Be kalcio – ne gyvenimas, mat šis elementas reikalingas ne tik kaulams ar dantims. Jo trūkumas gali būti ne vienos rimtos ligos atsiradimo priežastimi. Kalcis reguliuoja širdies susitraukimų dažnį, retina pulsą, dalyvauja kraujo krešėjimo procese, taip pat padeda įveikti stresą, mažina nervų sistemos dirglumą.

Bėda ta, kad kalcis sunkiai pasisavinamas organizmo (25-30 proc.). Todėl jo deficitas diagnozuojamas dažniau nei kitų mineralų. Kad organizmas geriau pasisavintų kalcį, jis į organizmą turi patekti su sava „svita“: fosforu, magniu, stronciu ir vitaminu D.

Geriausiai kalcis pasisavinamas iš pieno ir jo produktų, žuvies, pupelių, žirnių, lęšių, svogūnų, kopūstų, visų rūšių riešutų. Vienu pagrindiniu kalcio šaltiniu išlieka geriamasis vanduo.

Kalcio deficitą organizme gali nustatyti tik specialistai. Tam atliekami specialūs kraujo ir šlapimo tyrimai. Be gydytojo nurodymo vartoti kalcio preparatų negalima. Per didelės kalcio dozė gali ir pakenkti. Per didelio šio elemento kiekiai gali sutrikdyti inkstų veiklą, kraujotaką.

Tarp kitko:

Kalcio preparatų veiksmingumą didina:
Tinkamas preparatų vartojimo laikas – vakare po 19 val.
Rekomenduojama dozę suvartoti ne visą iš karto: mažesniais kiekiais kalcis geriau pasisavinamas.
Kalcis su maistu pasisavinamas sunkiau:
Esant kai kurioms ligoms, kaip laktozės netoleravimui, astmai, bronchitams, sinusitams
kalcio esančio pieno produktuose įsisavinimas sumažėja dėl padidėjusios gleivių gamybos.
Vartojant maisto produktų, turtingų gyvulinių riebalų.
Rūkant, vartojant daug kavos, gazuotų gėrimų su kofeinu, alkoholio, cukraus.
Spanguolės, špinatai, rabarbarai , burokėlių lapai turi daug oksalo rūgščių, kurios trukdo pasisavinti kalcį, todėl juos valgydami nepamirškite salotų su sezamo sėklomis ar riešutais.
Kalcio yra daugelyje maisto produktų

Produktai, kuriuose yra kalcio:

Parmezano sūris
Kietieji sūriai
Sezamas
Šprotai
Bazilikas
Migdolai
Petražolė
Soja, pieninis šokoladas
Lazdyno riešutai
Pupelės
Sėjamoji pipirnė
Pieniniai ledai
Pistacijos
Krapai
Nugriebtas pienas
Pienas 2,5-3,5 porc riebumo
Krabai
Krevetės
Laiškinis česnakas

Kalcis - būtinas elementas Jūsų organizmui