<strong>Meilės papildai, arba lytinį pajėgumą didinantys preparatai</strong>

Vis daugiau vyrų ir moterų nori pagerinti seksualinės stimuliacijos ir lytinio akto kokybę, bet yra pernelyg drovūs aptarti tai su sveikatos priežiūros specialistais. Į ką jie kreipiasi? Žinoma, kad informacijos ieško internete. Negalinčios susilaukti palikuonių šeimos svarsto įvairiausius scenarijus, kur kreiptis. Vieni iš karto apsilanko vaisingumo centre, kur gali pasidalyti savo problemomis, tačiau dalis šių vyrų nusprendžia vartoti lengvai prieinamus preparatus, kurių sudėtyje yra testosterono. Egzogeninio testosterono vartojimas stabdo signalą sėklidėms gaminti endogeninį testosteroną ir sutrikdo spermos gamybą sėklidėse.

Pacientai internete turi prieigą prie daugybės seksualinę funkciją gerinančių produktų. Šių produktų galima įsigyti internetu neišeinant iš namų ir išvengiant būtinybės kalbėti apie lytinio gyvenimo problemas su tai išmanančiu mediku. Sveikatos apsaugos specialistams svarbu žinoti, kad jų pacientai vartoja seksualinę funkciją gerinančius preparatus, juk jie galėtų pasiūlyti saugesnes bei kur kas efektyvesnes gydymo galimybes, patarti, ar vartojamas seksualinę funkciją gerinantis preparatas atitiks jų lūkesčius, ar bus tik pinigų švaistymas.

Natūralus kelias

Papildų gamintojai atsižvelgė į šių dienų vartotojo teikiamą pirmenybę natūraliems produktams, nebaudžiamai paženklindami savo produktus žodžiais natūralus, homeopatinis ar organinis. Dažniausiai šių produktų natūralumas labai abstraktus. Niekas nenukrinta nuo medžio būdami tablečių ar kapsulių formos.

Tikriausiai ne visi pacientai žino, kad Jungtinių Amerikos Valstijų maisto ir vaistų kontrolės tarnyba (angl. FDA) visus papildus, įskaitant ir gerinančius seksualinę funkciją, laiko maisto papildais. Būtent todėl gamintojai, prieš maisto papildams patenkant į rinką, neprivalo įrodyti šių produktų saugumo profilio ir efektyvumo. Jie ne tik aiškiai nenurodo, kaip jų produktai gali apsaugoti ar išgydyti ligą, bet ir pateikia produktą su išgalvotu užrašu. Seksualinę funkciją gerinančių papildų tiekėjas net neprivalo įrodyti, kad pakuotėje yra būtent tai, už ką moka vartotojas, ar net tai, kiek pakuotės turinys atitinka etiketėje nurodytą informaciją. Kai kurie gamintojai patobulina savo neva natūralius seksualinę funkciją gerinančius papildus receptiniais fosfodiesterazės-5 inhibitoriais, skirtais vartoti dėl erektilinės disfunkcijos (pvz., sildenafilis, tadalafilis, vardenafilis,) ar antidepresantais (pvz., dapoksetinas). Suklastotose papildų etiketėse nenurodoma šių aktyvių komponentų, todėl neįmanoma nustatyti, ar nepatvirtintų vaistų yra papilde, tampa sunku spręsti, ar iš papildų gauta nauda yra padarinys farmakologinio vaisto, ar nereceptinių komponentų.

Pacientus būtina įspėti, kad šie papildai nėra griežtai kontroliuojami FDA; seksualinę funkciją gerinantys papildai nebūtinai yra saugaus profilio, jie gali daryti įtaką paciento kitų vartojamų vaistų poveikiui, sukelti nepageidaujamų reiškinių, paveikti laboratorinių tyrimų rezultatus. Pacientai turi suprasti, kad tik keletas papildų yra testuoti, todėl jie ne visada atitinka nurodytą sudėtį arba joje gali būti kenksmingų komponentų.

