+4
-0
+4
Keista priežastis, dėl kurios kai kurie vyrukai turi mažiau sekso partnerių

Vyrai be uoslės turi mažiau sekso partnerių už kitus. Šį sutrikimą turinčios moterys yra labiau neužtikrintos dėl santykių ateities.

Tyrėjai tiksliai nežino, kodėl sunkumai meilės reikaluose susiję su uosle, tačiau gali būti, kad anosmijos (uoslės nebuvimas) kamuojami žmonės jaučiasi nesaugūs ir visą gyvenimą nepastebi daugybės emocinių signalų. Vyrai, gimę be uoslės, turi gerokai mažiau sekso partnerių už kitus, o šį sutrikimą turinčios moterys yra labiau neužtikrintos dėl santykių ateities, rodo naujo tyrimo rezultatai. „Nemažai socialinių signalų perduodama kvapais, o uoslės neturintys žmonės tikriausiai jų nepastebi“, – sakė tyrimo vadovė Ilona Kroi (Ilona Croy), Švedijos Geteborgo universiteto psichologė.

Socialinis uostymas

Nors anosmiją turinčių žmonių oficialiai niekas neskaičiuoja, Anosmijos fondas („Anosmia Foundation“) teigia, kad apie 2–5 mln. amerikiečių turi skonio ir kvapo sutrikimų. Kai kurie žmonės gimsta be uoslės, kiti jos netenka dėl galvos traumos, nosies ataugų, vėžio gydymo radiacija ir ligų, pavyzdžiui, Alzheimerio.

Vis daugėja įrodymų, kad žmonės nesąmoningai perduoda emocijas kvapu. Vieno tyrimo metu buvo nustatyta, jog baimės kvapas yra užkrečiamas. Kita studija atskleidė, kad žmonės gali skirti nervingo prakaito bei prakaito pasportavus kvapus ir vadovautis kvapais rinkdamiesi partnerį.

Anksčiau šiais metais I. Kroi komanda paskelbė tyrimą žurnale „PLoS One“, kurio rezultatai atskleidė, kad žmonės, gimę be uoslės stormens (smegenų regiono, atsakingo už uoslę), yra labiau socialiai neužtikrinti ir linkę į depresiją nei žmonės, kurių uoslės funkcija nesutrikusi. Netrukus po tyrimo paskelbimo komandą užplūdo klausimų lavina – kiti tyrėjai norėjo sužinoti, kaip uoslės sutrikimo poveikis skyrėsi priklausomai nuo lyties. Keleto tyrimų metu buvo nustatyta, jog moterys užuodžia kvapus kitaip nei vyrai.

Taigi komanda iš naujo išanalizavimo rezultatus. Šį kartą pagal lytį. Uosle nesiskundžiantys vyrai teigė per gyvenimą turėję vidutiniškai 9 sekso partnerius, o kenčiantieji nuo anosmijos – tik 3. Tarp moterų nepastebėta partnerių skaičiaus skirtumų, tačiau jos sakėsi esančios labiau neužtikrintos santykiuose. (Studijos, kurios metu buvo apklausti 32 anosmiją turintys žmonės ir 36 žmonės, kurių uoslė normali, dalyvių amžiaus vidurkis buvo 30 metų.)

Gyvenimas be uoslės

Vienas iš galimų paaiškinimų – socialinius signalus siunčia nosis, todėl anosmijos kamuojami žmonės jų tiesiog nepastebi, jiems sunkiau bendrauti, sakė I. Kroi. Taigi, vyrai gali per mažai pasitikėti savimi, kad ieškotų naujų partnerių. Uoslės neturintiems vyrams gali pritrūkti drąsos ir motyvacijos užmegzti naujas pažintis, el. laiške rašė ji.

Kalbant apie moteris, socialinis nerimas gali virsti netvirtais santykiais. Teiginys, kad uoslės neturintys žmonės nepastebi subtilių socialinių signalų, nėra iš piršto laužtas, sakė Tomas Humelis (Thomas Hummel), tyrimo bendraautoris ir mokslininkas, dirbantis Vokietijos Dresdeno universiteto Kvapo ir skonio klinikoje. „Visai tikėtina, jog kūno skleidžiamu kvapu perduodama daug daugiau informacijos, nei manome, – pasakojo jis svetainei „LiveScience“. – Tam tikra prasme mus valdo nosys.“

Apskritai, uoslės neturintys žmonės yra labiau neužtikrinti kasdieniame gyvenime. Jie nežino, ar jų burnos kvapas malonus, ar nesmirda pažastys, ar pienas, kurį jie geria ryte, nesurūgęs, ar butas nedvokia kaip sąvartynas ir t. t. Nuolat sukant galvą dėl savo kūno kvapo atsiranda nesaugumo jausmas, galintis pakenkti romantiškiems santykiams, pridūrė T. Humelis.

„Žmonės sako, kad susikuria tam tikras dienotvarkes. Pavyzdžiui, prausiasi po dušu du kartus per dieną, valosi dantis tris kartus per dieną, – sakė jis. – Prisigalvoja įvairiausių planų ir metodų, kad tik jų kūno kvapas neriestų nosies tiems, kas turi uoslę.“