Daugelis mėgstame pasilepinti saulės voniomis, tačiau ne visada tinkamai pasirūpiname odos apsauga. Po vasaros, dėl saulės poveikio, ant mūsų kūno gali atsirasti naujų apgamų. Tačiau ar naujai atsiradusios odos dėmės nėra grėsmingos ligos pranašas? VšĮ Kauno Dainavos poliklinikoje skelbiamos sveikos odos dienos. Akcijos metu odos gydytojos nemokamai įvertins: ar karšta vasaros saulė nepadarė žalos mūsų odai?

Mirtina melanoma
Odos vėžysmelanoma – agresyviausias piktybinis odos navikas. Melanoma gali atrodyti kaip paprasčiausias apgamas. Vėžinės ląstelės ilgainiui išplinta į plaučius, kepenis ar smegenis. 71 proc. sergančiųjų piktybiniais odos navikais miršta nuo melanomos.
30 – 35 metų moterų tarpe mirtingumas nuo melanomos užima antrąją vietą po krūties vėžio. Medikai teigia, jog moterims yra du kartus didesnė tikimybė susirgti odos vėžiu, nei vyrams.
Diagnozavus odos vėžį ankstyvoje stadijoje, galima išgydyti apie 95 – 97 proc. pacientų.
 
Ar apgamai – mirties pranašai?
Ant kūno esantys apgamai nereiškia, jog sergate odos vėžiu. Apgamai ir pigmentinės dėmės paprastai yra gerybiniai odos dariniai. Tačiau visiems derėtų pasirūpinti profilaktika, juk kiekvienas esame bent kartą patyrę odos nudegimus, kai oda parausta ir peršti.
Medikai teigia, kad reikėtų pasitikrinti, jeigu sunku įdegti saulėje arba dažnai nudegama, jeigu atostogaujate šiltuose kraštuose ne sezono metu, ypač, jeigu lankotės soliariumuose. Pasitaiko ir įgimtų apgamų. Tokiais atvejais yra didesnė tikimybė, kad šis apgamas supiktybės.
Paprastai didesnė rizika susirgti odos vėžiu yra šviesaus gymio, žydraakiams, šviesiaplaukiams žmonėms ar tiems, kurių giminaičiai sirgo odos vėžiu. Tačiau medikai perspėja, kad nuo šios ligos neapsaugotas nė vienas. Reikia sunerimti, jeigu apgamas kinta: keičiasi dydis, spalva, suintensyvėja pigmentacija, atsiranda paviršinis margumas, jei apgamą niežti, jis patinsta ar kraujuoja. Pasitikrinkite, jeigu ant kūno turite daugiau nei 50 apgamų, apgamo diametras didesnis nei 5 mm, kontūrai plinta, yra nesimetriški ar nelygaus paviršiaus.
 
iMed