Populiariausi lytinį pajėgumą didinantys papildai

Publikuota ne viena apžvalga apie populiariausius ir perkamiausius seksualinę funkciją gerinančius papildus Jungtinėse Amerikos Valstijose. Vienų papildų tikslas buvo padidinti moterų seksualinį potraukį ir sužadinti jausmus, kitų poveikis buvo nukreiptas į vyrų erektilinę disfunkciją, lytinio akto kokybę. Daugelio papildų sudėtyje yra sudedamųjų dalių, kurių poveikį ir aptarsime. Apžvalgose pabrėžiama, kad nėra jokių įrodymų apie seksualinę funkciją gerinančių papildų vartojimo naudą seksualinei sveikatai. Vaistinės ožragės, afrikietiškųjų johimbų ekstraktas johimbinas, raudonieji ženšeniai, L-argininas, stronvivas, dehidroepiandrosteronas (DHEA), peruvinės pipirnės ir Zestra yra populiariausi papildai, aptariami apžvalgose. Kol kas jokių tvirtų, statistiškai paremtų įrodymų dėl preparatų efektyvumo nenustatyta. Vitaminai ir mineralai, skirti pagerinti seksualinę funkciją, vargu ar gali padėti pacientui, kurio organizme minėtų medžiagų netrūksta, kaip ir neva ypatingasis maistas (pvz., šokoladas, austrės), nepaisant jų reputacijos kaip efektyvių seksualinę funkciją gerinančių produktų.

Vaistinių ožragių dažnai randama vyrų seksualinę funkciją gerinančių papildų sudėtyje. Šiuose augaluose yra steroidinių saponinų, hormoninių pirmtakų, svarbių estrogenui ir testosteronui gamintis. Viename placebu kontroliuojamame tyrime nustatyta, kad kasdienis vaistinių ožragių ekstrakto vartojimas vyrams, esant normaliai erektilinei funkcijai, padidina geismą ir orgazmą per 6 savaites be reikšmingo testosterono padidėjimo. Šį ekstraktą vartojusioms premenopauzinio amžiaus moterimis pastebėtas testosterono ir estradiolio kiekio padidėjimas praėjus 60 dienų nuo vartojimo pradžios. Moterys patyrė stipresnį seksualinį potraukį ir geismą. Nepaisant to, vaistinių ožragių ekstrakto saugumo profilis yra abejotinas. Įspėjama, kad estrogenų gamybos stimuliavimas gali paskatinti krūties naviko ląstelių augimą, todėl vaistinių ožragių negali vartoti pacientai, sergantys nuo hormonų priklausomais navikais. Vaistinės ožragės taip pat gali turėti įtaką vartojamų antikoaguliantų poveikiui.

Johimbinas – alkaloidas, gaunamas iš Afrikoje augančių johimbų, yra žinomas kaip riebalų degintojas, palengvinantis svorio metimą, tačiau mokslinių įrodymų trūksta. Kaip alfa-2 adrenerginių receptorių antagonistas ir 5-HT1A agonistas, johimbinas, tikėtina, padidina azoto oksido gamybą. Johimbinas, vyrams rekomenduojamas vartoti 1 val. prieš seksą, sukelia vazodilataciją ir pagerina erekciją. Metaanalizė parodė, kad aktyvus gydymas johimbinu buvo beveik 4 kartus efektyvesnis vyrams, sergantiems erektiline disfunkcija, palyginti su placebu. Nepaisant galimos naudos, pažymima, kad johimbinas turi daug neigiamų poveikių, tokių kaip psichiatrinių sutrikimų pablogėjimas, todėl žmonės, vartojantys bet kurios rūšies antidepresantus, antihipertenzinius ar centrinę nervų sistemą stimuliuojančius vaistus, neturėtų vartoti johimbino. Žinomi atvejai, kai vyrai, pavartoję papildų su johimbinu ir didelę koncentraciją kofeino, atsidūrė ligoninėje dėl krūtinės skausmo ir aritmijų. Johimbino hidrochloridas, kaip veiklioji medžiaga, galėtų būti indikuotina erektilinei disfunkcijai gydyti. Nepaisant to, šis produktas nėra dažnai vartojamas dėl prieštaringo poveikio organizmui, juolab kad jau daugelį metų plačiai prieinami kur kas saugesni FDE-5 inhibitoriai.

Tikima, kad raudonieji ženšeniai yra tradicinis vaistas, vartojamas tūkstančius metų, didinantis azoto oksido gamybą vyrų ir moterų organizmuose. Azoto oksidas atpalaiduoja raumenis, stimuliuoja kraujo pritekėjimą į varpą bei klitorį. Apžvalgoje nurodoma, kad raudonieji ženšeniai gali būti naudingi gydant erektilinę disfunkciją. Svarbu atkreipti dėmesį, kad šis preparatas gali stimuliuoti estrogenų gamybą, todėl neturėtų būti skiriamas pacientams, sergantiems nuo hormonų priklausomais navikais.

