Ligos, pasireiškiančios vadinamaisiais nosies simptomais (rinorėja, čiauduliu, nosies peršėjimu, užgulimu, pasunkėjusiu kvėpavimu per nosį ir kt.), yra vienos dažniausių, su  kuriomis savo darbe susiduria ne tik pirminės grandies gydytojai, bet ir vaistininkai. Šios ligos ne tik kelia įvairių nepatogumų pacientui, blogina gyvenimo kokybę, bet ir lemia didelį sergamumą, laikiną nedarbingumą, ekonominius praradimus.

 

Kasdienės ligos apkartina gyvenimą

 

Ūminė viršutinių kvėpavimo takų infekcija, rinosinusitas ir alerginis rinitas yra vieni dažniausių negalavimų, verčiančių pacientus kreiptis pagalbos į šeimos gydytojus ir pediatrus. Vien tik rinosinusitu Jungtinėse Amerikos Valstijose kiekvienais metais perserga apie 15 proc. gyventojų, tiesioginės šios ligos gydymo išlaidos sudaro 2,4 mlrd. dolerių; alerginiu rinitu kasmet serga 20–30 proc. gyventojų, šios ligos tiesioginiai gydymo kaštai siekia 3,4 mlrd. dolerių. Nosies simptomus sukeliančių ligų etiologija gali būti infekcinė arba neinfekcinė. Iš infekcinių patogenų dažniausiai pasitaiko įvairūs virusai (rinosincitinis, adeno, gripo ir kt.), iš neinfekcinių agentų – alergenai, fiziniai ir cheminiai dirgikliai, iritantai ir kt.

Kadangi dauguma infekcinių rinito sukėlėjų yra virusai, gydyti šią ligą antibiotikais neracionalu, neefektyvu ir netgi gali būti žalinga. Antibakterinių vaistų skiriama esant neabejotinos arba labai tikėtinos bakterinės infekcijos požymių: jei ligonio būklė per keletą dienų negerėja ar netgi sunkėja, ryškėja intoksikacija, kyla temperatūra, daugėja pūlingų išskyrų iš nosies ir kt.

Alerginiam rinitui gydyti efektyviai vartojami antihistamininiai vaistai (antrosios arba trečiosios kartos), kartais skiriama vietinio poveikio gliukokortikoidų. Dekongestantų (nors jie ligos pradžioje veiksmingai sumažina rinorėją ir palengvina kvėpavimą per nosį) pastaruoju metu rekomenduojama skirti labai atsargiai ir ne ilgiau kaip tris-penkias dienas dėl dažnai pasitaikančio šalutinio poveikio: virpamojo kvėpavimo takų (ypač nosies gleivinės) epitelio pažeidimo, po kelių dienų intensyvaus vartojimo atsirandančios rikošetinės hiperrinorėjos, nosies gleivinės atrofijos. Taip pat gali pasireikšti simpatomimetiniai poveikiai (tachikardija, hipertenzija, nerimas, nemiga), atsirasti pripratimo, sunkios priklausomybės formavimosi pavojus ir kt.

 

Nosies irigacija (praplovimas) – efektyvus ir saugus gydymas

 

Kalifornijos San Diego universiteto Nosies disfunkcijos klinikos mokslininkai vieni pirmųjų pasaulyje atliko išsamius tyrimus, kuriais įrodė didelį nosies irigacijos efektyvumą gydant įvairias otorinolaringologines ligas: pacientus po operacinio rinosinusito gydymo, lėtinį rinosinusitą, alerginį rinitą ir kt. Dabar nosies irigacija yra pripažintas sinonazalinių ligų gydymo metodas, įtrauktas į daugelio šalių nacionalinius ir tarptautinius LOR ekspertų sutarimus.

Pastaraisiais metais nemažai klinikinių tyrimų siekta nustatyti optimalų irigacinės nosies terapijos protokolą: kokios koncentracijos vandens tirpalas efektyviausias ir geriausiai toleruojamas, koks tinkamiausias purškimo įtaisas, ar reikia druskos tirpalą papildyti kitais komponentais ir t. t.

Šie tyrimai parodė, kad hipertoniniai tirpalai veikia efektyviau nei izotoniniai: labiau suaktyvina nosies gleivinės mukociliarinį klirensą (eksperimentiškai tai įrodo greitesnė sacharino pernaša), labiau pagerina nosies sekreto pasišalinimą, epitelio sanaciją ir pažeistų funkcijų normalizavimą, pagreitina gijimą, nosies simptomų išnykimą.

