrus naminiu gyvunu augintojus, pastebeta, kad šeimininkai, stengdamiesi padaryti savo globotinius laimingus, patiria stiprius teigiamus jausmus. Jie labai stengiasi pagerinti savo gyvuneliu savijauta ir komforta. Šis tyrimas patikimai rodo, kad, dovanodami dovanas, mes vis delto siekiame ir gauname kažka sau, nes gyvunai juk negali atsakyti tuo paciu. Dovanojimas – tai nera vien tik daikto ar kokios nuosavybes perleidimas artimam žmogui. Tai parodo, ka mes galvojame, jauciame, ieškodami dovanos. Dovanodami kitam dovanojame sau. Didžiausia poveiki dovanu teikimo metu paprastai patiria dovanotojas. Dovanu teikimas padeda mums sustiprinti savo jausmus kitiems, parodyti, kad jie mums labai rupi.