NATŪRALŪS SVEIKATOS STIPRINIMO BŪDAI KURORTUOSE

Birštonas ir Druskininkai – ilgametes sveikatos stiprinimo tradicijas puoselėjantys Lietuvos kurortai. Naudą fizinei ir dvasinei būklei čia gali pajusti kiekvienas, apsilankęs vos dienai ar galintis poilsiui skirti daugiau laiko. Žinoma, poilsis Birštone ir Druskininkuose neatsiejamas nuo SPA paslaugų, kurių gausa, įvairove ir efektyvumu garsėja „Eglės“ sanatorija.

Tam, kad sugrįžtų gyvenimo džiaugsmas, džiugintų energija ir stipri sveikata, nebūtina leistis į tolimą kelionę. Reikšmingų pokyčių gali suteikti ir apsilankymas viename iš Lietuvos kurortų, jei skirsite laiko ir dėmesio sveikatai stiprinti

GRYNAS ORAS – GERIAUSIAS JAUNYSTĖS ELIKSYRAS

Sveikos gyvensenos specialistai primena – nenuvertinkite paprastų dalykų naudos sveikatai. Nors daugelis esame pratę gyventi miestuose ir kvėpuoti ganėtinai užterštu oru, verta sąmoningai skirti laiko ir išvykti ten, kur galima pasidžiaugti geresne oro kokybe.

Pušynų ir Nemuno apsuptyje įsikūręs Birštonas idealiai tinka kvėpavimo takams pravalyti. Kurorto svečių laukia unikalus (ir visiškai nemokamas!) mineralinio vandens garinimo bokštas „Druskupis“. Centriniame parke esančio paviljono sienelėmis teka mineralinis vanduo, tiekiamas iš gręžinio „Rūta“. Mineralinių medžiagų prisotintas oras teigiamai veikia ne tik kvėpavimo takus, bet ir odą.

AKTYVUS POILSIS NE TIK KŪNUI, BET IR SMEGENIMS

Ne visi mėgsta sportuoti, tačiau kiekvienas gali atrasti būdų, kaip į laisvalaikį įtraukti daugiau judėjimo. Mokslininkai, tyrinėjantys žmonių fizinę savijautą ir emocinę būklę, ne kartą įsitikino, kokią didelę teigiamą įtaką judėjimas daro ne tik išvaizdai, tinkamam vidaus organų funkcionavimui, energijai, bet ir smegenų veiklai.

Žymus švedų psichiatras Andersas Hansenas knygoje „Treniruokite smegenis“ teigia, kad „fiziškai aktyvių žmonių smegenys veikia efektyviau ir galima sulėtinti nuo amžiaus priklausančius procesus, o galbūt net pasukti priešinga linkme, kad smegenys imtų jaunėti.“ Įdomu tai, kad reikšmingų pokyčių galima pasiekti nedidelėmis pastangomis, pavyzdžiui, bent dukart per savaitę mažiausiai 30 minučių aktyviai vaikštant.

Štai kelios aktyvaus laisvalaikio Birštone idėjos, kuriomis gali pasinaudoti įvairaus amžiaus žmonės:

    • pasivaikščiokite patogiu taku palei Nemuną;

    • pratęskite maršrutą pasivaikščiojimu pušyne;

    • surenkite dviračių žygį Žvėrinčiaus taku (10 km) nuo Birštono iki Prienų ir atgal;

    • išsinuomokite paspirtukus ar riedučius ir tyrinėkite aplinką;

    • užkopkite į Vytauto kalno piliakalnį (apie 40 metrų) ir pasigrožėkite Nemuno vingiu;

    • išbandykite pušyne esančius treniruoklius;

    • užlipkite į Birštono apžvalgos bokštą (visas bokšto aukštis – net 55 metrai!), nuo kurio atsiveria nuostabus vaizdas;

    • atsivežkite savo raketes, kamuoliuką ir pažaiskite stalo tenisą – pušyne įrengti tam skirti nemokami stalai;

    • išbandykite net 12 metrų ir 30 skirtingų sudėtingumo trasų laipiojimo bokštą „Smagu lipti“.

SANATORIJŲ SVEIKATINGUMO TRADICIJOS IR INOVACIJOS

„Eglės“ sanatorija Birštone 2023 metais mini dešimties metų jubiliejų. Vaizdingame Nemuno kilpų regioniniame parke įsikūrusi sanatorija puoselėja ilgametes sveikatingumo tradicijas, kurias papildo inovatyviais sprendimais.

Eglės“ sanatorijose gydymas aprėpia tris esminius aspektus – tai klimatoterapija, balneoterapija ir peloidoterapija. Šie iš pirmo žvilgsnio sudėtingi terminai apibrėžia daugeliui tautiečių gerai žinomus metodus – gydymą klimatu ir vieta, mineraliniu vandeniu ir gydomuoju purvu.

Gydomojo durpinio purvo nauda neabejojama jau daugelį metų, todėl purvo įvyniojimai ir mineralinės vonios vienos mėgstamiausių ir labiausiai sanatorijų lankytojų vertinamų procedūrų. Manoma, kad purvo procedūros skatina natūralius organizmo savigydos mechanizmus. Purvas, veikdamas šiluma ir organinėmis medžiagomis, slopina uždegiminius ir paspartina regeneracinius procesus.

Dėl ypatingos cheminės sudėties ir specifinių fizinių savybių mineralinis vanduo ypač gerai veikia sutrikusias organizmo funkcijas, vartojamas imunitetui stiprinti, gydymui ir reabilitacijai. Mineralinio vandens naudą galima pajausti trejopai – jį geriant, kvėpuojant jo prisodrintu oru ir maudantis mineralinio vandens voniose.

ATSIPALAIDAVIMAS – GERIAUSIAS STRESO PRIEŠNUODIS

Stresas neigiamai veikia organizmą ir gali tapti daugelio ligų priežastimi. Reguliariai atsipalaiduoti, pasimėgauti ramybe, atgauti jėgas ir kokybiškai pailsėti svarbu kiekvienam. Tam puikiai tinka viešnagė Birštono kurorte, kur gausu galimybių atkurti ryšį su savo kūnu ir dvasia.

Mineralinio vandens privalumais gali pasimėgauti ne tik sanatorijų lankytojai, bet ir visi Birštono svečiai. Mineralinio vandens paviljonas „Birutės vila“ veikia ištisus metus. Čia gera pasiklausyti tekančio vandens garso, pakvėpuoti mineralinio vandens prisotintu oru ir pasivaišinti vaistažolių arbata.

Pasivaikščiojimas Kneipo taku – dar viena iš nemokamų ir sveikatą gerinančių pramogų, rekomenduojamų bet kokio amžiaus žmonėms. Pačiame kurorto centre, šalia Kurhauzo esantis Kneipo sodas pakvies nusiauti batus ir pasivaikščioti basomis per skirtingų pojūčių suteikiančius elementus. Kankorėžiai, akmenėliai, nugludinto stiklo šukelės, įvairios medienos nuopjovos suteiks progą pasimėgauti natūraliu ir visapusiškai naudingu pėdų masažu.

Birštonas ir Druskininkai – išskirtiniai kurortai, saugantys ilgametes tradicijas ir prisitaikantys prie besikeičiančių sveikatingumo tendencijų. Apsilankyti ir pasinaudoti ne tik sanatorijų teikiamomis paslaugomis, bet ir nemokamomis sveikatos gerinimo priemonėmis čia verta ištisus metus. Juk dėmesys sveikatai ir gerai savijautai – tai investicija, kuri visada atsiperka.