Vilniaus universiteto vaikų ligoninės medikai pareiškė norą padėti Afganistano Goro provincijoje gyvenančioms mamoms ir vaikams. Galimybę bendradarbiauti jų sveikatinimo srityje medikai penktadienį aptarė su ligoninėje apsilankiusiu krašto apsaugos ministru Juozu Oleku.

Vilniaus universiteto Pediatrijos centro vadovas prof. Vytautas Usonis Eltai teigė, jog ligoninės lygis tiek pakilo, jog jos statusas iš paramos gavėjos gali keistis į bendradarbiaujančios.

„Tuo metu, kai Lietuvai buvo sunku, tai yra prieš 15-17 metų, mums labai padėjo kitų šalių medikai – chirurgai, anesteziologai, onkohematologai, ir ne vien gerinant materialinę bazę, bet ir dalinantis patirtimi, žiniomis. Dabar mes norime padėti. Savo tikslu pasirinkome Afganistano Goro provinciją, kurios atkūrimo grupei nuo 2005 metų vadovauja Lietuva”, – sakė V. Usonis.

Pasak profesoriaus, šiuo metu pradinei idėjai bandoma rasti konkretesnį pavidalą – analizuojamos jau esamos Užsienio reikalų ministerijos programos. „Labai džiaugiamės sulaukę Krašto apsaugos ministerijos vadovybės palaikymo”, – teigė V. Usonis.

Pediatrijos centro vadovas pripažino, jog kol kas medikams net sunku įsivaizduoti, kas jų laukia neramumų krečiamoje šalyje. „Dažnai liūdnai juokaujame, kad čia dirbame ekstremaliomis sąlygomis, įdomu, ko verta būtų mūsų patirtis išties į tokias pakliuvus”, – sakė V. Usonis.

Profesorius teigė besižavintis italų kolegų patirtimi dirbant karštuosiuose Afrikos taškuose. Jis mano, kad parengus programą dalis Lietuvos medikų kuriam laikui išvyktų padirbėti į Goro provinciją, be to, Vilniaus universiteto vaikų ligoninėje galėtų patirties semtis kolegos iš Afganistano.

Šiuo metu Vilniaus universiteto vaikų ligoninės specialistai moko Kirgizijos, Tadžikijos, Uzbekijos medikus pagal UNICEF ir PSO kuruojamas „Naujagimių gaivinimo” ir „Naujagimių slaugos ir gydymo priežiūros pagrindų” programas.