+2
-4
-2

Kaip padėti mažyliui?

Sloga paprastai nelaikoma rimta liga, bet kai ja suserga vaikas, neretas tėvelis ar mamytė susirūpina ir nebežino, ką daryti. Ar išties sloga nekelia pavojaus ir kaip padėti savo mažyliui, ja sergančiam? Apie tai kalbamės su Kauno Saulės šeimos medicinos centro šeimos gydytoja Audrone URBONIENE.
 

Nuo ko mažyliui gali atsirasti sloga?

Priežasčių iš tiesų yra daug. Dažniausia priežastis – viršutinių kvėpavimo takų virusinė infekcija. Šiuo metu žinoma daugiau kaip 200 virusų atmainų, galinčių sukelti slogą. Persirgęs vieno viruso sukelta infekcine liga, netrukus kūdikis gali užsikrėsti kitu. Tada mamai gali atrodyti, kad mažylis serga lėtine liga.
Pirmomis ligos dienomis virusų sukeltai slogai būdingas nosies užburkimas ir bespalvės išskyros. Vėliau nosies sekretas tirštėja, tampa gelsvas ar žalsvas.
Infekcinę slogą dažnai lydi padidėjusi kūno temperatūra, kosulys, pablogėjęs kūdikio apetitas.
Retesnė slogos priežastis – alergija. Kūdikio nosytę gali suerzinti kvepalai, tabako ar dūmų kvapas, nevėdintų patalpų oras. Alerginei slogai būdingos gausios, vandeningos išskyros ir čiaudulys be ūminės infekcijos požymių.

Ar sloga kūdikiui yra rimta liga?

Taip, tai pakankamai rimta. Kodėl? Suslogavus kūdikiui sunku kvėpuoti per nosytę, žįsti krūtį ar gerti iš buteliuko. Dėl to mažylis tampa neramus, pyksta, blogai miega. Dėl kvėpavimo takų ypatumų sloga sergantys vaikai greitai suserga ausų uždegimu. Liga gali komplikuotis ir kitomis kvėpavimo takų ligomis – sinusitu, bronchitu. Slogai užsitęsus, kai atsiranda pūlingų išskyrų, pakyla kūno temperatūra, būtinai kreipkitės į savo šeimos gydytoją.

Kaip padėti kūdikėliui, kai sudirginta nosytė išskiria daug gleivių?

Kadangi kūdikio gleivinė yra labai puri, nosytėje greitai susikaupia daug gleivių.
Pirmoji pagalba – lengvai pirštais spustelėkite nosies sparnelius, ir gleivės lengvai išbėgs. Jas švelniai nuvalykite marlės gabalėliu, suvilgytu ramunėlių ar medetkų nuoviru.
Mažasis dar nemoka išsišnypšti, todėl tėvai turėtų įsigyti specialų guminį balionėlį. Mažylio nosies išskyras reikėtų atsargiai išsiurbti šiuo balionėliu-kriaušele. Odelę apie nosies landą ištepkite riebiu maitinamuoju kremu, aliejuku ar tepalu.
Reikėtų nepamiršti, kad mažajam daug sunkiau kvėpuoti nei vaikui ar suaugusiajam, todėl nepamirškite reguliariai vėdinti patalpas, venkite namų aplinkoje dūmų, įvairių erzinančių kvapų.

Kaip gydyti slogą kūdikiui iki vienerių metų?

Kol kūdikėlis mažas, jis yra labai pažeidžiamas, todėl jo gydymo galimybės yra ribotos. Pavyzdžiui, negalima lašinti vaistų, kurių sudėtyje yra kamparo aliejaus, mentolio.
Mamos, mėgstančios gydyti liaudiškomis priemonėmis, turėtų žinoti, kad česnako, svogūnų, juodųjų ridikų sultys yra stiprūs gležnos kūdikių nosies gleivinės dirgikliai, todėl jie netinkami slogai gydyti.
Dažniausia mamų klaida – savarankiškas cheminių nosies lašų ir aerozolių naudojimas. Norėčiau priminti, kad ilgalaikis tokių vaistų vartojimas gali sukelti medikamentinę slogą.
Kartais tėvai nori, kad jų vaikų slogai gydyti būtų skiriama antibiotikų. Ypač tėvai išsigąsta, kai kūdikiai karščiuoja. Tai klaidinga nuostata, nes antibiotikai virusų neveikia ir nuo peršalimo ligų komplikacijų neapsaugo.

Kokie yra pagrindiniai kūdikių ir vaikų slogos gydymo skirtumai?

Tai susiję su kūdikių kvėpavimo takų anatomijos ypatumais, didesne komplikacijų rizika.
Vyresniems vaikams, skirtingai nuo kūdikių, galima skirti geriamųjų vaistų nuo slogos (vadinamųjų dekongestantų), kurie palengvina ligos simptomus.
Didžiausias skirtumas yra tas, kad kūdikiui yra reikalingas didesnis slaugos poreikis, rimčiau reikia stebėti ligos simptomus bei mažylio savijautą.

Kokia jūsų nuomonė apie preparatus, kurių sudėtyje yra druskingo jūros ar vandenyno vandens?

Jūros ar vandenynų vanduo paprastai turi savyje vertingų mineralų ir mikroelementų. Tai yra gerai. Ši švelni gydymo priemonė neturi pripratimo rizikos, todėl galima vartoti ilgesnį laiką.
Pavyzdžiui, quixx/6373″>quixx/?utm_source=pasveik&utm_medium=expand&utm_campaign=quixx/6373″>quixx”>Quixx esantis Atlanto vandenyno vanduo yra natūraliai druskingas. Jo druskos koncentracija mažina nosies gleivinės paburkimą, lengvina sekreto nutekėjimą bei kvėpavimą.
Svarbu pabrėžti, kad druskos vandenį galima derinti su kitu gydytojo paskirtu gydymu.
Paprastai kūdikiai ir vaikai šią priemonę toleruoja gerai, nes purkšti yra lengviau nei lašinti lašiukus.
quixx/6373″>Quixx preparatas yra rekomenduojamas kūdikiams (nuo 6 mėnesių), vaikams purškiant po 1–2 purškimus į kiekvieną šnervę 2–3 kartus per dieną.
Beje, jei gydytoja paskirs lašiukų, lašinkite juos gulinčiajam kūdikiui iš pradžių į vieną , po to – į kitą šnervę. Nepamirškite lašindami prilaikyti mažylio galvą. Tėvai taip pat turėtų žinoti, kad jokių lašų į nosį negalima lašinti dažniau nei 5 kartus per parą.

Kokia turėtų būti mažylio slogos profilaktika?

Apibendrindama norėčiau pabrėžti keletą dalykų:
•   venkite kontaktų su sergančiaisiais peršalimo ligomis,
•   venkite alergenų – tabako dūmų, dulkių, aštrių kvapų,
•   šildymo sezono metu dažnai vėdinkite ir drėkinkite patalpas, ypač rytais ir vakarais.
 

Kalbėjosi Nika Vagneriene

Kūdikių ir vaikų sloga. Kaip padėti mažyliui?