Tyrimai parodė, kad rinosinusitu sergantys vaikai, gydomi hipertoniniu tirpalu, greičiau sveiksta, ir galutiniai gydymo rezultatai būna geresni nei gydant izotoninio tirpalo irigacijomis. Taip pat įrodyta, kad pulsinis purškiklis geriau išvalo nosies ertmę nuo sekreto ir bakterijų bei kitų patogenų ar dirgiklių nei švirkštinis.

San Diego klinikoje atliktas kliklinikinis tyrimas parodė, kad sinonazaline patologija sirgusiems pacientams, gydytiems hipertoninio tirpalo irigacijomis, per 6 savaites nuo gydymo pradžios sumažėjo arba išnyko 23 iš 30 simptomų, įskaitant šiuos: nosies užgulimas, nuvarvėjimas iš sinusų (sukeliantis kvėpavimo takų „kutenimą“ ir varginantį neproduktyvų užsitęsusį sausą kosulį), sezoninio/pereninio alerginio rinito simptomai, išskyros iš nosies ir kt. Net 76 proc. tyrimo dalyvių nurodė, kad gydymas hipertoninio tirpalo nosies irigacijomis buvo efektyvus arba labai efektyvus. Jei daliai pacientų taikant nosies irigaciją hipertoniniu tirpalu simptomai neišnyko, jie bent jau susilpnėjo arba sutrumpėjo jų pasireiškimo laikas.

Gydymas hipertoninio tirpalo irigacijomis patikimai ir reikšmingai pagerino sergančiųjų sinonazalinėmis ligomis gyvenimo kokybę ir sveikatos būklę (vertinta pagal standartizuotą QWB skalę): išnyko arba labai sumažėjo rinorėja, nosies užgulimas, kosulys, palengvėjo kvėpavimas per nosį, normalizavosi miegas, sumažėjo dėl ligos simptomų patiriamas stresas ir kt. Sergantiesiems alerginiu rinitu patikimai sumažėjo dienų su nosies simptomais skaičius per savaitę.

Labai svarbu ir tai, kad gydymą hipertoninių tirpalų irigacijomis pacientai labai gerai toleravo, net 92 proc. tyrimo dalyvių nenutraukė šių preparatų vartojimo visas šešias studijos savaites.

Dabar JAV ekspertai nurodo, kad gydymas hipertoninio tirpalo irigacijomis skirtinas sergant įvairiomis sinonazalinėmis ligomis:

  • ūminiu ir lėtiniu paūmėjusiu rinosinusitu;
  • alerginiu sezoniniu ir nuolatiniu rinitu;
  • kūdikių ir nėščių arba maitinančių motinų rinosinusitu ir viršutinių kvėpavimo takų uždegimu;
  • vyresnio amžiaus asmenų rinosinusitu (atrofiniu, atsirandančiu dėl involiucinių hormoninių procesų) ir kt.

 

Poveikis

 

Nosies irigacijos hipertoniniu tirpalu yra labai saugus ir veiksmingas įvairios etiologijos nosies simptomų gydymo būdas, nors šio metodo poveikio mechanizmas iki šiol nėra visai aiškus.

Pasiūlyta keletas hipotezių ir teorijų, bandančių paaiškinti irigacijos metodo efektyvumą:

  • gerina, aktyvina nosies ir sinusų gleivinės mukociliarinį klirensą;
  • mažina gleivinės edemą;
  • slopina hipersekreciją;
  • slopina ir fiziškai (mechaniškai) pašalina iš gleivinės uždegimo mediatorius;
  • šalina iš sinusų ir nosies ertmės uždegiminį sekretą, gleives, patogenus, alergenus ir kitus iritantus;
  • stimuliuoja vietinį (gleivinės) imunitetą;
  • veikia antiseptiškai;
  • gerina gleivinės reparacines savybes (atsinaujinimą, gijimą).

Irigacinė terapija taikoma keletą kartų per dieną ir tęsiama tol, kol pasiekiama pagerėjimo. Ji saugi netgi ilgai taikoma, todėl rekomenduojama visiems pacientams, sergantiems rinitu, rinosinusitu, turintiems kitos etiologijos nosies simptomų.

Įsidėmėtina, kad druskų tirpal purškiklius reikia gerai prižiūrėti, laikyti švarius, higieniškai jais naudotis, kad tirpalai nebūtų užteršti grybeliu bei kitais mikroorganizmais.

 

Pažangiausia technologija – iš gamtos

 

Vienas veiksmingiausių hipertoninių druskos tirpalų, naudojamų nosies simptomų gydymui, – natūralaus Atlanto vandenyno vandens purškiamasis preparatas quixx/6373″>Quixx.

