Geras seksas – vienas iš didžiausių gyvenimo malonumų. Su šia fraze sutiks turbūt daugelis. Tačiau ar žinote, kad šis užsiėmimas gali būti puiki sveikatos palaikymo priemonė?
Kaip ir kodėl seksas padeda gyventi sveikiau? Apie tai kalbėjomės su Vilniaus klinikos „Santaura“ dermatovenerologe Lietuvos seksologų draugijos nare med. dr. Ona Mažyliene.

Malšina galvos skausmą

Jeigu skundžiatės migrena ar galvos skausmais, verta pasimylėti. Kodėl? Meilės žaidimų metu išsiskiria medžiaga oksitocinas, kuris spartina laimės hormonų endorfinų gamybą. Jeigu patiriate orgazmą, oksitocino padidėja dar daugiau. Malonumų hormonai užslopina spazminius galvos skausmus.

Išvada: veikiant oksitocinui ir endorfinams, atlėgsta spazminis skausmas.

Gerina miegą

Ar pastebėjote, kad pasimylėję miegate ilgai, saldžiai, giliai, iki ryto net neprabudę? Tai geras ženklas, rodantis, kad, abiem patyrus palaimą, pavyko pilnai fiziškai ir emociškai atsipalaiduoti. O tai labai naudinga būsena. Tad jei reguliariai mylėsitės, nežinosite, kas yra nemiga. Ilgo gilaus miego metu puikiai pailsi organizmas, nervų sistema, skrandis, širdis.

Be to, išmoksite kur kas lengviau reaguoti į nemalonumus ar išgyventi stresinę situaciją. Tiesiog organizmas į ne itin svarbius dalykus (kas gali būti svarbiau už meilės euforiją!) reaguos ramiau.

Gražina išvaizdą

Sekso metu patiriame galingo susijaudinimo dozę, todėl nenuostabu, kad kraujas ima greičiau tekėti mūsų organizme: padažnėja pulsas, stipriau ir dažniau ima plakti širdis. Aktyvaus sekso metu gauname daugiau deguonies, todėl greičiau pasišalina toksinai ir kitos kenksmingosios medžiagos. Štai jums ir atsakymas, kodėl po meilės pagražėja moterų oda. Ji tampa švelni ir gyvybinga, labiau blizga akys, plaukai. Besimylinčios poros išsaugo jaunatvišką išvaizdą ir perkopę 60 metų.

Išvada: gera sekso dozė padeda organizmui atsinaujinti natūraliu būdu.

Atstoja fizinę treniruotę

Ar pastebėjote, kad seksuali moteris dažniausia šviečia iš vidaus, turi išvystytus raumenukus ir gerą figūrą? Ar žinote, kodėl? Todėl, kad seksas yra tikrų tikriausia fizinio aktyvumo treniruotė. Juk mylėtis galima valandą, pamiegojus, pailsėjus…vėl valandą ir t.t – oho, koks krūvis! Seksologai yra suskaičiavę, kad lytinės sueities metu vidutiniškai sudeginama apie 150 kalorijų.

Išvada: seksas padeda išlaikyti gerą figūrą, nes tai gana intensyvus fizinis krūvis.

Stiprina širdį

Jeigu gyvenate reguliarų lytinį gyvenimą, jūsų organizme testosterono ir estrogeno lygis visuomet yra šiek tiek aukštesnis. Tai labai gerai, nes testosteronas ne tik skatina seksualinį susijaudinimą, bet ir stiprina kaulus bei raumenis. O didesnis estrogeno kiekis moters organizme smarkiai sumažina galimybę susirgti širdies ligomis.

Mažina prostatos ligų rizika

Vyrai, mylėkitės ne rečiau kaip 3 kartus per savaitę, tuomet sumažės rizika susirgti prostatos ligomis. Beje, gydytojai sergantiesiems prostatitu pataria kuo dažniau užsiimti seksu, nes dažnesnė ejakuliacija, – tai prostatos uždegimo profilaktika.

„Žinoma, jei lytinių santykių neturėsite, nesusirgsite, tačiau saugus (turint santykius su nuolatine partnere ir naudojant prezervatyvą) aktyvus lytinis gyvenimas sumažins sveikatos sutrikimų tikimybę“, – pataria dermatovenerologė dr. O. Mažylienė.

Natūralus antidepresantas

Seksas su mylimu žmogumi – tai puikus jausmas, kai jautiesi reikalingas, saugus ir išskirtinis. Teigiamos emocijos veikia kaip geriausias šalutinio poveikio neturintis antidepresantas.
„Seksas yra naudingas tiek vyrui, tiek moteriai. Jei nėra abipusio lytinio pasitenkinimo, nebus ir santarvės poroje“, – sako gydytoja dr. O. Mažylienė. Abipusis pasitenkinimas padeda išvengti ligų, sukeliamų streso ir psichologinės įtampos.

Tad mylėkite vienas kitą ir mylėkitės dažniau.

Parengė Nika Vagnerienė

Priedas prie malonumo – sveikata
 

Prostatitas

Lytinės sveikatos sutrikimai