+0
-3
-3

Šeimos gydytojo kompetencijai nuolat perduodama nemažai naujų specialių funkcijų, pareigos vis plečiamos: prižiūrimos nėščiosios, specialiais aparatais tikrinama klausa ir pan. Tačiau siuntimai pas specialistą neišvengiami ir dėl, atrodytų, menkesnių problemų, ligų bei būklių. Šios problemos vis dėlto labai specifinės, ir tik specialistas gali įvertinti ir gydyti, pvz., tokias dermatologo kompetencijai priskiriamas paprastas ligas, kaip odos erkučių sukeliami odos pažeidimai, egzemos (pvz., plaukuotosios galvos dalies), karpos (probleminė sritis – padų karpos/4426″>karpos) ir pan. Apie šias įprastas kasdienės dermatologo praktikos ligas, kaip jas diagnozuoja ir gydo specialistai, kalbamės su Kauno medicinos universiteto Odos ir venerinių ligų klinikos gydytoja dermatologe Daiva SAMULĖNIENE.

 

Ar kasdienėje gydytojo dermatologo praktikoje dažnesnės sudėtingos, sunkiai diferencijuojamos, odos ligos ar vis dėlto dažnai kreipiamasi ir dėl namuose nepagydomų, atrodytų, paprastų odos ligų?

 

Odos būklė atspindi viso organizmo būklę. Odos ligos gali būti ūminės ir lėtinės, alerginės ir nealerginės kilmės, užkrečiamosios, paveldimos ir t.t. Universitetinėje ligoninėje tiriami ir gydomi pacientai, kurie serga retesnėmis odos ligomis ir kuriems ankstesnis gydymas nepadeda, liga progresuoja ir jiems reikalingas sudėtingesnis ištyrimas. Į privačias klinikas dažniau kreipiamasi dėl kosmetinių problemų, karpų, apgamų, išsiplėtusių kapiliarų ir kt. odos darinių pašalinimo, padidėjusio plaukuotumo gydymo, jauninamųjų procedūrų ir pan.

Kartais žmonės kreipiasi dėl menkiausio spuogelio vos jam atsiradus, o kartais – tik tada, kai liga būna užleista, išbandyti įvairūs vaistai, kuriuos pasirenka pacientas pats ar patartas artimųjų. Tokiu atveju ligą diagnozuoti ir gydyti sunkiau, kai kurie tyrimai būna neinformatyvūs. Neretai kreipiamasi tik tada, kai artėja vasara ir pacientas varžosi atidengti išbertas kūno vietas. Pasitaiko tokių, kurie tikisi per trumpą laiką išgydyti įsisenėjusią ligą, pvz., nagų grybelį prieš išvykdami į kurortą. Paprastų ligų nebūna, kiekvienam pacientui jo problema yra svarbi, o komplikacijų pasitaiko net ir karpos/4426″>karpas gydant.

 

Žinoma, kad sergančiųjų alerginėmis odos ligomis nuolat daugėja. Gal trumpo pokalbio metu plačiai jų nenagrinėkime. Tačiau ar paprasta kitas odos ligas atskirti nuo alerginių ligų?

 

Iš alerginių odos ligų dažniausios alerginis kontaktinis dermatitas, į vidų patekusių medžiagų sukeltas dermatitas, dilgėlinė. Taip pat atopinis dermatitas, kurį išprovokuoja įvairūs aplinkos veiksniai. Kartais bet kokį odos bėrimą ar niežėjimą pacientas priskiria alerginiam dermatitui, nors tai gali būti daugybė kitų odos ligų, tarp jų – užkrečiamųjų. Labai gaila, kad vaistinėse be receptor parduodama daug receptinių vaistų ir ligonis be gydytojo konsultacijos užsiima savigyda. Taip liga užleidžiama bei platinamos užkrečiamos odos ligos.

 

Pakalbėkime apie tuos odos pažeidimus, kurie taip pat sukelia ir fizinės savijautos, ir estetikos (t.y. psichologinio diskomforto) problemas. Odos erkutės, karpos ir pan. Ar sunku šias ligas diagnozuoti ir gydyti?

