10 požymių, kad Jums reikia susirūpinti dėl savo kojų

Kartais net nesusimąstome, kokį didelį krūvį kasdien patiria mūsų kojos. Dažnai numojame ranka į pasikartojantį kojų skausmą ir tinimą. O gal visai be reikalo? Gal tai pirmieji venų varikozės simptomai? Pateikiame 10 požymių, rodančių, kad Jums reikėtų pasirūpinti savo kojomis.

1) Pastebite sutrūkinėjusių kapiliarų – sutrūkinėję, kartais net sunkiai įžiūrimi kapiliarai gali būti pirmasis požymis, kad kojose jau vyksta veninės kraujotakos pokyčių. Sutrūkinėjusių kapiliarų gali turėti net ir visai jauni žmonės, o kartais ir paaugliai ar vaikai, tačiau tai nebūtinai rodo patologiją.

2) Ant kojų dažniau ir lengviau atsiranda mėlynių (kraujosruvų) – venų varikoze sergantys pacientai pastebi, kad ant kojų lengviau randasi mėlynės. Atrodo, kartais užtenka tik stipriau paliesti koją ar stuktelti į kietesnį kampą – ir štai, vėl nauja mėlynė. Reikėtų pabrėžti, kad įvairios kraujosruvos lengviau atsirasti gali ir dėl kitų ligų.

3) Pastebite išsiplėtusių venų – venų varikozė yra progresuojanti liga, todėl iš pradžių gali būti tik sutrūkinėjusių kapiliarų, o vėliau pastebimesnis tampa ir mėlynas paviršinių venų tinklas. Tačiau tikrai ne kiekvienas pacientas pas gydytoją skuba tuomet, kai ant savo kojų mato vis labiau ryškėjančias kojų venas. Moterys dažniau kreipiasi dėl varginančio estetinio vaizdo ir tai sveikintina, nes ligos pradžioje venų varikozę gydyti ne tik lengviau, bet ir pigiau.

4) Jaučiate kojų skausmą – iš pradžių skausmas pasireiškia po sunkesnės darbo dienos ar ilgesnio stovėjimo bei sėdėjimo, vėliau skausmas kamuoja didžiąją paros dalį, net ir rytais.

5) Esate varginami kojų tinimo – skysčių susikaupimas apatinėse galūnėse yra pažengusios venų varikozės požymis. Jei tinimai iš pradžių kamuoja tik dienos pabaigoje ar po ilgesnės kelionės, tai vėliau jie užima vis didesnę paros dalį. Kartu su tinimu pasireiškia ir nemalonus odos tempimas ir atrodo, kad kojos labai sunkios.

6) Pastebite, kad naktimis vis dažniau kojas sutraukia mėšlungis – naktiniai kojų raumenų spazmai yra dažnas venų varikoze sergančių asmenų skundas. Spazmai gali būti labai skausmingi ir trikdantys normalią miego kokybę.

7) Įžiūrite įvairių kojų odos spalvos pasikeitimų – odos pigmentacijos pokyčiai dažnai rodo stipriau pažengusią ligą, nes jie atsiranda dėl audinių mitybos sutrikimų. Oda ties tam tikromis kojų vietomis gali paruduoti, tapti mėlyna, raudona ar violetinė. Tokie kojų išvaizdos pasikeitimai dažną pacientą priverčia ištisus metus nešioti kelnes.

8) Ties venų linija susiformuoja odos mazgelių – įvairūs iškilimai atrodo labai neišvaizdžiai ir dažnai praneša jau apie pažengusias venų varikozės stadijas.

9) Ant Jūsų kojų formuojasi sunkiai gyjančios opos – trofinės žaizdos susijusios su rimtomis venų ligų komplikacijomis. Geriau ilgiau nebedelsti ir būtinai kreiptis į gydytoją, jei iki šiol dar to nepadarėte.

10) Jums sunku paeiti – venų varikozė retais atvejais gali sukelti neįgalumą. Tokių ligos stadijų geriau nelaukti ir kojomis susirūpinti tuomet, kai tik kyla kokių nemalonių simptomų, trikdančių gyvenimo kokybę ir mažinančių pasitikėjimą savimi.

Jaučiant kojų skausmą ir nuovargį itin naudingi heparino natrio druskos turintys geliai

Lioton veiklioji medžiaga yra būtent heparinas (heparino natrio druska). Jis paruoštas gelio pavidalu, tinkamu tepti odą. Vartojant pažeistoje vietoje heparinas apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo paviršinėse venose, gerina vietinę mikrocirkuliaciją (kraujotaką smulkiosiose kraujagyslėse) ir mažina patinimą. Lioton vartojamas mazginio venų išsiplėtimo ir jo sukeliamų komplikacijų (kraujo krešulių susidarymo pažeistose venose esant jų sienelių uždegimui arba be jo, uždegimo šalia venų esančiuose audiniuose bei opų, susidariusių odoje virš išsiplėtusių venų) gydymui; pažeistų venų sienelių uždegimo, pasireiškusio po chirurginių operacijų gydymui; dėl venų operacijos atsiradusių simptomų slopinimui (pvz., mėlynių, patinimo). Esant poreikiui Lioton gelis vietiniam gydymui gali būti vartojamas vienas arba derinant su sisteminėmis gydymo priemonėmis. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.