Ženklinant daug kofeino turinčius gėrimus ir maisto produktus jautriems vartotojams turės būti pateikiama rekomendacija jų nevartoti. Toks reikalavimas numatytas Sveikatos apsaugos ministro Raimondo Šukio įsakyme, pakeičiančiame Lietuvos higienos normą HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“.

Kofeinas vis dažniau naudojamas maisto produktų gamyboje. Vienas populiariausių daug kofeino turinčių maisto produktų pavyzdžių − energiniai gėrimai. Lietuvos higienos normoje HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“ nustatyta, kad ženklinant daugiau kaip 150 mg/l kofeino turinčius gėrimus, etiketėse turi būti užrašas „Turi daug kofeino“. Po šio užrašo nurodomas kofeino kiekis mg/100 ml.
 
Sveikatos apsaugos ministerijos pavedimu Higienos institutas apklausė daugiau kaip 3 tūkst. IV, VII ir XI klasių Lietuvos moksleivių apie energinių gėrimų vartojimą. Tyrimo duomenimis, beveik 35 proc. moksleivių juos geria kelis kartus per mėnesį, o daugiau kaip 10 proc. – kelis kartus per savaitę.  Analizuojant energinių gėrimų vartojimo pasiskirstymą pagal lytį, nustatyta, kad vaikinai juos vartoja dažniau nei merginos. Taip pat nustatyta, kad panašus skaičius moksleivių energinius gėrimus geria ir kasdien, ir kelis kartus per savaitę. 
 
Kofeino poveikiui jautriems vaikams didesni šios medžiagos kiekiai gali sukelti laikinus elgesio pakitimus (padidėjusį jautrumą, dirglumą, nervingumą ar nerimą), nėščioms moterims gali padidėti savaiminio persileidimo rizika arba gimti per mažos kūno masės kūdikis. Siekiant užtikrinti aukštą šių jautrių vartotojų apsaugos lygį, Lietuvos higienos norma „Maisto produktų ženklinimas“ keičiama, nustatant papildomus daug kofeino turinčių gėrimų ir maisto produktų, į kuriuos įdėta kofeino, ženklinimo reikalavimus. Gėrimų, turinčių daugiau kaip 150 mg/l kofeino, etiketėse turės būti pateikiamas užrašas „Daug kofeino. Nerekomenduojama vaikams ir nėščioms moterims“. Šis užrašas turės būti tame pačiame regėjimo lauke kaip ir gėrimo pavadinimas, po užrašo skliausteliuose nurodomas kofeino kiekis mg/100 ml.
 
Kitų maisto produktų, į kuriuos kofeino įdėta mitybos ar fiziologiniu tikslu, etiketėse turės būti užrašas „Įdėta kofeino. Nerekomenduojama vaikams ir nėščioms moterims“. Šis užrašas nurodomas tame pačiame regėjimo lauke kaip ir produkto pavadinimas, po užrašo skliausteliuose nurodomas kofeino kiekis mg/100 g arba 100 ml. Maisto papildų etiketėse nurodomas kofeino kiekis, tenkantis maisto papildo kiekiui, kurį rekomenduojama suvartoti per parą. Šie reikalavimai nebus taikomi kavai, arbatai ir jų pagrindu pagamintiems gėrimams. (Palyginimui: 200 kavos aparatu virtos kavos yra 115-175 mg kofeino, espresso kavos 60 ml yra apie 100 mg kofeino, 200 ml juodos arbatos – 60 mg, o žalios arbatos – 40 mg. kofeino.)
 
 
SAM

Ką žinoma apie kofeiną ir jo vartojimą? – testas