Salmoneliozė

Salmoneliozė

Salmoneliozė – salmonelių bakterijų sukelta ūmi infekcinė
žarnyno liga, kuri pažeidžia virškinimo sistemą ir sukelia karščiavimą,
viduriavimą ir itin greitą organizmo dehidrataciją. Salmonelioze susergama šiltu
metų laiku užsikrėtus nuo gyvūnų arba žmonių, kurie serga salmonelioze. Liga
plinta per maistą, vandenį. Taip pat salmonelioze galima užsikrėsti valgant
pieno produktus, mėsą, ypač paukštieną. Ne išimtis vaisiai ir daržovės. Be
specialių tyrimų įsitikinti ar maistas neužterštas ir nėra pavojaus susirgti
salmonelioze, neįmanoma, nes maisto produktai nepakinta ir vizualiai nesiskiria
nuo neužkrėsto maisto. Kadangi galima užsikrėsti nuo paukščių, roplių ir
graužikų, po kontakto su šiais gyvūnais būtina kruopščiai plauti rankas. Suvalgius
maisto, kuris yra užkrėstas, dalis bakterijų žūsta skrandyje, tačiau didžioji
dalis bakterijų lieka ir prilimpa prie žarnų sienelių, išskirdamos toksinus
bakterijos žaloja ląsteles. Salmonelės bakterijos patenka į tulžies pūslę, su
tulžimi jos patenka į ligonio išmatas, tokiu būdu jis tampa salmonelės
nešiotoju. Pacientai, kurių imunitetas yra nusilpęs, suserga sunkesne
salmoneliozės forma.

Ligos
simptomai

·        
Viduriavimas arba
vidurių užkietėjimas;

·        
Skrandžio skausmas;

·        
Galvos skausmas;

·        
Pykinimas ir
vėmimas;

·        
Karščiavimas;

·        
Silpnumas ir
apetito nebuvimas;

·        
Kraujas pasirodęs
išmatose;

·        
Raumenų skausmas.

Gydytojo
pagalba

Jei viduriuojate daugiau nei 24 valandas, vertėtų
kreiptis į gydytoją. Nuvykus pas gydytoja teks prisiminti ką ir prieš kiek
laiko valgėte pastaruoju metu. Jums bus atliktas kraujo, šlapimo ir išmatų
tyrimas. Gali būti atliktas serologinis tyrimas, kurio metu nustatomi
antikūniai organizme. Salmoneliozės atveju išrašomi antibiotikai gali
nusilpninti organizmą ir visą imuninę sistemą, todėl organizmui atstatyti
patariama vartoti gerąsias bakterijas – bifidobakterijas ir vitaminus.

Sergant gali kilti dehidratacija, nes ligos metu
netenkama daug skysčių viduriuojant ar vemiant. Pirmasis dehidratacijos požymis
– sumažėjęs šlapimo kiekis, išsausėjusi burna ir tirštos seilės. Sergant
vargina dažnas kvėpavimas, šaltos galūnės ir mieguistumas. Svarbu žinoti, jog
dehidratacija itin pavojinga vyresnio amžiaus žmonėms ir kūdikiams. Dažniausiai
nuo salmoneliozės pasveikstama per 4-7 dienas, tačiau dar mėnesį ligonio
išmatose yra salmonelės bakterijų, todėl nuo ligonio taip pat galima
užsikrėsti, nors ligos simptomų ir nebėra.

Kaip gydytis?

Būtina
atstatyti organizme prarastus skysčius viduriuojant ar vemiant, todėl gerkite
daug vandens. Plaukite skrandį drungnu virintu vandeniu. Sergant labai svarbu
laikytis sveikos dietos, gerti nesaldžią arbatą.

Patarimai

·        
Prieš gaminant
maistą būtina kruopščiai nusiplauti rankas.

·        
Gaminant maistą turėkite
kantrybės ir iki galo jį išvirkite ar iškepkite. Norint sunaikinti salmonelę
maiste, virkite ne mažiau nei 2 valandas. Pjaustykite žalius ir jau paruoštus
produktus ant atskirų pjaustymo lentelių ir su atskirais įrankiais, nes
salmonelė plinta ir per įrankius.

·        
Salmonelioze
sergantys naminiai paukščiai deda užkrėstus kiaušinius, todėl nerekomenduojama
valgyti žalių kiaušinių, o ančių ir žąsų kiaušinius vartoti tik kepiniams.

·        
Pasirūpinkite, kad
šaldytuve laikomi žali produktai nesiliestų su jau pagamintais.

·        
Venkite vartoti
suskilusius kiaušinius, prieš virdami nuplaukite.

·        
Gamindami maisto,
neragaukite dar neiškeptos ar neišvirtos mėsos.

·        
Negaminkite maisto,
jei viduriuojate ir nesate išsiaiškinę viduriavimo priežasties.

·        
Kad ir kaip
mėgstate naminį karvės pieną, norint išvengti salmoneliozės gerkite tik
pasterizuotą pieną.

·        
Plaukite rankas
pasinaudojus tualetu.

·        
Stebėkite vaikus,
kurie paglostę naminį gyvūną, beplautas rankas deda į burną.