Mitai apie sveikatą: dėl šokolado ir kepto maisto atsiranda spuogų

Šio mito atsiradimą lėmė didelis saldumynų pasirinkimas ir greito maisto
restoranų paplitimas. Mūsų seneliai nematė tokios gausybės saldumynų ir
vaikystėje nesimaitino greito maisto užkandinėse, todėl iš jų dažnai ir girdime,
kad "toks maistas augina spuogus".

Spuogai susidaro tuomet, kai odos riebalinės liaukos išskiria per daug vaškingų
riebalų, kuris organizme naudojamas odai sutepti. Tačiau kai šių riebalų ir
negyvų ląstelių perteklius užkemša poras, ta odos sritis sudirginama, parausta
ir ištinsta – tai yra įprastiniai spuogo požymiai.

Nežinoma, dėl ko tiksliai riebalinės liaukos išskiria riebalų perteklių, tačiau
pagrindiniai įtariamieji yra hormonai, kas paaiškintų ir faktą, kad su spuogų ir
inkštirų problemomis dažniausiai susiduriama paauglystėje ir vėliau jos neretai
išnyksta.

Stresas ir paveldimumas taip pat gali būti svarbūs veiksniai, tačiau vien
šokolado ir keptų svogūnų žiedų įtarinėti nederėtų.