Apie burnos gleivinės ligą stomatitą pasakoja Kauno medicinos universiteto Dantų ir burnos ligų klinikos doc. Jadvyga Šemetova.

Stomatitas – tai burnos ertmės gleivinės uždegimas. Jis išsivysto dėl įvairių priežasčių. Svarbus yra infekcinis, infekcinis-alerginis veiksnys bei bendra organizmo ir burnos ertmės būklė.

Gali būti tokios burnos ertmės gleivinės uždegimo formos:
1. Katarinis stomatitas. Šiuo atveju burnos gleivinė parausta, išburksta. Pacientui skauda valgant karštą arba aštraus skonio maistą.
2. Katarinis-hemoraginis stomatitas. Paraudusioje, išburkusioje gleivinėje atsiranda kraujosruvų.
3. Erozinis-opinis stomatitas. Vyraujant skausmo ir uždegimo simptomams gleivinėje atsiveria pavienės arba dauginės erozijos (aftos). Nesilaikant tinkamos burnos higienos (dantų valymas tampa skausmingas) erozijos gilėja, išsivysto opos. Pakyla kūno temperatūra, sumažėja apetitas.
4. Opinis-nekrozinis stomatitas. Simptomai, būdingi eroziniam-opiniam stomatitui, tampa dar stipresni, didėja organizmo intoksikacija, kyla kūno temperatūra, burnoje atsiranda puvimo kvapas.

Pagalba sergantiesiems

Svarbus katarinio stomatito simptomas yra burnos gleivinės skausmas, todėl pirmoji pagalba sergantiesiems – nuskausminamosios priemonės. Skausmui malšinti tinka antiseptiniai, lokaliai nuskausminantys tepalai ir tirpalai burnai skalauti. Antroji problema, kurią tenka spręsti gydytojui stomatologui, – uždegimo slopinimas. Galima skirti nesteroidinių vaistų nuo uždegimo. Tinka vartoti, pvz., nimesulido (po vieną pakelį tirpių miltelių du kartus per dieną). Gydymo kursas paprastai trunka penkias dienas. Nimesil (Nimesulidas) greitai pasisavinamas, saugus, gerai toleruojamas. Šiuolaikiška vaisto forma (tirpios granulės) užtikrina greitą poveikį. Nimesil neturi nepageidaujamų poveikių skrandžio gleivinei ir inkstams. Nimesil tinka vartoti slopinant skausmą ir uždegimą, gali būti skiriama po chirurginių operacijų.

Stomatito atveju, siekiant apsaugoti gleivinę nuo antrinės infekcijos bei išvengti komplikacijų, skiriama antimikrobinių preparatų burnai skalauti. Rekomenduojama vartoti 0,12 proc. chlorheksidino tirpalą ir 0,2 proc. heksetidino tirpalą. Šios priemonės vienodai intensyviai veikia visą patogeninę burnos mikroflorą. Itin gerai skatina gijimo procesą bei slopina uždegimą lizocimas. Ši medžiaga padeda mažinti audinių infiltraciją.

Lizocimo tirpalo burnai skalauti galima įsigyti vaistinėje arba pasigaminti namuose.

Erozijų ir opų gijimui spartinti skiriama aliejinių preparatų: vit. A, šaltalankio, medetkos, jonažolių ir kt. aliejų.

Gydytojas, įvertinęs ligos formą ir bendrą organizmo būklę, be minėtų medikamentų, skiria ir bendrinio poveikio priemonių: vitaminų imunitetui stiprinti bei antivirusinių, antimikrobinių ir antihistamininių preparatų.

Dažniausios pacientų klaidos

Neretai sunku padėti pacientams, jei jie kreipiasi pavėluotai. Neretai ligoniai pradeda gydytis patys, pasikliaudami savo žiniomis ar vaistininko patarimu. Tokios savigydos pasekmė – uždelsta ligos forma. Dėl to gydytojui sudėtinga diagnozuoti ligą ir jos priežastis. Pasireiškus pirmiesiems ligos simptomams, būtina kreiptis pagalbos į specialistą, taip išvengiama komplikacijų dėl netinkamo ar pavėluoto gydymo.

Dar kartą apie danties skausmą

Ligos, dėl kurių patiriamas dantų skausmas, skirstomos į dvi grupes. Tai kariesas ir jo komplikacijos bei parodonto (audinių, esančių aplink dantį) ligos.

Dantų kariesas, atsižvelgiant į pažeidimo laipsnį, gali būti paviršinis, vidurinis ar gilus. Įvertinti ligą padeda ir būdingi dirgikliai: šaltis, šiluma, saldūs produktai ar jautrumas mechaniniam dirginimui. Trumpalaikis skausmas – tai signalas, kad vystosi patologija. Laiku nepašalinus skausmo priežasties, išsivysto karieso komplikacija – pulpitas (nervo uždegimas). Negydomas pulpitas gali komplikuotis: išsivystyti danties šaknies viršūnės pūliniai, kurie savo ruožtu gali sukelti periostitą, osteomielitą ir kt.

Skausmas – tai atsakomoji reakcija į pažeidimą, apie kurį “signalizuoja” nervinės skaidulos. Todėl būtina šalinti pažeidimo priežastį, jeigu reikia, nuskausminus.

Užsitęsusiam skausmui malšinti, esant gleivinės paraudimui, patinimui, galima skirti nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, tarp jų ir jau minėto Nimesil. Tinka ir Dicloberl arba ilgo veikimo Dicloberl retard (natrio diklofenakas).

Ūminiam danties skausmui, plintančiam ar sustiprėjančiam naktį, malšinti puikiai tinka deksketoprorfenas Dolmen. Vaistas slopina skausmą ir centrinėje nervų sistemoje, ir pažeidimo vietoje (pasižymi centriniu ir periferiniu veikimu), mažai dirgina virškinamąjį traktą. Dolmen greitai ištirpsta ir pradeda veikti praėjus dešimčiai minučių po to, kai išgeriama tabletė, tai vienas greičiausiai pradedančių veikti vaistų nuo skausmo. Toks greitas ir stiprus poveikis ypač svarbus, nes dantų skausmas dažniausiai labai stiprus, ir malšinti jį reikia greitai. Vienos tabletės poveikis trunka 4-6 valandas. Dolmen pakankamai saugus ir yra gerai toleruojamas. Žinoma, numalšinus skausmą reikėtų kuo skubiau apsilankyti pas stomatologą ir šalinti danties skausmo priežastį (gydyti pulpitą, šalinti pūlinį, slopinti uždegimą ir pan.).

Parengė Danguolė Andrijauskaitė

 

"Sveikas žmogus"