Meteorologai žada šaltą žiemą. Girdėjau, kad širdininkams šaltis ypač pavojingas. Kodėl taip yra? Ir ką reikėtų daryti?
D.T.


Tyrimai rodo, kad šaltuoju metų periodu padaugėja širdies ir kraujagyslių ligų. Tai ypač pavojinga jau sergantiems, turėjusiems praeityje širdies ligą ir vyresnio amžiaus žmonėms.

Išėjus į šaltą orą – ypač staiga, iš šiltos patalpos – organizme įvyksta kai kurių pakitimų: padidėja kraujospūdis, padažnėja širdies veikla. Padidėja trombų kraujagyslėse susidarymo pavojus, gali prasidėti kraujagyslių spazmai.

Sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis šaltomis dienomis eidami į lauką dėl viso pikto turėtų pasiimti nitroglicerino. Jeigu staiga užeis smaugiantis skausmas – padės.

Reikia vengti masinių žmonių susibūrimo vietų, nes čia lengva užsikrėsti virusinėmis ligomis ir gripu. Komplikacijos gali būti labai sunkios.

Būtina stiprinti imunitetą, iš anksto ruoštis žiemai. Negalima lįsti po šaltu dušu ar į eketes, bet reikia reguliariai ir saikingai mankštintis namie (jokių lakstymų ir fizinių krūvių, kai labai šalta). Daug miegoti, gerai maitintis, vartoti pakankamai vitaminų.

Bet koks peršalimas – nors tai tik gerklės skausmas – labai dažnai paskatina ir širdies bei kraujagyslių ligų paūmėjimus.

Svarbu:
Sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis rekomenduojama pasiskiepyti nuo gripo. Beje, tai padaryti dabar tinkamas metas.

Lietuvos sveikata