L-argininas yra fiziologinis substratas azoto oksido sintezei. Keleto populiarių moterų ir vyrų seksualinę funkciją gerinančių papildų sudėtyje pagrindinis komponentas yra L-argininas. Jei vartojamas didesnėmis nei fiziologinės dozėmis, L-argininas didina azoto oksido gamybą. Tai atpalaiduoja raumenis ir didina arterinio kraujo pritekėjimą į lytinius organus, sukeliant varpos erekciją bei makšties sienelės tonusą. Kita aminorūgštis – citrulinas – gali būti tokia pat naudinga ar net naudingesnė nei argininas, nes, praėjus žarnyno ir kepenų metabolizmą, yra konvertuojama į argininą inkstuose, taip didinant arginino koncentraciją kraujyje. Placebu kontroliuojamame tyrime nustatyta, kad L-argininas gerina seksualinį geismą ir pasitenkinimą moterims, kurioms yra premenopauzė arba menopauzė, bet neturi poveikio postmenopauziniu laikotarpiu. Kitame nedidelės apimties tyrime arginino turintis produktas vyrams, kuriems nustatyta erektilinė disfunkcija, pagerino erekciją. Tačiau argininas nebuvo pagrindinė sudedamoji papildo dalis, todėl poveikis negali būti priskirtas išskirtinai argininui. 10 tyrimų sisteminė apžvalga ir metaanalizė parodė, kad L-argininas ir citrulinas, palyginti su placebu ar jokiu gydymu, yra tinkami ir efektyvūs vidutinei ir sunkiai erektilinei disfunkcijai gydyti. Taip pat šie papildai suteikė seksualinį pasitenkinimą, pasitenkinimą lytiniu aktu, seksualinį geismą, orgazmą, erekciją. Nepaisant to, įrodymai, remiantys L-arginino vartojimą kaip pirmojo pasirinkimo vaisto vyrų seksualinei funkcijai, yra abejotini.L-arginino turintys preparatai gali būti rekomenduoti tiek vyrams, tiek moterims, siekiant pagerinti seksualinę funkciją.

Stronvivas yra sudėtinis produktas, susidedantis iš L-arginino, L-citrulino, L-karnitino, magnio ir cinko. Šioje apžvalgoje tai yra vienintelis papildas, kurį sertifikavo organizacija Informed Choice, palaikanti sportui skirtų mitybos produktų kokybę, testuojant produktus dėl uždraustų medžiagų ir išvengiant nepatvirtintų farmakologinių vaistų buvimo papilduose. Manoma, kad stronvivas turi naudos seksualinei funkcijai, nes gerina endotelio būklę, stimuliuoja azoto oksido gamybą ir gerina kraujo cirkuliaciją. Nedidelės apimties stronvivo, kurį vartojo ir vyrai, ir moterys, tyrimas parodė įvairių sričių, susijusių su seksualine funkcija, pagerėjimą.Moterys nurodė nuotaikos, vyrai – geismo ir erektilinė funkcijos pagerėjimą.

DHEA yra prohormonas androgeno sintezės grandinėje, kurį gamina periferiniai audiniai. DHEA papildai neturi poveikio sisteminio hormono kiekiui. Vienas tyrimas parodė, kad DHEA reikšmingai pagerino visas seksualinės funkcijos sritis nevaisingoms, premenopauzinio amžiaus moterims, iki gydymo turėjusioms seksualinių sutrikimų. Kituose dviejuose tyrimuose, kuriuose DHEA buvo gydyti vyrai, atskleidė prieštaringus rezultatus: viename placebu kontroliuojamame tyrime erektilinė funkcija 6 mėnesius vartojant DHEA pagerėjo, kitame nebuvo jokių pokyčių. Neigiamų padarinių nebuvo registruota, tačiau ilgalaikio DHEA vartojimo poveikis organizmui nėra žinomas. Panašus produktas –  Tribulus terrestris ekstraktas – organizme yra konvertuojamas į DHEA. Placebo tyrimuose vyrams ir moterims, kuriems buvo sumažėjęs seksualinis geismas, Tribulus terrestris vartojimas pagerino įvairius seksualinės funkcijos parametrus ir spermos judrumą. Preparatas yra gerai toleruojamas, nepastebėta nepageidaujamų reiškinių, tačiau mažai žinoma apie saugų jo dozavimą. Vienu atveju, Tribulus terrestris buvo sietinas su hepatonefrotoksiniu poveikiu po didelės dozės pavartojimo.

