<strong>Kokias supergalias miegui ir sveikatai turi čiužinys ir antčiužinis?</strong>

Jei pabudus po nakties kankina nugaros skausmas, nuovargis, naktimis prastai miegate – tai ryškūs signalai pranešantys, kad kažkas negerai. Žinoma, pirmiausiai to priežasčių reikėtų ieškoti drauge su sveikatos specialistais. Visgi priežastis gali būti kur kas akivaizdesnė ir paprasčiau ištaisoma, nes tas kažkas negerai gali slypėti jūsų miego aplinkoje.

Tai gali būti kad ir senas, išgulėtas čiužinys ar nepatogi lova, visa tai itin lengvai gali sugadinti jūsų poilsį. Galiausiai nekokybiškas miegas pamažu gali turėti neigiamos įtakos sveikatai, todėl rūpindamiesi savo ar artimųjų kokybišku poilsiu ir sveikata turėtumėte atkreipti dėmesį į miego aplinkos kokybę. Vieni iš svarbiausių komponentų sudaro tarsi pilną sveikatingumo miegant kompleksą – tai lova, čiužinys ir antčiužinis.

Kaip blogas čiužinys kenkia sveikatai, o geras saugo?

Neretai gero ir tinkamo čiužinio svarba deramai neįvertinama, todėl miegama ant bet kokio čiužinio, koks tik yra, ilsimasi ant bet kokios miegamojo lovos, kokia yra. Duobėtas ir sudūlėjęs čiužinys jau turbūt seniai yra praradęs savo gerąsias savybes ir nebeleidžia pajusti kokybiško miego skonio.

Vis atidėliojant naujo čiužinio įsigijimą, ilgainiui priverčia pajausti pasekmės: skaudanti nugara, pavargęs kaklas ir raumenys, maudžiantys sąnariai, alergijos simptomai, ir, žinoma, nuovargis, neišblėstantis net po rytinės kavos.

Blogas arba jums netinkamas čiužinys nesuteikia kūnui tinkamos atramos, tad raumenims sunkiau atsipalaiduoti. Dėl to kyla įvairūs skausmai ir kiti miego bei gyvenimo kokybę mažinantys sutrikimai.

Klausiate, kaip geras čiužinys ištaisys padėtį? Visų pirma kokybiškas čiužinys suteiks kūnui tinkamą poziciją. Tai reiškia, kad deramą atramą patirs stuburas, raumenys, sąnariai, iš dalies ir kaklas, todėl raumenys neįsitemps ir galės atsipalaiduoti, o, pavyzdžiui, stuburas nepatirs iškreipiančio poveikio.

Pabudus iš miegų ant tinkamo ir kokybiško čiužinio neturėtų būti juntami jokie nemalonūs, skausmingi ar su nuovargiu susiję potyriai. Taip pat labai svarbu, kad tinkamas čiužinys netrikdys kraujotakos ir padės ramiau miegoti – naktį lengviau rasite patogią miegui poziciją, dėl to mažiau vartysitės. Ir svarbiausia – pabusite pailsėję ir nusiteikę dieną laukiantiems iššūkiams.

Kokias galias turi antčiužinis?

Iš dalies antčiužinis yra plonesnė čiužinio versija, kuri skirta pakoreguoti čiužinio savybes (pavyzdžiui, paminkštinti, pakietinti arba kompensuoti paviršiaus nelygumus), taip pat antčiužinis atlieka ir apsauginę funkciją, todėl čiužinys ilgesnį laiką nepraranda savo vertingųjų savybių ir kartu jie kuria geresnį miego mikroklimatą. Antialerginėmis savybėmis pasižymintys antčiužiniai dar papildomai saugo nuo alergijų, neleisdami daugintis bakterijos ir kauptis dulkėms.

Antčiužinius lengva vėdinti, o jų užvalkalus galima nuimti ir skalbti namų sąlygomis. Taip pat susidėvėjusį antčiužinį paprasčiau pakeisti nauju nei čiužinį, todėl sumažėja alergijų tikimybė. Tačiau svarbu ir tai, kad antčiužinis yra papildomas komfortas kūnui, o tai reiškia dar geresnį poilsį.

Kaip išsirinkti čiužinį ir antčiužinį, kad pasirūpinčiau sveikata?

Čiužiniai ir antčiužiniai gaminami iš įvairių medžiagų, turinčių tiek privalumų, tiek ir trūkumų. Atsižvelgdami į savo sveikatą ir poreikius galite pasirinkti sau geriausią variantą. Galbūt naujas čiužinys ar antčiužinis kaip tik taps atskaitos tašku, nuo kurio gyvenimo kokybė pasikeis ir pagaliau pajusite puikaus miego malonumą.

Taigi kaip išsirinkti čiužinį ir antčiužinį?

  • Žmonėms kenčiantiems nuo nugaros, sąnarių, kaklo ar kitų kūno dalių skausmų, patariama rinktis putų poliuretano (porolono) ar viskoelasto čiužinius arba antčiužinius, taip pat puikų efektą turėtų suteikti vilnos antčiužiniai.
  • Intensyviai prakaituojantiems reikia vėsaus pagrindo ir gerų vėdinimo savybių, todėl rekomenduojami spyruokliniai čiužiniai, taip pat kokoso pluošto čiužiniai arba antčiužiniai.
  • Jei esate varginamas alergijos ir norite išvengti dulkių erkučių, tai rinkitės latekso, putų poliuretano ar viskoelasto čiužinius arba antčiužinius.
  • Turintiems viršsvorį pirmiausiai rekomenduojami spyruokliniai čiužiniai, tačiau taip pat tinka ir latekso, šie čiužiniai geriausiai prisitaiko ir reaguoja į didesnį kūno svorį.
  • Tinkamą atramą kūnui geriausiai suteikia putų poliuretano, viskoelasto ir latekso čiužiniai bei antčiužiniai.
  • Jeigu siekiate čiužinį tik paminkštinti ir suteikti sau papildomo komforto, tai verta rinktis medvilnės, vilnos ar plunksnų ir pūkų antčiužinius.

Nepamirškite, kad prieš įsigyjant naują čiužinį itin svarbu jį išbandyti. Būtinai ant jo pagulėkite, įsitaisykite jums įprasta miego poza ir pagulėkite bent dešimt minučių. Taip pat svarbu, kad išsirinktumėte tinkamo kietumo čiužinį, t.y. kad čiužinys jums nebūtų nei per kietas, nei per minkštas, nes kitu atveju apie kokybišką miegą teliks sapnuoti.

Dažnai kartojame, kad sveikata yra brangiausias mūsų turtas, bet vis vien ne visada tinkamai ja rūpinamės. Miegas ir sveikata susiję taip glaudžiai, jog kartais galime tarp jų padėti ir lygybės ženklą. Todėl geras čiužinys ir geras antčiužinis – tai duetas, kurio dalyviai tiek po vieną, tiek drauge gali padėti išspręsti ir sudėtingas geros savijautos ir nuovargio problemas.