Ligos pažeidžiamas organas ar kūno dalis
Ligos dažniausiai pažeidžiami asmenys
Ligos priežastys ir rizikos veiksniai
Ligos simptomai ir požymiai
Ligos diagnostika
Ligos gydymas
Ligos profilaktika
Tai viena dažniausiai pasitaikančių maisto toksinių infekcijų, kurią sukelia bakterijos, vadinamos salmonelėmis. Maisto toksines infekcijas sukelia su maistu į virškinamąjį traktą patekusios bakterijos ir jų toksinai.
Suvalgius užkrėsto maisto, dalis bakterijų žūsta skrandyje, tačiau dalis jų patenka į žarnyną ir prisitvirtina prie žarnų gleivinės epitelio ląstelių, išskiria toksinus ir jas žaloja, sutrinka ląstelių funkcija, atsiranda viduriavimas. Kai kurios bakterijos gali patekti į imuninės sistemos ląsteles, o per jas į kraują ir sukelti bakteriemiją. Kartais salmonelės gali nukeliauti į tulžies pūslę, iš kur su tulžimi jos patenka į išmatas, o žmogus, išskiriantis salmoneles su išmatomis, tampa šio sukėlėjo nešiotoju.
Sergamumas salmonelioze Lietuvoje yra gana didelis- apie 66 atvejai 100 000 gyventojų. Daugiau nei pusė atvejų salmonelioze serga vaikai. Kūdikiai ir vyresni nei 60metų asmenys yra imliausi salmonelėms ir labiau linkę sirgti sunkesne šios ligos forma. Didesnę tikimybę susirgti salmonelioze turi asmenys, kuriems mažas skrandžio rūgštingumas ar vartoja antacidinius vaistus, nes tuomet mažiau salmonelių žūsta skrandyje, esant imuninės sistemos ligoms: ŽIV/AIDS, leukemija ir kt.
Salmoneliozės sukėlėjai yra gramneigiamos bakterijos, priklausančios Enterobacteriaceae šeimai, vadinamos salmonelėmis. Dažniausiai pasitaikantis sukėlėjas yra Salmonella enteritidis, žymiai rečiau pasitaiko S. typhimurium, S. choleraesuis, S.infantis ir kiti salmonelių tipai. Salmonelių šaltinis yra šiomis bakterijomis infekuoti naminiai gyvūnai(katės, šunys, kiaulės, galvijai), graužikai, paukščiai, kurių žarnyne jos gyvena.
Salmonelėmis dažniausia užsikrečiama valgant jomis užkrėstą maistą, dažniausiai per jautieną, vištieną, kiaušinius, pieną. Salmonelės ant žalios mėsos gali patekti su infekuoto gyvūno išmatomis jį skerdžiant. Sukėlėju apkrėstos vištos gali dėti ir bakterijomis apkrėstus kiaušinius. Bakterijomis taip pat galima užsikrėsti, kai maistą ruošia infekuotas žmogus, kuris išėjęs iš tualeto nenusiplauna rankų. Pabuvus užkrėstam maistui šiltoje aplinkoje, bakterijos greitai dauginasi, tačiau maistas dėl to savo išvaizdos nepakeičia ir neatrodo sugedęs. Dažnai salmonelioze užsikrečia grupė žmonių, valgiusių tą patį, salmonelėmis užkrėstą maistą.
Salmonelėmis taip pat galima užsikrėsti neplaunant rankų paglosčius infekuotą naminį gyvuną(ypač roplius ir paukščius). Ypatingai reikia stebėti mažus vaikus, kurie paglostę gyvūną, neplautas rankas kiša į burną.
Dažniausiai salmonelės sukelia virškinamojo trakto uždegimo simptomus. Klinikiniai požymiai dažniausia atsiranda po 6-72val. suvalgius salmonelėmis užkrėsto maisto. Staiga pakyla temperatūra(iki 38-39oC), krečia šaltis, dažnai būna galvos, raumenų skausmai, atsiranda pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai ir gausus viduriavimas. Dėl karščiavimo, vėmimo ir viduriavimo ligonis netenka daug skysčių, gali išsivystyti dehidratacija. Karščiavimas dažniausiai užtrunka 1-3dienas, o viduriavimas praeina per 3-7 dienas. Jei jis užtrunka ilgiau, reikėtų pagalvoti apie kitą infekciją.