Zestra naudojamas tepti ant lytinių lūpų ir klitorio, likus kelioms minutėms iki lytinio akto. Zestra yra sukurtas padidinti moterų geismą ir orgazmą, vazodilatuojant lytinius audinius. Dilgčiojimas, kurį kai kurios moterys apibūdina kaip nuo vidutinio iki stipraus lytinių organų deginimo pojūčio, pajuntamas tepant aliejų. Pirmasis placebo tyrimas naudojant preparatą buvo atliktas su moterimis, kurių seksualinis geismas buvo nuo silpno iki normalaus. Produktas pagerino seksualinį norą, geismą ir orgazmą, palyginti su placebo grupe. Zestra buvo efektyvus moterims, kurios vartojo serotonino inhibitorius, veikiančius seksualinę funkciją. Didelės apimties placebu kontroliuojamo tyrimo rezultatai nebuvo įtikinantys, tačiau tyrėjai toliau tvirtina, jog preparatas pagerina norą, geismą, stebimas pasitenkinimas gydymu didelėje moterų grupėje, turinčioje įvairių seksualinių sutrikimų. Jokių tyrimų nebuvo atlikta su vyrais. Ekspertai rekomenduoja Zestra moterims, norinčioms pagerinti geismą ir orgazmą.

Peruvinės pipirnės – dažnas seksualinę funkciją gerinančių papildų komponentas. Jis vartojamas vyrų libido ir erekcijai pagerinti. Neaišku, kaip peruvinės pipirnės pagerina šiuos parametrus, bet manoma, kas jų sudėtyje yra fitosterolių ir fitoestrogenų, kurie veikia kaip endokrininiai dirgikliai. Nėra įrodyta, kad augalas veikia testosterono ar estrogenų kiekį. Kritiškai vertintini įrodymai, kurie nevienareikšmiškai parodo peruvinių pipirnių efektyvumą. Remiantis 4 atsitiktinių imčių tyrimų sisteminę apžvalgą, kurioje tirtas vyrų ir moterų atsakas į peruvines pipirnes, net 3 tyrimuose buvo stebimas teigiamas seksualinis efektas sveikiems vyrams ir moterims, bei vyrams, kuriems nustatyta erektilinė disfunkcija. Kitų autorių nuomone, teigiamas efektas vyrams yra ribotas arba nestebėtas.

Neefektyvūs ar netinkami vartoti papildai

Būtina paminėti keletą potencialiai kenksmingų seksualinę funkciją gerinančių papildų, apie kuriuos turėtų žinoti ir medikai, ir pacientai. Tai augalinės kilmės afrodiziakai, pavyzdžiui, chasteberry, blizgieji geismiai, raguotojų ožkų piktžolės ir dviskiaučiai ginkmedžiai, apie kurių naudą įrodymų yra labai mažai. Nendrinių rupūžių oda ir nuodai turi psichoaktyvių ir mirtinų toksinų. Šiuo metu FDA draudžia produktus, į kurių sudėtį įeina nendrinių rupūžių kompenentų. Kiti papildai, kurių turėtų vengti pacientai, yra ispaniškosios musės. Jos sukelia lytinių audinių kraujagyslių trombavimąsi ir urogenitalinio trakto uždegimą. Šios musės gali būti mirtinos, todėl jų vartojimas žmonėms yra ribotas. Egzogeniniai estrogenai, gaunami iš sojų, jei vartojami dideliais kiekiais, gali pakenkti kūnui. Daugelio papildų in vitro sukelia antitrombotinį poveikį, kuris gali sukelti kraujavimą vartojant tam tikrus vaistus ar papildus.

Pacientai turi žinoti apie planuojamų vartoti papildų ir jau vartojamų medikamentų galimą nepageidaujamą sąveiką. Teoriškai vartojant seksualinę funkciją gerinančius preparatus kartu su antikoaguliantais (pvz., varfarinu) arba antitrombotiniais vaistais (pvz., aspirinu, klopidogreliu) padidinama kraujavimo rizika. Galimas negausus kraujavimas, kurio metu susidaro hematomų arba kraujuojama iš dantenų, tačiau gali prasidėti ir virškinimo trakto kraujavimas, ar hemoraginis šokas. Pacientai, norėdami saugiai išbandyti papildus, turi paklausti vaistininko, ar norimas vartoti papildas gali sąveikauti su jau vartojamais jo vaistais.

Meilės papildai Lietuvoje

Gulsčiosios ragužės. Pradėjus plačiau tyrinėti gulsčiųjų ragužių poveikį, pastebėta, kad jos turi įtaką vyriškojo hormono testosterono kiekiui kraujyje, stiprina imunitetą, didina ištvermę, mažina nereikalingo vandens kaupimąsi raumens audinyje bei cholesterolio kiekį kraujyje. Skatina liuteinizuojamojo hormono (LH), folikulus stimuliuojančio hormono (FSH) bei testosterono gamybą. Manoma, kad gulsčiųjų ragužių ekstrakte esantis steroidinis saponinas protodioscinas skatina LH gamybą, o per jį – didesnį testosterono išskyrimą organizme. Gulsčiųjų ragužių ekstrakto poveikis lytiniams hormonams buvo patvirtintas moksliniais tyrimais su gyvūnais. Esama tyrimų su gyvūnais ir žmonėmis, kurie įrodo afrodiziakinį gulsčiųjų ragužių ekstrakto poveikį.

