Gyd. Robertas Adomaitis

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Urologijos centro gydytojas, Europos seksualinės medicinos draugijos narys

 

Įvadas

Šiuolaikinėje visuomenėje jau niekas nebesiginčija, kad seksualumas yra svarbi žmogaus gyvenimo dalis. Nesėkmės intymiame gyvenime stipriai veikia žmogaus dvasinę ir fizinę sveikatą. Žmonės savo seksualumą realizuoja jausdami ir patenkindami lytinį potraukį (aistrą), prisirišdami emociškai prie kito asmens bei susilaukdami palikuonių. Seksualumui realizuoti labai svarbi bendra žmogaus sveikata, o kartu ir sklandi lytinių organų sistemos veikla.

Vienas plačiausiai paplitusių vyrų seksualinės sveikatos sutrikimų yra erekcijos sutrikimas. Nors šis sutrikimas užklumpa vyrus, tačiau jis turi įtakos ir partnerių savijautai, taip pat gali sukelti didelių nesutarimų šeimoje.

Erekcijos sutrikimas(ES) – tai nuolat pasireiškiantis nesugebėjimas pasiekti ar palaikyti erekcijos, pakankamos lytiniam aktui atlikti. Pagal savo atsiradimo priežastis ES skirstomi į psichogeninius, organinius ir mišrius. Tarp organinių ES reikšmingiausią grupę sudaro arterijų, arba tiksliau – endotelio funkcijos pažeidimo nulemti sutrikimai. Būtent endotelio ir kraujagyslių sienelėje esančių lygiųjų raumenų ląstelių sąveika yra kertinis erekcijos mechanizmas.

Sveiko endotelio išskiriamas azoto oksidas (NO) sukelia kraujagyslių lygiųjų raumenų atsipalaidavimą ir taip nulemia sklandų varpos akytkūnių prisipildymą krauju – erekciją. Neurogeniniai, hormoniniai ar veniniai erekcijos sutrikimai yra ne tokie dažni, todėl papildomos diagnostinės procedūros tikslingos, jei pirminis medikamentinis gydymas neveiksmingas.

 

Problemos aktualumas

Erekcija gali sutrikti įvairaus amžiaus vyrams. Tarp jaunesniųjų vyrauja psichogeniniai sutrikimai, nulemti klaidingų įsitikinimų, prietarų ir baimių. Vyresniems vyrams erekcija dažniau sutrinka dėl organinių priežasčių.

Įvairaus laipsnio ES kamuoja 30–50 proc. vyresnių nei 40 metų vyrų (1). Pradžioje vyro varpa nebepasiekia reikiamo standumo, o negydant erekcijos funkcija visiškai užgęsta. Naujausi tyrimai patvirtino jau seniai žmonių pastebėtus ryšius tarp vyrų lytinio pajėgumo ir gyvenimo būdo. Pasirodo, kad nejudrus gyvenimo būdas, riebus maistas, padidėjęs cukraus kiekis kraujyje yra reikšmingai susijęs su ES atsiradimu (2).

 

Erekcijos sutrikimai ir širdies kraujagyslių ligos

Dideli klinikiniai vaistų tyrimai, kurių metu buvo tiriami priešinės liaukos hiperplazijai ar kraujagyslių ligų prevencijai skirti vaistai, pasitarnavo ne tik farmacijos verslui. Šių tyrimų metu buvo suformuotos tūkstantinės stebimų žmonių grupės. Duomenys apie stebimų asmenų sveikatą ir gyvenseną suteikė mokslininkams galimybę ištirti natūralią sveikatos sutrikimų, tarp jų ir ES, vystymosi eigą.

Buvo pastebėta, kad ES ir širdies kraujagyslių ligų atsiradimą sieja panašūs rizikos veiksniai: mažas fizinis aktyvumas, nutukimas, cukrinis diabetas, arterinė hipertenzija, rūkymas.

Žinoma, kad ES ir širdies ligų dažnumas didėja vyresniame amžiuje, tačiau tarp bet kurio amžiaus pacientų nutukusių (KMI >30) vyrų ES yra 20 proc. dažnesni nei tarp antsvorio neturinčių (3). Net iki 68 proc. arterine hipertenzija sergančių vyrų patiria lengvesnių ar sunkesnių ES (4). Cukriniu diabetu sergantiems vyrams ES pasitaiko 3 kartus dažniau nei šia liga nesergantiems bendraamžiams (5).

Širdies kraujagyslių ligos ir ES buvo susieti suformulavus „arterijos dydžio“ hipotezę (6). Ši teorija remiasi faktu, kad aukščiau minėti rizikos veiksniai sukelia kraujagyslių endotelio pažeidimus ir sutrikdo kraujagyslių funkciją (formuojasi aterosklerozinės plokštelės). Tokio pačio dydžio aterosklerozinė plokštelė anksčiausiai reikšmingai sutrikdo kraujo tėkmę smulkiose arterijose. Todėl erekcijos sutrikimai, atsirandantys dėl varpos akytkūnių arterijų (spindis 1–2 mm) pažeidimo, gali būti ankstyvas vainikinių širdies kraujagyslių (spindis 4–5 mm) pažeidimo pranašas.

