Ropė

Šiemet darže liko laisva vaga, tai pasėjau ropes, nes kitką sėti buvo per
vėlu. Per porą mėnesių ropės užaugo labai gražios, bet, deja, absoliučiai nieko
nežinau, ką iš jų galima padaryti. Tikiuosi iš jūsų daugiau žinių apie šią
daržovę.
Eleonora

Iki bulvių pasirodymo ropės Europoje buvo labai paplitusi daržovė – jas
valgydavo virtas, keptas, ruošė iš jų įvairius patiekalus. Ropė puikiai tinka
įvairiems troškiniams, ypač dera su ankštinėmis daržovėmis.

Ropėse gausu vitaminų A ir C, kalio, kalcio, natrio druskų, magnio, fosforo,
geležies, cukraus.

Ropėse esantis eterinis garstyčių aliejus skatina sulčių išsiskyrimą, pagerina
maisto pasisavinimą, naikina mikrobus.

Liaudies medicina rekomenduoja virtų ropių sultis su cukrumi gerti
persišaldžius, stipriai kosint, užkimus, padažnėjus širdies plakimams, kamuojant
nemigai. Anksčiau ropes vartojo ir kaip raminamąjį vaistą (po stiklinę nuoviro
nakčiai). Ropes valgė ir esant vidurių užkietėjimui.

Svarbu:

sergant ūmiais skrandžio ir žarnyno uždegimais, ropės valgyti nepatartina.

Ropės baltame padaže
Reikia:

* 4-5 nedidelių ropių,

* keturių – penkių šaukštų sviesto,

* stiklinės balto padažo.

Nuvalytas ropes supjaustykite gabaliukais ir, įpylę truputį vandens, kelias
minutes patroškinkite su sviestu. Kai ropės suminkštės, jas užpilkite baltu
padažu, truputį pasūdykite ir dar kelias minutes patroškinkite.