Daržiniai krokai sužadina lytinį potraukį (libido), pagerina erekciją, daro įtaką spermos tūriui ir atpalaiduoja raumenis.

Kininiai ženšeniai, dar vadinami baltaisiais ženšeniais. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad ženšenių šaknys pasižymi adaptogeniniu, stimuliuojamuoju ir tonizuojamuoju poveikiu žmogaus organizmui. Rytų medicinos atstovai prie to dar prideda gyvybinės energijos kiekio padidėjimą ir gyvenimo trukmės pratęsimą. Įdomu tai, kad ženšenių šaknys pasižymi ypatingu poveikiu vyrų organizmui. Augalų sudėtyje esantys saponinai stimuliuoja stipriosios lyties atstovų seksualinį aktyvumą (panašiai veikia ir moteris). Reguliariai 2 mėnesius vartojant ženšenius, padidėja spermatozoidų judrumas ir pagerėja seksualinė funkciją.

Piknogenolis ir L-argininas. Piknogenolis – natūrali medžiaga, išgaunama iš pušų Pinus maritima žievės. Ši medžiaga pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, plečia kraujagysles, turi įtaką cholesterolio ir cukraus kiekio reguliacijai. Piknogenolis, derinamas su aminorūgštimi L-argininu, gerina seksualinę funkciją, plečia kraujagysles, gerina kraujotaką. Yra duomenų, kad piknogenolis palengvina mėnesinių skausmą, PMS simptomus. Tyrimais nustatyta, kad piknogenolis mažina kraujo krešėjimą rūkaliams, todėl toliau tyrinėjama jo galima nauda kraujagyslių trombozės profilaktikai.

Afrikinių slyvų sudėtyje yra daug fitosterolių (tarp jų beta sitosterolio), triterpenoidų, pentaciklinių rūgščių, alkoholių ir riebalų rūgščių. Afrikos čiabuviai nuo senų laikų geria afrikinių slyvų arbatą šlapinimosi sutrikimams gydyti. Afrikinės slyvos slopina 5 α-reduktazės fermentą, prostatos fibroblastų proliferaciją, malšina uždegimą. Afrikinės saugo šlapimo pūslę nuo laisvųjų radikalų ir degraduojančiai veikiančių baltymų. Slopina androgenų ir progesterono receptorius, taip pat androgeninio PSA gamybą ir prostatos vėžio ląstelių augimą. Atliktoje 18 atsitiktinių imčių tyrimų, kuriuose dalyvavo 1 562 vyrai, metaanalizėje, nustatyta, kad afrikinės slyvos preparatai pagerino urologinius simptomus ir urodinaminius parametrus (19 proc. sumažino nikturiją ir 23 proc. pagerino šlapimo srovę), spermos kokybę, be to, preparatas buvo gerai toleruojamas.

Peruvinės pipirnės ir juodieji eleuterokokai padeda palaikyti normalią vyrų fizinę, psichinę ir seksualinę būklę.

Pakalbėkime apie seksą

Kaip seksualinės medicinos ekspertai ar urologai, besidomintys vyrų sveikata, konsultuoja pacientus, klausiančius apie papildus, galinčius padidinti seksualinį norą ar prailginti lytinį aktą? Konsultuojama pirmiausia pasikliaujant skeptiškumo jausmu ir pripažįstant, kad gydytojas negali būti atsakingas už tai, ko nežino. Pacientai turi pripažinti, kad rizikuoja ne tik pinigais, bet ir savo sveikata. Svarbiausia yra ne tai, kuris seksualinę funkciją gerinantis papildas padės, o kuris nebus toksiškas. Pacientams tampa patogiau kalbėti su sveikatos priežiūros specialistais apie seksualinius klausimus, o medikams klausti. Pasitenkinimas seksualiniu gyvenimu yra svarbus ir turi įtaką sveikatai, santykiams ir gyvenimo kokybei. Seksualinė sveikata ir bendra sveikatos būklė yra susijusios. Savo seksualiniu gyvenimu patenkintos poros yra laimingesnės, jiems gresia mažesnė rizika susirgti lėtinėmis ligomis, užtikrinama geresnė miego kokybė ir patiriama mažiau įtampos.

Gyd. Kotryna Jurevičiūtė, gyd. Ramūnas Tyla
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos