Mano penkiolikmetis sūnus intensyviai sportuoja penkis kartus per savaitę. Tačiau pastaruoju metu pastebėjau, kad jis labai mieguistas. Ar tai tik vitaminų trūkumas, o gal verta sunerimti?
Vilija

Atsako specialistė:
Šeimos gydytoja
Eglė Markovski:


Mieguistumas – tai nebūtinai rimta liga, jį gali sukelti paprasčiausias miego režimo nesilaikymas. Pavyzdžiui, nevienodu laiku keliamasi, gulamasi. Iš pradžių nejaučiama jokių sveikatos sutrikimų, o vėliau organizmas nebesugeba kompensuoti miego trūkumo, atsiranda nemiga arba per didelis mieguistumas. Antra vertus, labai svarbu ne tik miego trukmė, bet ir kokybė. Be to, intensyviai sportuojantys vaikai išeikvoja daug energijos, todėl jiems poilsio laikas turi būti ilgesnis.
Tiesa, pastebėję tokius simptomus tėveliai dažniausiai nusprendžia, kad vaikui trūksta vitaminų, todėl bėga į vaistines ir išsirenka net kelių rūšių, tačiau tai ne visada gelbėja. Vertėtų didesnį dėmesį skirti mitybai. Ar vaikas valgo visavertį maistą, kiek kartų per dieną, ar vienodu laiku ir panašiai.

Nereikėtų į tokią vaiko savijautą numoti ranka. Nes tai gali būti rimtos ligos simptomai.
Gal treniruočių metu yra per dideli krūviai ir vaiko širdelė truputį streikuoja? Galbūt reiktų pasitarti su treneriu ir juos sumažinti.

Be to, nuolatinį nuovargį, silpnumą, dirglumą dažnai “nurašome” pavasario sezonui arba kaltiname šiandienį gyvenimo ritmą. Tačiau pagrindinis kaltininkas gali būti anemija.

Anemija vadinama paslėptąja epidemija ir gali užklupti bet kurio amžiaus žmogų. Labiausiai paplitusi geležies stokos mažakraujystė. Tačiau ji pajuntama ne iš karto. Antra vertus, tai gali būti ir lėtinio nuovargio sindromas. Todėl pastebėjus pirmuosius vaiko nuovargio ir mieguistumo simptomus, reikėtų apsilankyti pas gydytoją.

Lietuvos sveikata