Šaltuoju metu laiku ieškodami pagalbos į gydytojus ir vaistininkus kreipiasi daugybė kosulio kamuojamų žmonių. Kosulys – tai gynybinė organizmo reakcija, padedanti pašalinti apmirusias epitelio ląsteles, dulkes, mikrobus ir kitus svetimkūnius iš kvėpavimo takų. Tad vieną kitą kartą nusikosėti – visiškai normalu ir visiškai  kas kita – dažnas, neretai įkyrus bei varginantis kosulys. Mat kosulys pats savaime nelaikomas savarankiška liga, o tik tam tikros kvėpavimo takų ligos požymiu. Dažniausiai kosulį sukelia kvėpavimo takų infekcijos. Pavyzdžiui, peršalimas, gripas. Dėl išsivysčiusio uždegimo paburksta viršutinių kvėpavimo takų gleivinė ir pradeda skirtis gleivės, kurios atkosimos skreplių pavidalu.

Kosulį gali sukelti sausas oras, dūmai, automobilių išmetamosios dujos, cheminių medžiagų garai, iš nosies į kvėpavimo takus nutekėjusios gleivės, alergija. Kai kurie žmonės kosi jaudindamiesi.

Tačiau šaltuoju metų laiku daugelį žmonių vargina būtent infekcinių viršutinių kvėpavimo takų ligų išprovokuotas kosulys. Išsivysčius kvėpavimo takų infekcijai, pradžioje kosulys būna sausas ir skausmingas. Tai – neproduktyvus kosulys, kuris erzina kvėpavimo takus, sukelia diskomfortą ir labai nualina ligonį.

Po kelių dienų kosulys tampa švelnesnis, imama atkosėti gleivių. Tai produktyvus arba “gerasis” kosulys. Jis padeda išsivalyti kvėpavimo takams ir greičiau pasveikti. Išsivalius kvėpavimo takams, normalizuojasi fiziologinės kvėpavimo sistemos funkcijos ir sveikstančio žmogaus savijauta.

Sergant ūmiomis ligomis: viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, gripas/4328″>gripu, faringitu, laringitu, tracheitu, bronchitu, kosulys gali varginti keletą savaičių. Todėl reikia stengtis padėti savo organizmui iš kvėpavimo takų pašalinti gleivių perteklių. Tuo tikslu rekomenduojama vartoti daug skysčių, valgyti daug šviežių vaisių ir daržovių, maistą gardinti bronchų sekrecija skatinančiais prieskoniniais augalais ir pan. Siekiant kuo greičiau atsikratyti įkyraus kosulio, rekomenduojama pasitelkti ir vaistinius preparatus. Mat kvėpavimo takuose susikaupęs gleivių perteklius sutrikdo kvėpavimą, blogina ligonio savijautą ir sudaro puikias sąlygas daugintis ligas sukeliantiems mikroorganizmams bei skatina komplikacijų vystymąsi.

 

Kosulio gydymo abėcėlė

 

Infekcinių viršutinių ligų sukeltą kosulį tradiciškai rekomenduojama gydyti keliais etapais. Pirmosiomis dienomis, tai yra, kol vargina neproduktyvus kosulys, patariama vartoti kosulį slopinančius preparatus. Tuomet, kai kosulys ima “skystėti”, reikia nedelsiant pradėti vartoti atsikosėjimą skatinančius preparatus. Deja, iš asmeninės patirties visi žinome, kad ši riba sunkiai apčiuopiama. Todėl paprastai atsisakome pirmojo gydymo etapo ir vartojame bronchų sekretą skystinančius bei atsikosėjimą skatinančius preparatus. Vaistininkai pastebi, jog gydytojai gydydami kosulį renkasi vaistus, kurių veiklioji medžiaga yra ambroksolio hidrochloridas. Prisimindami sėkmingą gydymosi patirtį, šių vaistų vaistinėjė prašo ir patys ligoniai.

Flavamed tablečių, šnypščiųjų tablečių ir sirupo sudėtyje esančiam ambroksolio hidrohloridui būdingos tam tikros savybės, padedančios greitai ir efektyviai išvalyti kvėpavimo takus ir greičiau pasveikti.

Ambroksolio hidrochloridas flavamed/10570″>(Flavamed) pasižymi keliariopu poveikiu ir veikia pagrindines kosulio patologines grandis. Šis junginys skystina kvėpavimo takuose dėl ligos susiformavusių gleivių perteklių. Flavamed aktyvina natūralius kvėpavimo takų valymosi procesus ir pagerina virpamojo epitelio, kuriuo išklota kvėpavimo takų gleivinė, funkcijas. Tuo pačiu padeda atsikosėti ir išsivalyti kvėpavimo takams.  Be to, ambroksolis pasižymi uždegimą slopinančiu veikimu, tad greičiau sveikstama. Šiam cheminiam junginiui būdingas ir vietinis skausmą slopinantis veikimas, todėl sumažėja uždegimo apimtų kvėpavimo takų dirginimas ir labai pagerėja bendra ligonio savijauta. Yra nustatytos dar kelios išimtinai ambroksolio hidrochloridui būdingos savybės, padedančios greičiau įveikti ligą ir ženkliai pagerinančios bendrą kosulio kamuojamo žmogaus savijautą: jis gerina antibiotikų patekimą į ligos židinį, nestipriai plečia bronchus ir palengvina kvėpavimą. Šios vaisto savybės sumažina įvairių komplikacijų galimybę.  Pastebėta, kad ambrosolio hidrochloridas gali pagerinti natūralią kvėpavimo sistemos apsaugą nuo infekcijų, o tai labai svarbu persirgus rimta kvėpavimo takų infekcine liga.

                      Reikia pasakyti, jog ambroksolio hidrochloridas kosulio gydymui vartojamas jau keletą dešimtmečių. Todėl yra gerai ištyrinėtos ne tik gydomosios šio vaisto savybės, bet ir jo saugumas. Daugybės mokslinių tyrimų rezultatai įrodė, jog ambroksolio hidrochloridas – ne tik efektyvus, bet ir maksimaliai saugus atsikosėjimą gerinantis preparatas, kurį gali vartoti ne tik suaugusieji, bet ir vaikai. Todėl visuomet, kai reikia skystinti kvėpavimo takų sekreta ir pagerinti atsikosėjimą, rekomenduojama pasitelkti vaistinį preparatą Flavamed, kurio veikioji medžiaga – ambroksolio hidrochloridas.

Labai svarbu, kad kamuojant kosuliui būtų vartojama daug skysčių. Todėl, šnypščiosios flavamed/10570″>Flavamed tabletės užtikrina adekvačią mukolitiko paros dozę suaugusiam žmogui, bei užtikrina didesnį suvartojamų skysčių kiekį per parą.

 

Vaistininkas                                                                                                                                                         

Mindaugas Papečkys

                     

kosulys/56468″>Kosulys

Kvėpavimo takų ligos