Taigi paprastas laiku vyrui užduotas klausimas apie erekcijos sutrikimus gali gydytojui ir pacientui suteikti 2–3 metus laiko pasistengti išvengti miokardoinfarkto (7).

Šiuo metu aktyviai svarstoma nuomonė, kad, vyrui nustačius ES, reiktų ištirti, ar nėra hiperglikemijos, hipercholesterolemijos, užrašyti kardiogramą. Nustačius padidėjusios širdies kraujagyslių ligų rizikos veiksnius, netgi jei nėra subjektyvių miokardo išemijos simptomų, rekomenduojama įtarti nebylią išeminę širdies ligą, kol neįrodyta kitaip, o pacientą nusiųsti ištirti pas kardiologą.

 

Pacientų lūkesčiai

Niekam ne paslaptis, kad vyrai pas gydytojus lankosi rečiau nei moterys. Gydytojai žino, kad moterys dažnai klausia patarimo dėl partnerį užklupusio erekcijos sutrikimo. Suprantama, kad darnioje poroje abiem pusėms yra svarbūs intymūs santykiai, tačiau reiktų vengti dalyti patarimus, kol gydytojas neįvertino bendros paciento sveikatos būklės. Reiktų paraginti vyrą apsilankyti pas šeimos gydytoją.

Vyrai apie erekcijos sutrikimus patys gydytojui užsimena retai, bet tai daro turėdami įvairių lūkesčių. Visi žmonės geruoju mini ankstesnius laikus, todėl ir lytinių santykių sferoje ieško sprendimų ir gydymo būdų, kurie leistų vėl pasijusti laisvai, mėgautis spontaniškumu (8).

 

Pirminis erekcijos sutrikimų gydymas

Kadangi lytinai santykiai yra stipriai veikiami psichologinių veiksnių, tai pirmiausia būtina bent minimaliai įvertinti paciento psichologinę būseną. Psichogeniniai ES dažnesni jaunuoliams. Dažniausiai toks sutrikimas gali pasireikšti tik tam tikromis aplinkybėmis ar būti nulemtas partnerių. Koreguojant psichogeninį ES, svarbu išsklaidyti įvairius mitus apie lytinį gyvenimą. Gydytojui tenka eksperto vaidmuo pateikiant pacientui tyrinėjimais pagrįstus duomenis apie lytinės sistemos sandarą bei normalią funkciją. Dažniausiai tokia konsultacija būna pakankamai veiksminga. Endotelio disfunkcijos nulemtiems ES koreguoti svarbu įvertinti ir koreguoti gretutines ligas, žalojančias kraujagyslių endotelį. Taip galima išvengti tolimesnio erekcijos blogėjimo ir padidinti ES gydymo sėkmę.

Aktyvus gyvenimo būdas bei normalaus kūno svorio palaikymas svarbus užtikrinant gerą bendrą sveikatos būklę. Taip pat įrodyta, kad gyvenimo būdo modifikacija teigiamai veikia vyrų lytinį pajėgumą (9), ir turi būti naudojama kompleksiškai sprendžian erekcijos problemas. Lytinės funkcijos gerėjimo galimybė yra stiprus motyvacinis veiksnys, todėl būtina šį argumentą išnaudoti, kad vyrai tęstų ilgalaikį hipertenzijos, cukrino diabeto, širdies ligų ar šlapinimosi sutrikimų gydymą.

Prieš dešimtmetį atrasti labai veiksmingi geriamieji vaistai – fosfodiesterazės– 5( FDE–5) inhibitoriai – atvėrė daug platesnes galimybes padėti pacientams. Šios tabletės pakeitė visuomenės požiūrį į erekcijos sutrikimus. Šios grupės vaistai toliau buvo tobulinami, ir dabar jau galima rinktis iš keturių esminių skirtumų turinčių preparatų – avanafilio (Spedra®), sildenafilio (Viagra®), vardenafilio (Levitra ®) ir tadalafilio (Cialis®). Visų keturių preparatų efektyvumas gydant ES yra patvirtintas medicininiais tyrimais ir iš esmės nesiskiria. Europos ir Amerikos urologų draugijos vienareikšmiškai savo rekomendacijose nurodo, kad FDE–5 inhibitoriai yra pirmos eilės vaistas ES gydyti (10).

 

Apibendrinimas

 

Sutrikusi erekcija gali labai pablo- ginti vyro gyvenimo kokybę, be to, tai gali būti ankstyvas širdies ligos pranašas. Gydytojai, rūpindamiesi vyrų gerove, turėtų aktyviai teirautis apie jų erektilinę funkciją. Anksti diagnozuoti ES gali būti sėkmingai gydomi ir bendrosios praktikos gydytojų. Atsižvelgdamas į paciento poreikius, gydytojas gali parinkti patį tinkamiausią FDE–5 inhibitorių. Pirminio ES gydymo sėkmei svarbus tikslus pacientų informavimas.

Jei pirminis ES gydymas nebuvo sėkmingas, pacientą reikėtų nusiųsti pas specialistą. Esant aiškiam hipogonadizmui, tikslinga pakeičiamoji testosterone terapija. Erekcijai koreguoti gali būti pavartoti intrauretriniai medikamentai, intrakavernozinės injekcijos, vakuuminės pompos ar net įvairūs varpos protezai.

 

Šaltinis: Žurnalo „Internistas” priedas „Urologija”