Naujausių tyrimų duomenimis, vyresnio amžiaus žmonėms, besilaikantiems tradicinės Viduržemio jūros dietos (MedDiet), lėčiau blogėja pažintinės funkcijos. Neseniai Amerikos klinikinės mitybos žurnale paskelbti prospektyvinio tyrimo rezultatai. Buvo įrodyta, kad griežtas Viduržemio jūros dietos laikymasis ne tik sveika širdžiai, bet ir skatina geresnį galvos smegenų funkcionavimą.
Čikagos sveikatos ir senėjimo projektas
Į šį tyrimą buvo įtraukta 3790 dalyvių, vyresnių nei 65 m. (vidutinis amžius 75,4 m.), jiems 2 ar daugiau kartų kas 3 metus standartiniais kognityvinių funkcijų testais tirtos pažintinės funkcijos. Tyrėjai naudojo modifikuotą Harvardo maisto-dažnio (food-frequency) anketos versiją, siekdami įvertinti, kaip laikomasi dviejų modelių dietos. Pirmasis buvo tradicinis Viduržemio jūros dietos modelis, kuriame gausu alyvų aliejaus, žuvies, riešutų, vaisių ir daržovių bei saikingas vyno kiekis, mažai pieniškų produktų ir raudonos mėsos. Kitas modelis – Sveikos mitybos indeksas 2005 (HEI – 2005, Healthy Eating Index), kurio pagrindą sudaro 2005 m. mitybos rekomendacijos, skirtos amerikiečiams. Maksimalus MedDiet rezultatas, kuris rodo griežtą dietos laikymąsi, yra 55, tuo tarpu nustatytas dalyvių vidutinis rezultatas buvo 28,2. Maksimalus HEI-2005 rezultatas yra 100, o dalyvių balų vidurkis buvo 61,2.
Dalyviai, geriausiai besilaikantys Viduržemio jūros dietos (MedDiet), buvo baltieji, nerūkantys, vartojantys multivitaminus, turintys aukštąjį išsilavinimą ir mažą kūno masės indeksą. Tarp tiriamųjų, kurių MedDiet rezultatai buvo aukšti (geresnis dietos laikymasis), nustatytas mažesnis insulto, hipertenzijos ir depresijos paplitimas bei geresni baziniai kognityvinių funkcijų rezultatai. Anot tyrėjų, aukštesni MedDiet rezultatai buvo susiję su lėtesniu pažintinių funkcijų blogėjimu.
Šio tyrimo autoriai pabrėžia, kad palyginus du dalyvius, kurių MedDiet rezultatai skyrėsi dešimčia taškų, dalyvio su aukštesniu rezultatu pažintinės funkcijos buvo tarytum trejais metais jaunesnio žmogaus. O aukštesni rezultatai HEI-2005 dietos, kurioje yra mažiau žuvies, ankštinių kultūrų ir vidutinis alkoholio suvartojimas, nebuvo susiję su geresniais pažintinių funkcijų rodikliais. Ryšys tarp MedDiet ir mažesnės kognityvinių funkcijų pablogėjimo rizikos buvo labai stiprus, nors tarp HEI-2005 ir pažintinių funkcijų blogėjimo ryšio nenustatyta.
Šis tyrimas patvirtino anksčiau atliktų studijų rezultatus, kuriose buvo įrodyta, kad Viduržemio jūros dietos laikymasis sumažina lengvo kognityvinio sutrikimo bei Alzheimerio ligos išsivystymo riziką. Biologinį dietos pagrindą sudaro neuroprotektorių poveikis. Jie mažina oksidacinio streso žymenų, keičia priešuždegiminių žymenų raišką ir yra svarbūs kraujagyslių ligų patogenezei. Daug metų maitinantis pagal Viduržemio jūros dietos modelį, kuris veikia beta amiloido ar tau baltymo metabolizmą, galima sušvelninti cerebrovaskulinių ligų pasireiškimą arba jų išvengti. Svarbu mokyti ir motyvuoti pacientus laikytis dietos, kuri apsaugo nuo greito pažintinių funkcijų blogėjimo.
Parengė Eglė Tarasevičiūtė
Žurnalas "Internistas"