Paskutinis žiemos pasispardymas buvo kaip reikiant. Tačiau pavasaris, tegul ir kalendorinis, – nebe už kalnų. Laukiame jo. Deja, metų laikų kaita gali atnešti ne tik džiaugsmo…

Orų įtaka žmogaus sveikatai nėra labai ištirta, tačiau tokiais tyrimais užsiima ne tik medikai, bet ir biologai, meteorologai. Atsiradus naujai mokslo krypčiai – biometeorologijai – mokslininkai pasiūlė nemažai indeksų, pagal kuriuos būtų galima rasti objektyvius orų įtakos sveikatai rodiklius, tačiau nė vienas jų nėra universalus, nes kiekvieną atskirą individą aplinka veikia labai skirtingai.

Labiausiai žmogų veikia oro temperatūra, santykinė drėgmė, atmosferos slėgis, vėjo greitis, krituliai. Pavojingiausi sveikatai yra greitai besikeičiantys orai, kai staiga krinta arba kyla slėgis, pakyla smarkus vėjas, atsiranda didelis debesuotumas.

Atlikti tyrimai rodo, kad su oru siejasi vis tie patys negalavimai: miego ir kraujotakos sutrikimai, reumatiniai ir galvos skausmai, nemalonūs jutimai randų bei kaulų lūžių vietose.

Mokslininkai, tyrinėjantys orus ir jų įtaką sveikatai, sako, kad vieni žmonės gerai jaučiasi ir yra darbingi esant bet kokioms orų sąlygoms. Kiti ypač jautriai reaguoja į orų pokyčius, atsiranda nuotaikų kaita, padidėja jautrumas, irzlumas, net agresyvumas. Nerimas ir depresijos požymiai dažnai pasireiškia pavasarį ir ypač vyrams. Šių požymių atsiradimą būtų galima paaiškinti gamtos prabudimu, jos ir visos gyvūnijos judrumu. O šiais laikais, kai daugelis neturi darbo, mielo širdžiai užsiėmimo ar tam realizuoti galimybių, pradedama blogai jaustis, tai dažnam mūsų kelia liūdesį.

Teigiama, kad žiemą susiformuoja melancholija, o pavasarį – tapusi priežodžiu – “pavasarinė karštligė”. Šie sutrikimai dažniausiai susiformuoja šiauriausiai ir piečiausiai gyvenantiems žmonėms, be to, šiais sutrikimais ne visi žmonės serga vienodai, kai kurie dažnesni moterims.

depresija/4455″>Depresija dažniausiai pasikartoja kiekvieną žiemą ir gali reikštis atipiniais simptomais, tokiais kaip padidėjęs mieguistumas ir apetitas. Kartais gali pasireikšti dėmesio koncentracijos sutrikimai ir anhedonija (negalėjimas mėgautis, pajusti malonumą). Depresinė simptomatika išnyksta atėjus pavasariui.

Gydytojai pataria
Sveikas organizmas prie oro permainų dažnai adaptuojasi nepastebimai, tačiau vyresnio amžiaus ir sergančių žmonių bei vaikų organizmo adaptacija dažniausiai būna varginanti.
Šiai grupei priklausančių žmonių, esant staigiai oro kaitai, imuninė sistema nusilpsta ir sudaro sąlygas skverbtis bakterijoms bei virusams.
Todėl itin svarbu laiku imtis profilaktinių priemonių: vartoti daug citrusinių vaisių, kuriuose gausu vitamino C ir bioflavonoidų, ypač reikalingų esant nepalankiems orams, nusilpus organizmui, siaučiant virusams, esant peršalimui.

Lietuvos sveikata

Infekcinės ligos