Retai salmoneliozė gali pasireikšti kitomis formomis, kaip bakteriemija, vietene infekcija, bakterijų nešiojimu ar tifoidine forma. Bakteriemija (bakterijos kraujyje) dažniau pasitaiko asmenims, su imuninės sistemos sutrikimais( pvz.: esant ŽIV infekcijai), naujagimiamas ar vyresnio amžiaus žmonėms. Bakteriemijos metu vyrauja užsitęsęs karščiavimas, galvos skausmas, silpnumas, šaltkrėtis, retai būna viduriavimas. Patekusios į kraują bakterijos gali nekeliauti į kitą organą(kaulus, sąnarius, plaučius, inkstus ir kt.), kur sukelia pūlingų židinių formavimąsi(vietinę infekciją), atsiranda pažeistos srities skausmas. Tifoidinės salmoneliozės formos klinika yra panaši į vidurių šiltinės (sukelia Salmonella typhi), tačiau ji būna kur kas lengvesnė. Kai salmonelės nustatomos išmatose ilgiau nei metus laiko, toks asmuo laikomas lėtiniu salmonelių nešiotoju. Nešiotojams salmonelės nesukelia jokių simptomų, tačiau jie gali apkrėsti kitus žmones.
Salmoneliozė diagnozuojama remiantis duomenimis apie valgytą įtartiną maistą, klinikiniais simptomais ir laboratorinių tyrimų duomenimis. Bendrame kraujo tyrime gali būti padidėjęs leukocitų skaičius. Atliekant išmatų mikroskopinį tyrimą, randama leukocitų, eritrocitų, gleivių, nesuvirškintos ląstelienos. Sukėlėjui nustatyti atliekamas išmatų pasėlis, kartais gali būti atliekamas vėmimo masių, maisto produkto pasėlis. Įtariant bakteriemiją, gali tekti atlikti kraujo pasėlį.
Salmonelių sukeltas gastroenteritas paprastai praeina per keletą dienų savaime. Svarbu dieta, vartoti pakankamai skysčių(nesaldžios arbatos, negazuotas mineralinis vanduo, rehidronas ir kt.), esant sunkesnei būklei, gali tekti taikyti infuzoterapiją. Nustatyta, kad antibiotikų skyrimas sergant salmonelioze nesutrumpina ligos simptomų trukmės ir net gali prailginti bakterijų nešiojimo laikotarpį. Todėl sergant salmonelioze antibiotikai skiriami tik išskirtinais atvejais, kai ligonio būklė yra sunki, sergama tifoidine ligos forma ar esant bakteriemijai. Esant reikalui gydyti antibiotikais, gali būti skiriami fluorchinolonai(pvz.: ciprofloksacinas), sulfametoksazolis/trimetoprimas, ampicilinas. Esant tifoidinei formai ar bakteriemijai, gali tekti skirti III kartos cefalosporinų(Cefotaksimas, Ceftazidimas). Esant viduriavimui skiriama Smecta, pilvo skausmams mažinti- No-spa, vėliau gali būti skiriami probiotikai, virškinimo fermentai.
Salmoneliozės profilaktikai svarbu tinkamos sanitarinės ir higienos sąlygos maisto tiekimo grandyje: nuo gyvulių skerdyklų iki maisto ruošimo virtuvėje. Žmonės, sergantys salmonelioze ar esantys salmonelių nešiotojais, turėtų neruošti maisto kitiems asmenims. Svarbu plauti rankas pasinaudojus tualetu, po kontakto su naminiu gyvūnu, ypač paukščiais, ropliais, taip pat lietus žalią mėsą. Vengti valgyti žalius kiaušinius ar produktus, kur jų yra(pvz.: naminis majonezas). Ruošiant mėsą, svarbu ją gerai termiškai apdoroti, nedėti keptos/virtos mėsos į indus, kur prieš tai buvo žalia mėsa.