+1
-0
+1
5 klausimai apie natūralų gydymo metodą – homeopatiją

Kažkodėl daug kas mano, kad homeopatija – tai gydymas išskirtinai vaistažolėmis. Taip, didžiąją dalį žaliavų, skirtų homeopatiniams vaistams, sudaro būtent vaistiniai augalai. Vis dėlto net apie 30-40 procentų panaudojamų žaliavų sudaro augalinės, mineralinės ir kitos iš gamtos gautos medžiagos. Pristatome 5 aktualius klausimus apie homeopatiją.

Kas yra homeopatija?

Homeopatija – tai gydymo metodas, kuris remiasi manymu, kad ligų gydymui pakanka itin mažų natūralių medžiagų kiekių. Teigiama, kad tokie itin maži medžiagų kiekiai sužadina organizmo gyvybines jėgas ir padeda sveikimo procesui. Homeopatija remiasi senoviniu posakiu „panašus gydo panašų“. Manoma, kad didelės medžiagų dozės sukelia patologinius simptomus, todėl mažos dozės, priešingai, turėtų inicijuoti sveikimui svarbius procesus. Homeopatija pirmą kartą aprašyta remiantis būtent šiuo principu.

Ar homeopatija yra gydymas augalais?

Homeopatija nėra tas pats kaip fitoterapija (gydymas vaistiniais augalais). Homeopatijos vaistų gamybai augalinės medžiagos iš tiesų labai svarbios, tačiau tai nėra vienintelis šaltinis, gaunamas iš gamtos. Homeopatinių preparatų gamybai naudojamas labai platus spektras gamtinių medžiagų. Tinkami ir gyvūnų nuodai bei kitos išskyros, ir įvairūs gamtiniai metalai, ir mineralai. Kai kurie vaistai gaminami pasitelkiant tam tikrą mėnulio fazę ar kitas gamtines apraiškas. Taigi homeopatija skiriasi nuo fitoterapijos, kurioje išimtinai naudojami vaistiniai augalai, tiksliau, gana dideli jų kiekiai.

Kuo ypatinga homeopatija?

Homeopatijos šalininkai teigia, kad šis gydymo metodas yra labai efektyvus ir „draugiškas“ organizmui. Jie mano, kad homeopatija, priešingai nei cheminės prigimties vaistai, ne išderina organizmą, o padeda jam veikti harmoningiau. Teigiama, kad homeopatija sugeba sukelti gydomąjį efektą visiškai nepakenkdama. Įdomu tai, kad homeopatiniai vaistai, ypač tie, kurie gaminami gamybinėse vaistinėse ilgalaikiam vartojimui, parenkami pagal žmogaus tipą ir jo ypatybes. Taigi kaip vieną iš homeopatijos privalumų šio alternatyvaus gydymo metodo šalininkai išskiria gydymo individualizavimą. Be to, teigiama, kad homeopatiniai preparatai neturi šalutinių poveikių, nesukelia padidėjusio jautrumo ir alerginių reakcijų.  Negana to, homeopatiniai preparatai stimuliuoja imuninę sistemą, valo organizmą, padeda apsisaugoti nuo sunkių susirgimų, gerina bendrą organizmo fizinę ir emocinę sveikatą. Tokius skambius apibūdinimus dalija homeopatijos šalininkai, tuo tarpu dažnas klasikinės medicinos atstovas į šį gydymo metodą žiūri su nepasitikėjimu.

Kaip gaminami homeopatiniai preparatai?

Homeopatinių vaistų gamyba susideda iš dviejų pagrindinių etapų. Iš pradžių iš natūralių, šviežių ir atsakingai surinktų gamtinių medžiagų ruošiami specialūs ruošiniai, dar vadinami motininėmis tinktūromis. Vėliau jos daug kartų skiedžiamos ir plakamos (dinamizuojamos) specialiu būdu. Manoma, kad tokiu būdu perduodama natūralios medžiagos sukaupta energija ir skiedimo metu ji netgi išauga. Teigiama, kad mažiau atskiesti vaistai gali padėti gydyti ryškesnius ūminius simptomus, pavyzdžiui, ūminį skausmą, slogą ar kosulį. Vidutinio praskiedimo produktai gali būti pasitelkiami gydant lėtines ligas, pavyzdžiui, cukrinį diabetą. Itin stipriai praskiesti vaistai, tikima, gali padėti gerinti emocinę paciento sveikatą. Galima rasti įvairių farmacinių formų homeopatinių vaistų – nuo žirnelių, tablečių, kremų, tepalų iki tirpalų, tinktūrų, ampulių, žvakučių ir kitų formų.

Ar verta tikėti homeopatija?

Sunku patikėti, kad labai maži medžiagos kiekiai, kurių dėl didelių praskiedimų gali ir nelikti, gali netgi pagerinti vaisto veikimą. Tačiau homeopatijos šalininkai nepailsdami teigia, kad būtent toks ir yra homeopatijos principas – kuo mažiau natūralios medžiagos, tuo stipresnė jos skleidžiama energija. Šių vaistų gamyba Europoje reglamentuojama, todėl kai kuriose šalyse homeopatija ypatingai vertinama. Tuo tarpu pasaulyje yra šalių, kur homeopatija yra nepageidaujama arba netgi siekiama ją uždrausti. Taigi kiekvienas asmuo gali pasirinkti, ar tikėti homeopatija, ar ne. Galbūt išmėginti ją verta kiekvienam – placebo efektas tikrai garantuotas.

Vaistininkį Rutelė Foktienė