Naujausio tyrimo rezultatai rodo, kad Lietuvos šeimose, kuriose auga jaunimas, saugesnio sekso ir apsisaugojimo priemonių temos vis dar yra didžiulis tabu.

77 proc. apklaustų 15 -25 metų jaunuolių teigia, kad šeimoje nekalba apie apsisaugojimo priemones, o 53 proc. mano, kad šeimoje būtent jie geriausiai žino apie kontracepciją. Kas ketvirtas respondentas (24 proc.) mano, kad geriausiai apie apsisaugojimo priemones šeimoje žino mama, kas aštuntas (12 proc.) – kad brolis arba sesuo.

Tyrimas atskleidė, kad 72 proc. lytinių santykių turėjusių respondentų slėpė šį faktą nuo tėvų. Kas trečias apklaustasis (33 proc.) taip elgėsi, nes bijojo būti išbarti, o kas ketvirtas (24 proc.) – todėl kad tėvai yra senamadiški. 14 proc. tai slėpė, nes bijojo nuvilti tėvus.

Pagal tyrimo rezultatus, 42 proc. respondentų pataria draugams, kokias apsisaugojimo priemones rinktis, tačiau tik 7 proc. visų respondentų draugų pateikiamą informaciją nurodė kaip patikimiausią. Beveik pusė (47 proc.) respondentų teigė, kad labiausiai pasitiki informacija, gauta iš gydytojų, o kas ketvirtas – informacija, rasta internete.

„Naujausio tyrimo rezultatai patvirtina, kad Lietuvos šeimose, kuriose auga jaunimas, saugesnio sekso ir apsisaugojimo priemonių temos vis dar yra didžiulis tabu. Nepaisant to, lytiškai aktyvus jaunimas privalo turėti naujausią informaciją apie apsisaugojimo priemones iš patikimiausių šaltinių“, – sako Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos, pagrindinės iniciatyvos „Pasaulinė kontracepcijos diena 2010” partnerės Lietuvoje, vadovė Esmeralda Kuliešytė.

Lietuvoje jaunimo apklausa buvo organizuojama šių metų rugsėjo 13 – 21 dienomis. Iš viso apklausoje dalyvavo 725 respondentų, kurių amžius 15 – 25 metai. Apklausa buvo atliekama internetu.

Medik