Pastebėta, kad Japonijoje gyvenantys japonai retai serga širdies ligomis, tačiau, persikėlę gyventi kitur, tarkim, į Ameriką, šiomis ligomis ima sirgti kone 10 kartų dažniau. Situacija aiškinama specifine jūros produktų dieta, kurioje gausu žuvų ir kitų jūros gėrybių. Taigi vėl pradedama kalbėti apie „jūrinę farmakologiją“ ir ypač apie Viduržemio jūros dietą, kuri itin veiksmingai padeda apsisaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų.
Ekspertų teigimu, apie 80 proc. širdies ir kraujagyslių ligų galima išvengti pasitelkus atitinkamą dietą ir pakoregavus gyvenimo būdą. Daugybė mokslinių tyrimų įrodo didžiulę mitybos ir natūralių medžiagų reikšmę reguliuojant kraujo spaudimą, cholesterolio kiekį ir gerą kraujotaką. Tad kaip reikėtų maitintis, kad padėtume savo širdžiai?
Palankiausia – Viduržiemio jūros dieta
Raudona | Pomidorai, arbūzai, gvajavos | Likopenas | Antioksidantas, saugo nuo širdies ligų ir vėžio |
Oranžinė | Mango vaisiai, morkos | Beta karotinoidai | Antioksidantai, stiprina imunitetą |
Geltonai-oranžinė | Citrusai, papajos, persikai | Flavonoidai | Stiprina kraujagysles, stabdo aterosklerozės vystymąsi |
Ryški žalia | Špinatai, avokadai | Steroliai | Mažina cholesterolio kiekį, palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą |
Alyvinė | Alyvos, žalia arbata | Polifenoliai | Antioksidantai, slopina cholesterolio oksidaciją |
Šviesiai žalia | Šparagai, česnakai | Alilo sulfidai | Stiprina imunitetą, saugo nuo vėžio |
Mėlyna | Mėlynės, slyvos | Antocianinai | Slopina trombocitų agregaciją, pasižymi ateroskleroziniu, antioksidaciniu poveikiu |
Violetinė | Vynuogės, aronija | Resveratrolis | Antioksidantas, mažina cholesterolio kiekį, aterosklerozinių plokštelių susidarymą |
Ruda | Kakava, tamsus šokoladas | Flavonoidai | Mažina endotelio disfunkciją, neutralizuoja laisvuosius radikalus |