Darbas prie kompiuterio akis vargina. O jei dar šviečia dienos šviesos lempos ir per langą spigina saulė? Ar dirbtinis apšvietimas dieną kenkia akims, ar reikia saugoti akis nuo saulės?
 
Dienos šviesos lempos naudojamos jau seniai, o dabartinės yra tobulesnės negu tos, kurios buvo prieš 20 metų. „Skirtingai nei kaitrinės lemputės, dienos šviesos arba liuminescencinės lempos mirga. To akys nefiksuoja, nes fiziologinė jų sandara tokia, kad mirgėjimas nepastebimas“, – aiškina gydytojas oftalmologas Algimantas Gutauskas.
 
Gydytojas šį reiškinį palygina su kine patiriamu mirgėjimu: 30 kadrų per sekundę keičiasi vaizdas, tačiau žmogus to nepastebi. Tačiau mirgėjimą pajunta kai kurios smegenų struktūros, ir tai truputį vargina. Lempų mirgėjimas gali neigiamai veikti nervų sistemą – žmogus tampa irzlus, neramus.Kitas svarbus veiksnys – lemputės skleidžiamas spektras.„Kaitrinės lemputės skleidė malonų gelsvą atspalvį, o dienos šviesos – gana įkyrų melsvą. Dabar gamintojai patobulino spektrą, galima rasti baltos ar šiek tiek gelsvos spalvos lempučių“, – pasikeitimus aiškina gydytojas A.Gutauskas. Aplinkos apšvietimas turi įtakos žmogaus vidinei būsenai ir darbingumui. Gelsvesnės spalvos apšvietimo spektras nuteikia smagiau.
 
Šviesos per daug nebus
„Jeigu pro langą patenka pakankamai šviesos, kam deginti lempas?“ – klausia oftalmologijos specialistas.
 „Jeigu akys visą laiką priverstos žiūrėti truputį aukščiau, jos labiau vargsta“, – pastebi A.Gutauskas.
 Dirbant kompiuteriu gydytojas A.Gutauskas pataria įsijungti šviesą, o ne sėdėti tamsoje, nors monitoriuje pakankamai šviesu. Beje, ant kompiuterio stalo šviesa turi sklisti iš viršaus. „Juk liuminescencinių lempų mokyklose, biuruose yra daug, jos instaliuojamos taip, kad apšvietimas būtų be šešėlių. Tokiose vietose svarbu, kad apšvietimas nebūtų taškinis“, – pabrėžia gydytojas. Jeigu šviesos nepakanka, reikia įjungti dirbtinį apšvietimą. Darbas nepakankamai apšviestoje patalpoje ypač kenkia vaikų akims.
 

iMed

glaukoma/4388″>Glaukoma

katarakta/4343″>Katarakta

Akių ligos