Didžiulė porcija baltos mišrainės, virta bulvė su silke, kupinas šaukštas grybų salotų, stiklinė kisieliaus, gabalas keptos lydekos, pora saujų kūčiukų, keli pyragėliai su raugintais kopūstais, aguonpienio viskam sparčiau nuryti ir vėl viskas iš pradžių. Tai ne ištrauka iš garsaus prancūzų rašytojo Fransua Rablė satyrinio romano „Gargantiua ir Pantagriuelis“, kuriame, anot mitybos specialistų, aprašytas pirmasis bulimijos atvejis. Tai statistinio lietuvio Kalėdinis meniu. O jau ir Naujųjų metų balius ne už kalnų. Kaip išvengti didžiausio švenčių negalavimo – persivalgymo?

Dietologė dr. Edita Gavelienė: 

Per šventes nenusižengti sveiko maitinimosi principams nelengva, tačiau esminių principų laikytis reikia. Po kelias dienas trunkančių gausių vaišių, kurias paprastai sudaro riebus, sunkiai virškinamas maistas, dauguma žmonių jaučiasi apsunkę. Pagrindiniai nusiskundimai – pilvo pūtimas, skausmas, atsirūgimas oru ar maisto turiniu, kartais net tulžimi, pykinimas, deginimas už krūtinkaulio, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas. Dėl persivalgymo dažnai kenčia ne tik virškinimo sistema, bet išsiderina ir visas organizmas: sutrinka miegas, pakyla kraujospūdis, sunkiau dirba širdis. Norint išvengti virškinimo sutrikimų, valgant rekomenduojama laikytis kelių taisyklių. Jei norisi paragauti ir vieno, ir kito, ir dar trečio patiekalo, paskanauti saldumynų, savęs varžyti nereikia, bet visko į lėkštę reikėtų dėti po truputį, nebūtina kiekvieno patiekalo suvalgyti po porciją. Valgant nereikia skubėti. Maistą svarbu kuo geriau sukramtyti, nes viena iš sutrikusio virškinimo priežasčių gali būti blogai sukramtytas maistas. Be to būtina gerti daugiau paprasto ar mineralinio vandens. Pavalgius geriausia eiti pasivaikščioti, o ne nuolat sėdėti prie stalo. Šventes turi lydėti tik malonūs prisiminimai. Išmokus kontroliuoti persivalgymą, maisto ragavimas praturtins šventinius prisiminimus.

Vaistininkės komentaras:

 „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė:

 – Sutrikus virškinimui būtina vartoti pakankamai skysčių – ne mažiau nei 1,5-2 litrus per parą. Vidurius laisvina gysločių, šaltekšnių, pankolių, kmynų arbata. Užkietėjus viduriams, veiksminga gerti slyvų, šeivamedžių, abrikosų, vynuogių, morkų bei raugintų kopūstų sultis. Taip pat valgyti žalių ar džiovintų slyvų, figų, abrikosų, datulių. Pykinimą slopina mėtų, pipirmėčių arbata, o pilvo dieglius nuramina ajerų, ramunėlių, raudonėlių arbata. Apsinuodijus reikėtų nepamiršti aktyvintos anglies tablečių. Pilvo pūtimą sumažins simetikono preparatai, o nevirškinimą (kai raugėjama maistu, tulžimi) įveikti padės fermentiniai preparatai. Juos derėtų vartoti prieš valgį ar valgant, nes būtent tada jie gali palengvinti virškinimą. Per šventes naudinga šių preparatų vartoti kiekvieno valgio metu, ypač žinant, kad teks valgyti daugiau ir ne visai įprasto maisto. Jaučiant pilve sunkumą, pastarąjį maudžiant, šią kūno dalį galima šiek tiek „pamankštinti“. Įtraukite pilvą, palaikykite 10-15 sekundžių ir atpalaiduokite. Pratimą darykite 5 minutes. Rezultatas – geresnė kraujo cirkuliacija, aktyvesnė žarnyno motorinė funkcija. Pilvą galite ir pamasažuoti. Sukamuosius judesius atlikite pagal laikrodžio rodyklę.

Lietuvos sveikata

Lėtinis vidurių užkietėjimas

Gastritas