<strong>Kaip rūpintis sveikata ir grožiu vasarą</strong>

Vasara – laukiamiausias metų laikas, kai dienos ilgos, šiltos ir saulėtos. Šiuo laikotarpiu atsiranda ir daugybė smagių veiklų, renginių, kurie esant geram orui dažniausiai vyksta lauke. Tačiau su vasaros malonumais atkeliauja ir naujų problemų, sveikatai keliančių pavojų, tokių kaip per ilgas buvimas saulėje, dehidratacija, netinkama mityba. Taigi, iškyla poreikis pasirūpinti savo sveikata bei grožiu. Rekomenduojama laikytis šių patarimų:

Plaukams:

 •    Saulėtomis dienomis rekomenduojama dėvėti skareles, skrybėles ar kepures. Užtenka vos 10 minučių, kad saulės spinduliai pažeistų neuždengtus plaukus, juos išsausintų, išblukintų ir lemtų galiukų šakojimąsi. Ypač didelis pavojus vasarą kyla dažytiems plaukams.

•   Plaukų drėgmei išsaugoti, o nešvarumams, prakaitui atsikratyti, svarbu galvą plauti dažniau, vartojant drėkinančius šampūnus, naudoti plaukų kaukes bei nuplaunamus ar nenuplaunamus kondicionierius.

•    Maudantis chloruotame baseine ar druskingoje jūroje plaukai taip pat gali nukentėti. Chloras pašalina natūralius apsauginius plaukų aliejus, o druska skatina vandens drėgmės pasišalinimą iš plaukų, o tai lemia išsausėjimą. Todėl rekomenduojama prieš plaukiojimą sudrėkinti plaukus švariu vandeniu ar nenuplaunamu kondicionieriumi (tokiu būdu nesusigers tiek daug sūraus vandens ar baseino cheminių medžiagų), o po kiekvieno maudymosi plaukus vėl praskalauti švariu vandeniu duše ar nešiotis su savimi vandens buteliuką, skirtą būtent šiai situacijai.

•    Vengti karštį naudojančius plaukų tiesinimo, garbanojimo, džiovinimo prietaisus. Jie tik dar labiau sausina plaukus.

Odai:

 •    Esant karštam orui, organizmas save vėsina išskirdamas prakaitą. Todėl praustis reikėtų kiekvieną dieną tam, kad būtų pašalintas prakaitas bei nešvarumai. Daugiau dėmesio skirti veido odos prausimui, nes prakaito, makiažo, saulės nuo kremo ar kitų nešvarumų perteklius ant odos kemša poras bei lemia išbėrimą.

•   Norint išvengti odos sudirgimų, perkaitimo, rekomenduojama vasarą dėvėti per daug neaptempiančius bei šviesesnių spalvų, vėsesnių medžiagų (pavyzdžiui, lininius, medvilninius) drabužius.

•   Kiekvieną dieną derėtų naudoti drėkinamąjį kremą, kad būtų išlaikytas odos drėgmės lygis.

•   Šiltesnėmis dienomis geriausia būtų naudoti mažiau makiažo, o prieš tepantis skystą pudrą patariama pirma padengti odą kremu nuo saulės ar tiesiog rinktis pudrą su SPF.

•   Svarbiausia prisiminti, kad visada reikėtų naudoti ir su savimi turėti kremą nuo saulės. Nuo intensyvių saulės spindulių labai greitai gali atsirasti odos pažeidimų, nudegimų, kurie ilgainiui gali sukelti net vėžį. Rekomenduojama kiekvieną dieną naudoti SPF 30 kremus nuo saulės, kas dvi valandas pasitepant iš naujo.

Kūno linijoms:

 Norint išlaikyti tinkamą kūno formą vasaros metu, patariama reguliariai mankštintis ir laikytis sveikos mitybos.

 •   Bent 30 minučių per dieną skirti judėjimui, mankštoms. Prasidėjus vasarai, geriems orams, atsiranda ir daug aktyvių veiklų, kuriomis galima užsiimti, pavyzdžiui, bėgimu, žygiais pėsčiomis, plaukimu, banglenčių sportu, nardymu. Padidėjęs fizinis aktyvumas skatina smegenų veiklą, stiprina kaulus bei raumenis, sumažina ligų atsiradimo riziką, pagerina gebėjimą atlikti kasdienes užduotis.

•   Svarbu nepamiršti tempimo pratimų, skirtų atsipalaidavimui ir lankstumui užtikrinti. Jie padeda išvengti sportinių traumų: juk nesinori, kad raumenų patempimas ar gipsas, po kaulo lūžio, apribotų vasaros laiką bei pramogas.

•   Gerti daugiau paprasto vandens, t.y. apie 1,5 – 2 litrus per dieną. Tokiu būdu užtikrinama gera maistinių medžiagų apykaita, palaikomas normalus virškinimas, raumenų veikla ir kognityviniai sugebėjimai (pavyzdžiui, mąstymas, atmintis).

•   Karštuoju laikotarpiu siūloma dažniau valgyti ne taip gausiai ir kaloringai, pirmenybę teikti šviežiam maistui (pavyzdžiui, salotoms, šaltai mėsai, vaisiams, dribsniams, jogurtui).

Ką reikėtų žinoti apie nagus

Nagai – vienas iš sveikatos būklių indikatorių. Jei prastai maitinanamasi, trūksta organizmui tam tikrų vitaminų ar mineralinių medžiagų, nagai visą tai parodo su tam tikrais vizualiais pakitimais. Taigi, kaip atrodo nagai, kai trūksta:

•   Kalcio – nagai išsausėję, lūžinėja.

•   B grupės vitaminų, pavyzdžiui, biotino – išilgai ant nagų atsiranda įdubimai.

•   Folio rūgšties ir vitamino C – šerpetojančios nagų odelės.

•   Omega -3 riebalų rūgščių – sutrūkinėję nagai.

 Įdomūs faktai

 •   Patalpų ar mašinos kondicionieriai nesukelia peršalimo. Nors dažnai galvojama, kad vasaros metu atsiradęs peršalimas yra oro kondicionierių sukeltas padarinys, tai nevisai tiesa. Pavojų kelia tik per didelis temperatūros pokytis, susilpninantis imuninę sistemą. O susilpnėjusi imuninė sistema padidina riziką užsikrėsti peršalimu nuo jau sergančio asmens.

•   Net ir smarkiai apsiniaukusią dieną galima nudegti. Nepriklausomai nuo debesuotumo, saulės skleidžiami ultravioletiniai spinduliai vis tiek gali lengvai prasiskverbti pro debesis ir paveikti odą.

•   Jūros vanduo nepadeda žaizdų gijimui, o kaip tik gali net pakenkti, nes vandenyje gyvenančios bakterijos gali prasiskverbti pro atvirus pjūvius bei sukelti infekciją.