Labiausiai Lietuvos moksleivių pageidaujami produktai mokyklų valgyklose – pica, mėsainiai, čeburekai, kibinai ir kebabai. Tai paaiškėjo atlikus kasmetinę apklausą apie moksleivių mitybos įpročius, kurioje dalyvavo beveik 8 tūkst. mokinių nuo 5 iki 12 klasės iš įvairių Lietuvos rajonų.

Apklausos duomenimis iš valgyklos siūlomo asortimento vaikai dažniausiai renkasi cepelinus, maltos mėsos gaminius (kotletus, šnicelius, maltinukus), blynus, bandeles. Labiausiai moksleiviams valgyklose nepatinka tokie augančiam organizmui naudingi patiekalai kaip žuvis, sriuba, plovas ir kai kurie mėsos patiekalai. Minėtą tyrimą atliko moksleivių bei darželinukų maitinimą skirtinguose Lietuvos miestuose organizuojanti bendrovė „Kretingos maistas“.

„Kasmet vykdome moksleivių mitybos įpročių tyrimus ir, deja, turime pastebėti, kad šiųmetiniai rezultatai kelia susirūpinimą – auga vaikų mėgstančių vaidinamąjį greitą maistą, skaičius.  Tai rodo, kad tiek tėveliai, tiek mokytojai turi skirti dar daugiau dėmesio formuojant taisyklingą vaikų mitybą ir mokant juos tinkamai maitintis jau nuo mažų dienų“, – teigia įmonės „Kretingos maistas“ vykdančioji direktorė Alisa Norkuvienė.

Atlikta apklausa taip pat parodė, kad mokyklų valgyklose maitinasi daugiau nei 60 proc. moksleivių. Visai valgykloje nevalgo tik 8 proc. šalies moksleivių mokyklos. Tuo tarpu praėjusiais mokslo metais, mokyklos valgyklose nesilankė net 11 proc.

"Pastebėjome, kad sumažėjo iš viso nesilankančių valgykloje mokinių skaičius. Manome, kad įtaką tam padarė dabartinė sudėtinga ekonominė situacija Lietuvoje, nes šoktelėjo socialiai remiamų vaikų skaičius, kurie gauna nemokamus pietus“, – teigia A. Norkuvienė.

„Kretingos maisto“ vykdančioji direktorė pastebi, kad įmonės aptarnaujamose mokyklų valgyklose visų pirmiausia orientuojamasi į moksleivių taisyklingos mitybos poreikius. Vaikams skirti patiekalai derinami su mitybos specialistais, maistas parenkamas specialiai atsižvelgiant į mokinių amžiaus grupes.

Medik