10 dalykų apie antibiotikus, kuriuos reikia žinoti kiekvienam

Antibiotikai – svarbus mokslo išradimas, padėjęs įveikti šimtus ar net tūkstančius infekcinių ligų. Vis dėlto šiuo metu kyla didelis susirūpinimas dėl bakterijų atsparumo antibiotikams augimo. Už antibiotikų efektyvumo palaikymą atsakingas kiekvienas iš mūsų. Kaip? Sužinosite šiame straipsnyje. Pateikiame 10 dalykų apie antibiotikus, kuriuos reikia žinoti kiekvienam.

1) Antibiotikai vartojami bakterijų sukeltoms infekcijoms gydyti. Antibiotikai neigiamai veikia bakterijų augimą ir dauginimąsi, todėl padeda kovoti su bakterijų sukeltomis ligomis. Virusų jie neveikia, todėl virusinių infekcijų metu antibiotikų vartoti negalima.

2) Antibiotikus paskirti gali tik gydytojas. Jis turi kruopščiai įvertinti, ar antibiotikai tikrai būtini. Jie skiriami tuomet, kai naudos ir rizikos santykis yra teigiamas. Tai reiškia, kad antibiotikų vartojimas suteiks daugiau galimos naudos, nei padarys galimos žalos.

3) Antibiotikai vartojami tik gydytojo paskirtomis dozėmis ir laiko intervalais. Negalima šių nurodymų koreguoti ar kaip nors pakeisti savo nuožiūra, nes teisingas gydymo režimas yra labai svarbi antibakterinės terapijos dalis.

4) Antibiotikų vartojimo trukmės trumpinti savo nuožiūra negalima, nors ir atrodo, kad jaučiamasi žymiai geriau. Organizme dar gali būti likę ligos sukėlėjų ir liga gal atsinaujinti. Negana to, toks savavališkas gydymo nutraukimas skatina antibiotikams atsparių bakterijų radimąsi. Taigi antibiotikus būtina vartoti tokį laiko periodą, kokį nurodė gydytojas.

5) Antibiotikų nereikėtų kaupti namuose. Jų likučius galima saugiai nunešti į vaistinę. Ten surenkami nesuvartoti, pasibaigusio galiojimo termino vaistiniai preparatai, kurie saugiai sunaikinami. Nesuvartotų ar netinkamų vartoti vaistų jokiais būdais negalima mesti į šiukšlių dėžę.

6) Antibiotikus geriausia užgerti vandeniu. Kadangi tai gana toksiški vaistai, reikėtų vartoti kuo daugiau skysčių. Prieš vartojimą būtina perskaityti pakuotės lapelį ir pasidomėti, su kokiais skysčiais ir maistu antibiotikų vartoti negalima.

7) Neracionalus antibiotikų vartojimas – viena didžiausių šiandienos sveikatos ir ekonominių problemų. Kiekvienas iš mūsų turėtų žinoti, kad šių vaistinių preparatų vartojimas turi būti gerai apsvarstytas ir kad kiekvienas iš mūsų prisideda prie to, kad svarbiausių antibiotikų veiksmingumas kuo ilgiau išliktų nepakitęs. Be to, neracionalus antibiotikų vartojimas labai didina sveikatos išlaidas – ligoninėse atsiduria vis daugiau pacientų, kurie serga praktiškai „neįveikiamomis“ bakterinėmis infekcijomis.

8) Antibiotikais negalima dalintis nei su šeimos nariais, nei su kaimynais ar draugais. Konkretus antibiotikų kursas paskiriamas tik konkrečiam pacientui ir tik tuomet, kai tai būtina. Visuomet stengiamasi parinkti kuo siauresnio veikimo spektro vaistą.

9) Antibiotikai gali sukelti įvairių nepageidaujamų poveikių. Kai kurie jų yra sveikatai pavojingos būklės – tokiu atveju būtina kreiptis į gydytoją. Pavyzdžiui, kai kurie pacientai gali būti alergiški antibiotikams.

10) Paskirti antibiotikai gydomos ligos sukėlėjų gali ir neveikti. Jei po trijų parų vaistinių preparatų vartojimo sveikatos būklė negerėja, tuomet būtina kreiptis į gydytoją. Kai kuriais atvejais gydymą tenka keisti. Labai svarbu griežtai laikytis gydytojo nurodymų ir tuomet, tikėtina, infekcija sėkmingai atsitrauks.

Paruošė vaistininkė Rūtelė Foktienė