Vyriausybės pareigūnai nepripažįsta, kad žmonės reguliariai užmiega naktį, kai jiems tenka dirbti vėlyvą pamainą“, – sako dr. Charlesas Czeisleris, miego medicinos padalinio vadovas Brighamo ir moterų ligoninėje Bostone, JAV.

C. Czeislerio teigimu, studijos rodo, kad nuo 30 iki 50 proc. naktinės pamainos darbuotojų bent kartą per savaitę darbo metu užmiega.

Tad mąstymas, kad tai tūkstančiams kontrolierių yra nutikę tik keletą kartų, „yra absurdiškas“, sakė gydytojas telefoninio pokalbio metu.

Demonstruodama šios problemos supratimą Jungtinių Valstijų Federalinė aviacijos administracija šeštadienį pareiškė keičianti tas oro eismo kontrolierių darbo pamainas, kurios gali sukelti nuovargį. Pareiškimas paskelbtas po to, kai agentūra papasakojo apie kitą incidentą, per kurį vienas kontrolierius užmigo dirbdamas šeštadienio ryte viename skrydžių kontrolės centre Majamyje. Remiantis preliminaria ataskaita, tai neturėjo jokio poveikio skrydžių eigai.

Pasak C. Czeislerio, potencialios grėsmės aktualios ne tik eismo kontrolieriams, bet ir tolimųjų reisų bei autobusų vairuotojams, avialinijų pilotams ir jūrų krovinių pramonėje dirbantiems žmonėms. Kam dar? Gamyklų darbuotojams, policininkams, ugniagesiams, ypatingųjų situacijų tarnybų darbuotojams, slaugams ir gydytojams, virėjams, viešbučių darbuotojams, žiniasklaidoje dirbantiems žmonėms ir kitiems, kuriems tenka dirbti naktines arba slenkančio grafiko pamainas.

„Mes gyvename labai miegą ribojančioje visuomenėje, kur daug žmonių degina žvakę abiejuose galuose“, – sako medikas. Jo teigimu, prieš pusę amžiaus tik du procentai žmonių miegodavo šešias valandas per parą arba mažiau. Dabar tokių yra 28 proc.

Dr. Williamas Fishbeinas, neurologas iš Niujorko miesto universiteto, teigia, kad žmonėms dirbant neįprastas pamainas „sujaukiami jų biologiniai ritmai“.

Hormonai yra suderinami su budrumo ir miego ciklu. Kai žmonės keičia pamainas, smegenys nežino, kada joms reikėtų miegoti, tad tai paveikia žmonių funkcijas.

Pamainas kas keletą dienų keičiantys žmonės paprastai turi visokiausių problemų su atmintimi ir mokymusi. W. Fishbeinas sako, kad tokia darbotvarkė ypač paveikia tai, ką jis vadina santykine atmintimi, kuri apima sugebėjimą suvokti, kaip vienas dalykas yra susijęs su kitu.

Be mieguistumo ir nesugebėjimo susikaupti naktines pamainas dirbantys žmonės taip pat dažniau serga lėtinėmis žarnyno ir širdies ligomis, be to, yra mažiau atsparūs įvairioms vėžinėms ligoms. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) darbą pamainomis vadina potencialiu kancerogenu.

Neįprasti darbo grafikai kelia grėsmę sveikatai