+1
-0
+1

Daugelis neopioidinių preparatų – nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU) yra racematai, t. y. kairiojo S(+) ir dešiniojo R(+) stereoizomerų mišiniai. Vienas jų – plačiai vartojamas nesteroidinis vaistas nuo uždegimo ketoprofenas. Tačiau tyrimais nustatyta, kad klinikiniu efektyvumu paprastai pasižymi tik vienas stereoizomeras. Biotechnologinio proceso metu atskyrus veiklųjį stereoizomerą, sukurtas vaistas deksketoprofenas (Dolmen®).

 

Dolmen – tai originalus „Menarini“ farmacijos kompanijos vaistas, sukurtas jos laboratorijoje Barselonoje. Pirmasis pavadinimo skiemuo dol paimtas iš lotyniško žodžio dolor (skausmas), antrasis – iš kompanijos pavadinimo, Men(arini). Taigi jau pavadinime nurodoma, kad vaistas skirtas skausmui malšinti.

Deksketoprofenas yra vandenyje tirpi propiono rūgšties rometamino druska. Vaistas malšina skausmą, mažina uždegimą ir temperatūrą. Viena šio vaisto savybių, įgalinanti jį vartoti skausmo protrūkiams malšinti, – greita veikimo pradžia ir palyginti neilga veikimo trukmė. Išgėrus deksketoprofeno (Dolmen) tabletę, maksimalus skausmą malšinantis poveikis pasiekiamas jau po dvidešimt penkių– trisdešimties minučių, o veikimas trunka iki 4–6 val. Šis stereoizomeras pasižymi labai gera (iki 99 proc.) rezorbcija, organizme nesikaupia, gerai toleruojamas, todėl galima drąsiai skirti kelis kartus per dieną pagal po poreikį.

Taip pat labai svarbu, kad deksketoprofeną galima vartoti nevalgius. Racematų vartojimas klinikinėje praktikoje yra sąlygotas jų pigios sintezės, nes atskirti vieną izomerą nuo kito yra sudėtinga ir brangu. Ne veltui sukurta aktyviųjų stereoizomerų išskyrimo technologija 2000 m. buvo pažymėta Nobelio premija chemijos mokslų srityje.

Dolmen vartojimo indikacijos yra lengvo ir vidutinio stiprumo raumenų (pvz., sergant mialgija, miozitu, radikulopatija) ir kaulų (pvz., sergant osteoartritu), skausmingų mėnesinių (dismenorėjos), dantų skausmo malšinimas. Įrodyta, kad Dolmen veiklioji medžiaga deksketoprofeno trometamolis mažina tiek periferinę, tiek centrinę sensitizaciją.

Taigi Dolmen pasižymi ir reikšmingu centriniu analgeziniu poveikiu. Dėl šios priežasties Dolmen skausmą slopinantis aktyvumas prilygsta silpniems opioidiniams analgetikams, pavyzdžiui, tramadoliui. Išgėrus Dolmen tabletę nevalgius, veikliosios medžiagos koncentracija kraujo plazmoje susidaro jau po 30 min., kadangi deksketoprofenas, kaip ir daugelis nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, rezorbuojasi jau iš skrandžio. Dolmen taip greitai veikia ir todėl, kad yra unikali deksketoprofeno druska – trometamolis. Ji didina veikliosios medžiagos tirpumą vandenyje (dėl to didėja ir rezorbcijos greitis) beveik 1000 kartų. Nors Dolmen pasižymi gana stipriu skausmą slopinamuoju poveikiu, tačiau jo veikimo mechanizmas yra kitoks nei opioidinių analgetikų. Opioidinių analgetikų specifinis antagonistas naloksonas neturi įtakos Dolmen skausmą slopinamajam poveikiui. Nei euforija, nei liguistas įprotis, vartojant Dolmen tabletes, neaprašyti.

Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad Dolmen galima vartoti ir prieš valgį. Analgezinio poveikio greitumu Dolmen ženkliai pranoksta kitus NVNU ir analgetiką tramadolį (Kuemmierle H-P ir kt.). Palyginamųjų studijų duomenimis, Dolmen analgeziniu terapiniu veikimu gerokai pranoksta ibuprofen/5347″>ibuprofeną ir placebą.

Pavartojus 14 mg deksketoprofeno, skausmas pradėjo pastebimai mažėti po 15 minučių, sumažėjo iki vos juntamo per 45 min., o visiškas analgezinis poveikis, pasiektas per 2 val., truko 4–5 val. Pavartojus 400 mg ibuprofeno, skausmas ėmė mažėti tik po 0,5 val., o visiškos analgezijos nepavyko pasiekti.

Kitame klinikiniame tyrime įvertintas deksketoprofeno efektyvumas ir saugumas malšinant migrenos sukeltą skausmą. Buvo tiriamos 21–65 metų 42 moterys (amžiaus vidurkis 37,2 +/- 2,2, grupė), kenčiančios nuo migrenos su (n = 6) ir be (n = 36) auros (pagal Tarptautinės galvos skausmo draugijos kriterijus). Vienas priepuolis buvo malšinamas 25 mg deksketoprofeno doze. Migrenos skausmo intensyvumo kitimas, registruotas vaizdo analogijos skale (VAS) praėjus 30, 60, 120, 240 minučių po vaisto suvartojimo, buvo svarbiausias vaisto efektyvumo kriterijus. Taip pat nagrinėtas lydinčių simptomų buvimas ir šalutinių poveikių pradžia. Gauti rezultatai parodė, kad vidutinė VAS vertė reikšmingai sumažėjo jau 30 minutę po deksketoprofeno vartojimo. Taip pat suretėjo žinomi lydintys simptomai – pykinimas, vėmimas, šviesos ir garso baimė.

 

Dolmen veiksmingumo/saugumo tyrimai atlikti  lyginant šį preparatą su kitais:

  • Ketorolac (10 mg x 3);
  • Diclofenac (50 mg x 3);
  • Paracetamol + Codeinum (500/30 mg x 3);
  • Dipyronum/metamizolum (575 mg x 3);
  • Tramadol (50 mg x 3);
  • Ibuprofen (400 mg x 3).

 

Lyginamųjų studijų išvados:

 

  • Deksketoprofeno skausmą slopinamasis poveikis yra toks pat arba stipresnis nei lygintų analgetikų.
  • Deksketoprofenas toleruojamas geriau nei kiti analgetikai.

 

Parengė doc. A. Ščiupokas

 

Žurnalas “Farmacija ir laikas”