Tik tinkamai naudojami atšvaitai padės išvengti nelaimių kelyje, o jūsų vaikas bus matomas ir saugesnis tamsiu paros metu bei esant blogoms oro sąlygoms. Eidami pėsčiomis tamsiu paros metu būtinai segėkite atšvaitus patys, taip tapdami puikiu pavyzdžiu mažiesiems.

Šiandien atšvaitų gamintojai išties išradingi. Galima įsigyti įvairių formų, su linksmais paveikslėliais atšvaitus – kiekvienam pagal skonį ir poreikius. Renkantis atšvaitą atkreipkite dėmesį ne tik į jo formą ar paveikslėlius, bet – ypač svarbu – į tai, kaip jis pagamintas. Atšvaitas turi būti pagamintas iš kokybiškos, šviesą atspindinčios medžiagos, patvarus, atsparus besikeičiančioms oro sąlygoms, su patogiomis, prie drabužių tvirtinamomis detalėmis.

Parduotuvėse rasite atšvaitinių juostų, kietų bei minkštų, pakabinamų, prie kojos ar rankos prisegamų spyruoklinių atšvaitų, atšvaitų-lipdukų ir net atšvaitinių segtukų į plaukus ar minkštų žaislų. Vaikai juos mėgsta nešioti. Leiskite vaikams pasirinkti labiausiai patinkančius, tegul tai tampa smagia ir linksma aprangos detalė, tačiau apsaugančia nuo nelaimingų atsitikimų kelyje.

Esant prastam orui bei tamsiam paros metui, svarbu ne tik turėti atšvaitą, tačiau ir tinkamai jį nešioti.
Niekada nepamirškite, kad saugumas dažnai priklauso nuo matomumo. Atkreipkite vaiko dėmesį, kad pats atšvaitas savaime nešviečia, o tik atspindi atvažiuojančio automobilio šviesas, todėl jį būtina pritvirtinti automobilio žibintų aukštyje, nes taip vairuotojams atšvaitus lengviausia pastebėti.

Atšvaitą ant vaikų drabužių pritvirtinkite suaugusio žmogaus kelių lygyje. Šioje vietoje prikabintas atšvaitas maksimaliai atspindės autotransporto šviesas ir siųs įspėjamąjį signalą automobilio vairuotojui. Labai svarbu, kad atšvaitas būtų prisegtas dešinėje drabužių pusėje, kad jį matytų iš priekio atvažiuojantys vairuotojai.

Prisegti ar prisiūti prie vaiko drabužių arba prikabinti, pavyzdžiui, prie kuprinės atšvaitai “apšviečia” vaiką 130-140 m atstumu nuo automobilio. Turintį atšvaitą vaiką vairuotojas, įjungęs trumpąsias šviesas, pastebės iš 140 metrų, o įjungęs ilgąsias – iš 400 metrų atstumo.

Pirkdami striukę, kitą aprangą, avalynę ar kuprinę atkreipkite dėmesį į tai, kad jos detalės būtų pagamintos iš šviesą atspindinčių medžiagų – tai gali būti juostelės, kišenės ar kt. Rinkdami drabužėlius vaikams, atkreipkite dėmesį, ar tokios detalės prisiūtos, o kuprines pirkite tik tas, kurios atitinka DIN (tarptautinis kokybės standartas. Šiuo ženklu pažymėtos prekės ar jų pakuotė, atitinka saugumo reikalavimus). Tuomet būsite tikri, kad vaikas kelyje bus matomas iš tolo.

Lietuvos sveikata