Atlanto vandenyno vanduo ypatingas, nes pasižymi:

  • natūraliu dideliu druskingumu;
  • unikalia druskų sudėtimi bei proporcijomis;
  • ekologiškas, švarus.

Dėl quixx/6373″>quixx/?utm_source=pasveik&utm_medium=expand&utm_campaign=quixx/6373″>quixx„>quixx/6373″>Quixx preparate (tirpale) esančios didesnės druskų koncentracijos (apie 26 g NaCl/ litre) mažėja nosies gleivinės paburkimas, rinorėja. quixx/6373″>Quixx esantis vandenyno vanduo veikia švelniai, nesukelia sisteminio vazospazmo, neblogina gleivinės kraujotakos.

Vartojant quixx/6373″>quixx/?utm_source=pasveik&utm_medium=expand&utm_campaign=quixx/6373″>quixx„>Quixx netgi ilgą laiką (šešias savaites ir ilgiau) nesiformuoja pripratimas, nepasitaikė rikošetinio rinorėjos suaktyvėjimo ir kitų vietiniams arba sisteminiams dekongestantams būdingų šalutinių poveikių.

quixx/6373″>Quixx greitai ir veiksmingai nuslopina labiausiai varginančius rinosinusito simptomus – nosies užgulimą, rinorėją, gerina kvėpavimą per nosį, pagerina ligonio miegą ir gyvenimo kokybę. quixx/6373″>Quixx veiksmingai pagerina nosies ertmės išsivalymą, gleivių, tiršto sekreto, gleivių kamščių pašalinimą, sudrėkina nosies gleivinę. Rabago ir bendraautoriai (2009 m.) nustatė, kad hipertoninis vandenyno druskos tirpalas veiksmingai išplauna nosies gleivinę ir pašalina iš nosies ertmės alergenus, leukotrienus ir kitus uždegimo mediatorius. Hipertoninio vandenyno vandens įpurškimai taip pat veiksmingai pagerino būklę pacientų, sergančių lėtiniu rinosinusitu ir nosies polipoze, kurie iki gydymo vandenyno vandens tirpalu turėjo kasdien pasikartojančių rinito simptomų simptomų.

Irigacijos hipertoniniu tirpalu veiksmingai šalino alerginio rinito simptomus – čiaudulį, nosies niežėjimą, užgulimą, pasunkėjusį kvėpavimą per nosį, akių peršėjimą, rinorėją ir kt. Gavarello ir bendraautoriai (2005 m.) nustatė, kad irigacijos hipertoniniu tirpalu labai veiksmingos ir saugios pediatrinėje praktikoje, efektyviai gydo ūminio rinokonjunktyvito simptomus, sutrumpina antihistamininių vaistų vartojimo trukmę. Vaikams nosies irigacijai rekomenduojamas ne didesnės kaip 3 proc. koncentracijos vandens tirpalas. Rapiejko ir bendraautorių (2009 m.) atlikti tyrimai rodo, kad irigacijos vandenyno druskos tirpalu efektyviai pagerino būklę pacientų, sergančių rinosinusitu, kurie nelabai veiksmingai buvo gydyti nazaliniais gliukokortikoidais: greičiau sumažėjo ar išnyko nosies ir akių simptomai, sutrumpėjo gijimo laikas.

 

Išvados

 

  • Nosies irigacijos hipertoniniu druskos tirpalu yra veiksmingas papildomas sinonazalinių ligų gydymo metodas. Klinikiniais tyrimais įrodytas irigacinės terapijos efektyvumas gydant ūminį ar lėtinį paūmėjusį rinosinusitą, alerginį sezoninį/ pereninį rinitą, rinokonjunktyvitą, nosies polipozę, viršutinių kvėpavimo takų infekcijas, gripą.
  • Nosies irigacijos yra labai fiziologiškas ir visiškai saugus gydymo metodas, tinkamas netgi kūdikiams, nėščioms ir maitinančioms moterims.
  • Nosies irigacijos gali veikti kaip savarankiška terapinė priemonė, taip pat sustiprina kitų gydymo metodų efektyvumą ir greitina išgijimą, gerina pacientų savijautą ir gyvenimo kokybę.
  • Reikšmingų pranašumų turi natūralaus Atlanto vandenyno vandens (esančio preparate quixx/6373″>Quixx) irigacijos, nes šis tirpalas pasižymi labai geru druskų balansu ir veikia aktyviai, fiziologiškai.

 

Parengė gyd. J. Kastys

 

Žurnalas “Farmacija ir laikas”