Apgamai gali puošti, bet gali ir darkyti išvaizdą. Dažniausiai apgamai atsiranda pirmaisiais gyvenimo metais, vėliau jų gali padaugėti lytinio brendimo periodu, nėštumo metu. Apgamų atsiradimą provokuoja ir saulės spinduliai. Ir nors apgamas – nėra piktybinis odos darinys, tačiau stebėti jų būklę būtina.

Kada reikia kreiptis į gydytoją ir kokie apgamų šalinimo būdai galimi, komentuoja „GK klinikos“ vadovas gydytojas chirurgas-onkologas Karapet Babajan.

Pastaruoju metu ypač daugėja odos vėžio atvejų – jis plinta tarsi epidemija. Odos vėžys gali būti trijų rūšių – bazalioma (bazalinių ląstelių karcinoma), plokščialąstelinis ir melanoma. Ypač svarbu kuo anksčiau nustatyti melanomą, kurį laikoma agresyviausia odos vėžio forma. Ir nors melanoma sudaro tik 5 proc. visų odos navikų, tačiau mirtingumas nuo šios ligos siekia net 71 proc., o tarp 30–35 m. amžiaus moterų tai antras (po krūties vėžio) pagal dažnumą mirtį sukeliantis vėžys. Kita vertus, ankstyvų stadijų melanomos gydymo prognozė labai palanki.

Melanoma prasideda melanocituose – ląstelėse, gaminančiose melaniną, t.y. pigmentą, kuris suteikia odai natūralią spalvą. Ji atsiranda, jei melanocitai supiktybėja. Melanoma gali atsirasti ant odos bet kurioje kūno vietoje.

Maždaug pusę atvejų melanoma formuojasi iš apgamo ir tiek pat lygioje sveikoje odoje. Nors tikimybė susirgti melanoma didėja metams bėgant, ši liga paplitusi visose amžiaus grupėse.

Koks apgamas pavojingas?

Visiems būtina stebėti kūno apgamų kiekį ir pokyčius. Apgamų formos, spalvos, kontūrų bei skaičiaus pasikeitimas gali būti atipijos požymiai, kai būtina kreiptis į gydytoją.

Melanomos diagnostika remiasi ABCD kriterijų sistema (American Cancer Society pasiūlyta melanomos klinikinės diagnostikos sistema). A kriterijus reiškia apgamo (pigmentinio naviko) asimetriją, B – jo kontūro nelygumus, C –spalvų įvairovę (juodą, rudą, rusvą ar kt.), D – kad diametras didesnis kaip > 6 mm. Pastebėjus bent vieną iš išvardintų pokyčių, būtina nedelsiant kreiptis į medikus.

„Pas odos gydytoją bent kartą gyvenime turi apsilankyti kiekvienas, ypač mėgstantys kaitintis saulėje. Tada jau rūpesčiai dėl vienos agresyviausių vėžio formų – melanomos – guls ant gydytojo pečių, – pažymi K.Babajan. – O apskritai žmones reikia pratinti prie minties, kad pas odos gydytoją reikia pasirodyti kartą per metus, kaip, pvz., pas odontologą.“

Melanomos gydymo rezultatai geresni, jei liga diagnozuojama ankstyvos stadijos. Tačiau jei ji laiku nepašalinama, vėžio ląstelės skverbiasi gilyn į sveikus audinius ir gali atsirasti kituose organuose, sritiniuose limfmazgiuose (metastazuoja). Todėl labai svarbu laiku kreiptis į gydytoją, pasitikrinti ir pašalinti įtartiną odos darinį.

Apgamų šalinimo būdai

Nėra kokio nors naujausio ir geriausio įtartino apgamo (odos darinio) šalinimo būdo. Šiuo atveju galimas vienintelis gydymo būdas – chirurginis, kurio metu paimama medžiaga histologiniam ištyrimui.

Jeigu apgamas nėra įtartinas, o tik kosmetiškai darko veidą ar kitą kūno dalį, galimi įvairūs šalinimo būdai. „GK klinikoje“ atliekamas odos dariniu šalinimas lazeriu, šalčiu, radiochirurginiu būdu.

Tačiau dažniausiai rekomenduojama lazerio procedūra, nes tada pasiekiama daug tikslesnių kosmetinių rezultatų.

„Šalinti apgamus nėra sudėtinga, svarbu, kad pašalinus neliktų jokių randų, žymių, kad tai nesukeltų rimtesnių bėdų. Tai reiškia, kad įtartinų apgamų jokiu būdu negalima šalinti lazeriu ar kitais moderniais metodais, juos galima tik operuoti. Kitas momentas – po odos darinių šalinimo neturi likti jokių randų. Deja, bet į mūsų kliniką kreipiasi nemažai žmonių, kuriems apgamai buvo naikinami nesėkmingai, ir dabar žmones vargina negražūs randai“, – pasakoja K.Babajan.

Žiema – palankus metas apgamams šalinti?

Odos darinius galima šalinti bet kuriuo sezono metu. Svarbu tai daryti laiku. Tad jeigu darinys nėra įtartinas, jį šalinti reikia palankiu pacientui metu. Jeigu kyla bent menkiausias įtarimas, kad apgamas gali būti piktybinis, operaciją reikia atlikti nedelsiant.

***
Ar neserga odos ligomis, pasitikrinti ypač kviečiami asmenys, turintys šviesią I ir II tipo odą, kurių kūno odoje yra per 50 apgamų, paskutiniu metu pasikeitė jų spalva, dydis ar kontūras, jei yra neaiškus negyjantis darinys odoje, buvę stiprūs odos nudegimai, dirba lauke ar dažnai būna saulėje arba yra žinomi odos vėžio, o ypač melanomos, atvejai giminėje.

Anastasija Aleksandrova

Kad nekalti apgamai nevirstų pavojingais