 

Odos erkutė (demodex folliculorum) randama plauko folikule. Ji neretai randama sergant veido rožine. Tai lėtinė odos liga, pasireiškianti veido odos paraudimu, raudonais mazgeliais bei pūlinėliais veido odoje. Retesniais atvejais (dažniau vyrams) nosies oda tampa gruoblėta, sustorėja, mėlynuoja. Pasitaiko ir akių pažeidimų (konjunktyvitas, blefaritas, keratinas, iritas). Odos erkutė tik prisideda prie šios ligos vystymosi, palaiko uždegimą, bet ne visada aptinkama veido rožinės atveju ir nėra pagrindinė ligos priežastis. Tiksli šios nemalonios sunkiai gydomos ligos priežastis nėra aiški. Ligos etiologijai turi reikšmės virškinamosios sistemos, endokrininės ligos, kiaušidžių funkcijos sutrikimai, neurozė. Būna ir paveldimas polinkis sirgti šia liga. Gydymas individualus, priklauso nuo pažeidimo sunkumo, gretutinės patologijos. Specialus preparatas nuo erkučių yra metronidazolis (Rosex, Metrosa). Karpos – tai virusinis ŽPV (žmogaus papilomos viruso) sukeliamas odos pažeidimas. Skiriamos paprastos, padų, plokščiosios ir genitalijų karpos. Diagnozuoti šią ligą nėra sunku. Esant genitalijų karpoms, būtina ligonį ištirti, ar ligonis neserga venerine liga. Esant dauginėms plintančioms karpoms, reikia tirti ligonio imuninės sistemos būklę.

Karpų gydymo metodų yra daug ir pagal tai aišku, kad vieno efektyviausio metodo nėra. Taikomi destrukciniai gydymo metodai (elektrokoaguliacija, kriodestrukcija, gydymas lazeriu), vietiškai veikiantys vaistai (keratoliziniai preparatai, citotoksiniai preparatai, imunomoduliatoriai ir kt.).

 

Ar tobulėja ir šių ligų gydymas? Ar vis dėlto rinkoje jau apstu tokių preparatų, kurie „kartą patepus“ problemą išsprendžia? Iš medicininių portalų (pvz., www.medicine. lt) internautų diskusijų bei pasisakymų atrodytų, kad ir šiose srityse lieka gydymo problemų. Kyla diskusijos, kad sunku pagydyti padų karpas ir pan. Kokias karpų gydymo naujoves norėtumėte paminėti kaip pažangiausias šiandien, kurias galima patarti įsigyti vaistinėje ir gana patogiai gydytis namuose?

 

Karpas gydyti galima tiek namuose, tiek gydymo įstaigoje. Svarbu laiku pradėti gydyti, kol jų nedaug ir jos nedidelės. Gydant namuose, reikia atidžiai perskaityti vaisto anotaciją ir griežtai laikytis gydymo rekomendacijų. Negalima cheminiais preparatais tepti plačiai, kad nesužaloti sveikų audinių ir nepasipuošti randu. Veido karpų nerekomenduočiau gydytis namuose, geriau kreiptis į specialistą. Dauguma cheminių preparatų karpoms gydyti netinka nuo veido karpų.

Vienas populiariausių preparatų yra skystas azotas. Gydymas vadinamas kriodestrukcija (destrukcija šalčiu). Kriodestrukcija gydomos visų rūšių (paprastosios, padų, plokščiosios, genitalijų) karpos. Kriodestrukciją galima atlikti gydymo įstaigoje ar namuose. Namų sąlygomis galima naudoti preparatą Wartner (dimetilo eterio ir propano mišinys). Šis preparatas būna dviejų rūšių – paprastosioms ir padų karpoms naikinti. Netrukus Lietuvos vaistinėse pasirodys ir Wartner be skausmo, kuriuo naujausių technologijų dėka bus galima visiškai be skausmo pašalinti karpas. Padų karpos dažniausiai gydomos kriodestrukcija, elektrokoaguliacija ar lazeriu. Padų karpos būna gilesnės ir platesnės, neretai susiliejusios, dauginės, ir jas gydyti sekasi sunkiausiai. Genitalijų karpos sėkmingai gydomos kriodestrukcija, elektrokoaguliacija, podofilotoksinu (Wartec), imikvimodu (Aldara). Kadangi nėra vaisto, kuris paveiktų karpas sukeliančius ŽPV tipus, todėl gydomas pažeidimas, o ne priežastis ir gydymo rezultatas ne visada greitai pasiekiamas.

 

Dėkojame už pokalbį.

“Žurnalas “Gydymo menas”