Kojose vykstantys pokyčiai plika akimi gali būti ir nepastebimi

Kojų venų varikozė – viena dažniausių ligų pasaulyje. Jos dažnis ypatingai išauga tarp vyresnio amžiaus pacientų. Vis dėlto net ir gana jaunus asmenis gali kamuoti jau gerokai pažengusios venų varikozės simptomai – jos atsiradimas priklauso nuo įvairiausių faktorių, tačiau genetinis veiksnys – pats svarbiausias. Liga pavojinga ne tik gyvenimo kokybės trikdymu, besivystančiomis komplikacijomis ir padidėjusia mirtingumo rizika, bet ir tuo, kad daugybė asmenų vengia laiku kreiptis į medikus. Būtina paminėti, kad kojų venų varikozė nėra išgydoma liga, tačiau ją galima sėkmingai kontroliuoti, ypač jei ši kontrolė prasideda nuo tada, kai tik pajuntami pirmieji simptomai.

Kojų venų varikozė – tai viena dažniausių venų kraujotakos nepakankamumo išraiškų, paliečianti ir moteris, ir vyrus

Teigiama, kad moteriškosios lyties atstovės šią ligą patiria dažniau, tačiau ir vyrai – tikrai ne išimtis, tiesiog jie ne visuomet kreipiasi į gydytojus, manydami, kad mėlynų venų tinklo išdarkytos kojos – visiškai normalus senėjimo elementas. Išsiplėtusios venos gali matytis itin ryškiai, tačiau kai kuriais atvejais jų gali net ir nebūti, o negrįžtami pokyčiai jau gali vykti giliosiose, magistralinėse venose. Apie tai praneša tokie simptomai, kaip kojų skausmas, nuovargis, tinimas, pojūtis, tarsi jomis bėgiotų skruzdėlytės. Taip pat pasireiškia mėšlungis, kojų tirpimas, sustingimas po ilgesnio sėdėjimo ar stovėjimo bei kiti nemalonūs pojūčiai.

Amžius – vienas svarbiausių venų varikozės rizikos veiksnių

Būna, kad žmogus nugyvena visą gyvenimą ir ant jo kojų atsiranda vos kelios išsiplėtusios venos ar sutrūkinėję kapiliarai ir beveik nepasireiškia jokių jau minėtų simptomų – tuomet, žinoma, tai galima vadinti tik estetiniu defektu, kuris žmogui nebuvo reikšmingas, ir, laimei, nesikomplikavo jokiais rimtesniais sveikatos sutrikimais. Negydomą venų varikozę iš dalies galima vadinti loterija, nes niekuomet neaišku, kas vyksta gilesnėse venose, kurių mes nematome.

Vis dėlto dauguma venų varikozės paliestų pacientų jaučia gyvenimo kokybę daugiau ar mažiau trikdančius simptomus, kurių svarbiausi – kojų nuovargis, tinimas ir skausmas. Skausmingas naktinis kojų mėšlungis taip pat turėtų priversti suklusti – dauguma mano, kad padės šiek tiek didesnės magnio dozės, tačiau jos dažniausiai „suveikia“ tik laikinai arba neturi jokio poveikio, o liga progresuoja toliau. Ligos negydant, galimos įvairios komplikacijos – ilgainiui gali išsivystyti sunkiai gyjančios veninės opos, paviršinių venų uždegimas, pakisti odos pigmentacija (atsirasti rudų, mėlynų, violetinių dėmių) ir panašiai. Venų spindyje susidarantys krešuliai gali užkimšti ne tik pačias venas, bet ir nukeliauti į kitas gyvybiškai svarbias kraujagysles ir sukelti staigią mirtį. Šios komplikacijos nėra jau tokios dažnos, tačiau ligos ignoravimas jų pasireiškimą paverčia realesniu įvykiu, nei tuomet, kai venų varikozė valdoma įvairiomis šiandien jau gana pažangiomis priemonėmis. Net ir vyresniame amžiuje dažniausiai galima atrasti dar tinkamų gydymo metodų.

Taigi ką daryti, jei kamuoja kojų skausmas, nuovargis ir tinimas?

Būtina kreiptis į specialistus – neretam pacientui ant odos matomų pakitimų atsiranda vėlesnėse ligos stadijose. Kai kuriems išsiplėtusios venos arba sutrūkinėję kapiliarai praneša jau apie ilgą laiką gilesnėse venose vykstančius pokyčius, kurie visuomet tik progresuoja – kelio atgal nėra. Vadinasi, galimos įvairios ligos išraiškos, nebūtinai priklausančios nuo visuotinai priimtų venų varikozės vystymosi stadijų – būtina stebėti savo organizmo siunčiamus signalus ir pasikonsultuoti su medikais.

Reikėtų pabrėžti, kad konsultacijas turėtų teikti tik šios srities specialistai – taip vadinami kraujagyslių chirurgai, kurie, įvertinę kraujagyslių būklę, paskirs:

  • konservatyvų (heparino gelių vartojimą, elastinio trikotažo nešiojimą, masažus, venotonikų vartojimą ir kitus būdus apimantį);
  • ir (arba) chirurginį gydymą (auksinis standartas – lazerinės procedūros).

Gydymo metodai priklauso ir nuo to, ko nori pats pacientas – jei matomi tik estetiniai defektai, tačiau jokių pojūčių nėra, tuomet gali pakakti tik skleroterapijos arba stebėjimo (jei asmeniui kojų išvaizda jokio diskomforto nesukelia). Jei jau jaučiami pagrindiniai minėtieji simptomai, tuomet daugeliu atvejų naudinga operacija – tai pirmo pasirinkimo gydymo metodas, padedantis pašalinti ligos priežastį.