Pastebėta, kad Japonijoje gyvenantys japonai retai serga širdies ligomis, tačiau, persikėlę gyventi kitur, tarkim, į Ameriką, šiomis ligomis ima sirgti kone 10 kartų dažniau. Situacija aiškinama specifine jūros produktų dieta, kurioje gausu žuvų ir kitų jūros gėrybių. Taigi vėl pradedama kalbėti apie „jūrinę farmakologiją“ ir ypač apie Viduržemio jūros dietą, kuri itin veiksmingai padeda apsisaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Ekspertų teigimu, apie 80 proc. širdies ir kraujagyslių ligų galima išvengti pasitelkus atitinkamą dietą ir pakoregavus gyvenimo būdą. Daugybė mokslinių tyrimų įrodo didžiulę mitybos ir natūralių medžiagų reikšmę reguliuojant kraujo spaudimą, cholesterolio kiekį ir gerą kraujotaką. Tad kaip reikėtų maitintis, kad padėtume savo širdžiai?

Palankiausia – Viduržiemio jūros dieta 

 
Tyrimai įrodė, kad širdį palankiausiai veikia Viduržemio jūros valstybių gyventojų mityba ir gyvenimo būdas. Kiekviena Viduržemio jūros valstybė turi mitybos savitumų, tačiau pagrindiniai principai tie patys. Ten net 24 proc. paros energijos gaunama iš alyvų aliejaus, kuris apsaugo mažojo tankio lipoproteinų (MTL) cholesterolį („gerąjį”) nuo oksidacijos, o kartu neleidžia lipidams nusėsti ant kraujagyslių sienelių.  
 
Be to, Viduržiemio regiono dietoje gausu šviežių vaisių, daržovių, ankštinių, grūdinių patiekalų. Švieži vaisiai, o ne riebūs pyragaičiai, yra tipiškas šių šalių desertas. O pagrindinis riebalų šaltinis – alyvų aliejus, kuriame daug naudingų mononesočiųjų ir mažai sočiųjų riebalų rūgščių. Pienas ir pieno produktai, žuvis ir paukštiena šiose šalyse vartojami saikingai, o raudona mėsa – retai. Taip pat mažai kiaušinių – ne daugiau kaip 4 kartus per savaitę. Alkoholis, dažniausiai vynas, vartojamas saikingai, valgant. Tokios mitybos veiksmingumas užkertant kelią širdies ir kraujagyslių ligoms įrodytas atlikus įvairius tyrimus. Pvz., Lyon Diet Heart Study rezultatai parodė, kad po 46 mėn. Viduržemio jūros dietos netgi patyrusiems pirmąjį miokardo infarktą buvo 50-70 proc. mažesnė širdies ligų pasikartojimo rizika nei įprastai besimaitinusiai kontrolinei grupei.
 
Svarbiausios medžiagos širdies mitybai 
 
Pagrindiniai širdies sergėtojai – alyvų aliejus, omega-3 riebalų rūgštys, alfa lipoinė rūgštis, kofermentas Q10, B grupės ir C, E, D vitaminai. Kodėl naudingas alyvų aliejus, jau paminėjome. Omega-3 riebalų rūgščių svarba taip pat gerai žinoma: jos ypač gerai saugo kraujagysles nuo aterosklerozės, mažina kraujo trigliceridų kiekį, polinkį susidaryti trombams, atsirasti ritmo sutrikimams. Antioksidaciniai vitaminai pasitelkiami kovai su žalingų laisvųjų radikalų poveikiu. Šios savybės būdingos vitaminams E, C. Galingi antioksidantai yra ir alfa lipoinė rūgštis bei likopeno ekstraktas. Svarbu žinoti, kad kofermento Q10 kiekis organizme mažėja senstant. Kai jo trūksta, nusilpsta širdies raumuo, gali ištiktikrūtinės anginos ar net miokardo infarkto priepuolis. 
 
Kaip pasirinkti, kad neapsiriktum 
 
Idealu, jei visų svarbių širdžiai medžiagų gausite su maistu. Jei manote, kad tai neįmanoma, į pagalbą galima pasitelkti naujaisiais mokslo tyrimais paremtus maisto papildus. Renkantis papildą, labai svarbu, kad jo sudėtyje būtų optimalios dozės visų reikalingiausių medžiagų. Todėl būtina atkreipti dėmesį į tai, koks rekomenduojamos paros normos sudėtinių medžiagų procentas yra preparate. Suprantama, kad daug patogiau ir pigiau vartoti vieną preparatą, kuris puikiai užtikrintų visų medžiagų poreikį, nei gerti saują įvairių tablečių. „Cardioace” – tai gerokai daugiau nei vien žuvų taukai. Tai aukščiausia kokybė ir moksliniais tyrimais paremta unikali sudėtis. Papildas pagamintas pagal vaistams taikomus kokybės standartus. 
 
 
Daugiau spalvų maiste – daugiau sveikatos  
   
RaudonaPomidorai, arbūzai, gvajavosLikopenasAntioksidantas, saugo nuo širdies ligų ir vėžio
OranžinėMango vaisiai, morkosBeta karotinoidaiAntioksidantai, stiprina imunitetą
Geltonai-oranžinėCitrusai, papajos, persikaiFlavonoidaiStiprina kraujagysles, stabdo aterosklerozės vystymąsi
Ryški žaliaŠpinatai, avokadaiSteroliaiMažina cholesterolio kiekį, palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą
AlyvinėAlyvos, žalia arbataPolifenoliaiAntioksidantai, slopina cholesterolio oksidaciją
Šviesiai žaliaŠparagai, česnakaiAlilo sulfidaiStiprina imunitetą, saugo nuo vėžio
MėlynaMėlynės, slyvosAntocianinaiSlopina trombocitų agregaciją, pasižymi ateroskleroziniu, antioksidaciniu poveikiu
VioletinėVynuogės, aronijaResveratrolisAntioksidantas, mažina cholesterolio kiekį, aterosklerozinių plokštelių susidarymą
RudaKakava, tamsus šokoladasFlavonoidaiMažina endotelio disfunkciją, neutralizuoja laisvuosius radikalus

Viduržemio jūros dieta ir gyvenimo būdas palankūs širdžiai