Mitas: migrena/4394″>Migrena atsiranda dėl galvos smegenų kraujagyslių spazmo (susiaurėjimo).

Tikrovė: Esant migrenos galvos skausmui kraujagyslės atvirkščiai yra išsiplėtusios, o sumažėjęs skausmo slenkstis priepuolio metu apsprendžia skausmingą kraujagyslių pulsaciją.

 

Mitas: Migrena– tai susirgimas, atsirandantis dėl psichologinių priežasčių – streso, emocinio nestabilumo.

Tikrovė: Migrena– tai organinis neurologinis susirgimas. Psichologiniai faktoriai gali įtakoti tik ligos eigą. Pavyzdžiui, stresas gali provokuoti priepuolį, o depresija -lėtinės migrenos formos išsivystymą.

 

Mitas: Migrena nėra pavojingas susirgimas.

Tikrovė: apskritai daugumai pacientų migrenos eiga yra gerybinė. Pavojų gali sukelti tik ligos komplikacijos, visų pirmą – insultas. Lėtinė migrena, nors ir labai vargina, nesukelia ženklaus pavojo. Tuo tarpu piktnaudžiavimas kombinuotais analgetikais gali, sergant lėtine migrena, gali sukelti negrįžtamus pakitimus vidaus organuose.

 

Mitas: Stiprus galvos skausmas – tai rimtaus galvos smegenų susirgimo požymis.

Tikrovė: Nebūtinai. Labai intensyvus skausmas vystyk, dažniau nurodys migreną. Tuo tarpu įtariamas galvos smegenų navikas lydimas vidutinio intensyvumo galvos skausmais arba visai nesukelia skausmo.

Mitas: Sergantis migrena – tiesiog simuliantai.

Tikrovė: Migrena priskiriama dešimtukui labiausiai dezadaptuojantiems susirgimams. Jeigu vertinti tik moterų populiaciją, tai migrena yra penkete susirgimų, labiausiai įtakuojantys moters gyvenimą.

 

Mitas: Migrena – tai moterų liga.

Tikrovė: Ištiktųjų, moteris serga dažniau (vyrų ir moterų santykis yra 1:2 arba 1:3). Nors 6% vyrų vystyk serga migrena ir tai nemaži skaičiai.

 

Mitas: Jeigu aš sirgčiau migrena, aš apie tai žinočiau.

Tikrovė: Migrena– vienas iš mažiausiai suprantamų, nepilnai diagnozuojamų ir negydomų susirgimų. Tyrimai atlikti JAV mokslininkais parodė, jog daugiau nei pusė sergančiųjų migrena, net neįtaria apie savo ligos diagnozę.

 

Mitas: Migrenos diagnozės kriterijai yra paprasti ir kiekvienas gali sau nustatyto ligos diagnozę.

Tikrovė: Net ir patyrusiam gydytojui reikia patirties migrenos diagnozei nustatyti.. Prieš patvirtinant ligą, gydytojas turi atmesti visą ilgą sąrašą kitų susirgimų.

 

Mitas: Esant migrenai skauda smegenis.

Tikrovė: Smegenis neturi skausmo receptorių, todėl skaudėti negali. Skausmo šaltiniu yra galvos smegenų dangalų kraujagyslės ir trišakio nervo galūnėlės.

 

Mitas: Migrena – tiesiog galvos skausmas.

Tikrovė: Galvos skausmas –tai tik dalis migrenos pasireiškimo. Šiuo metu migrena suprantama kaip gerybinės eigos neurologinis susirgimas, galintis komplikuotis ir reikalaujantis gydytojo priežiūros.

 

Mitai: Triptanai pavojingi širdžiai.

Tikrovė: Visi triplanai griežtai tiriami dėl saugumo. Skiriant vaistus rekomenduojamom dozėm, jie yra pilnai saugus ir nesukelia širdies funkcijos pablogėjimo. Triptanai nerekomenduojami esant rimtam širdies susirgimui, sunkiai arterinei hipertenzijai, esant inkstų ar kepenų nepakankamumui.

 

Mitai: Jeigu triplanai nenumalšina galvos skausmo, tai vadinasi ne migrena.

Tikrovė: Triptanų grupės medikamentai pasižymi įvairių efektyvumu. Bei galimas individualus jautrumas vaistui: tai kas efektyvu visiems, gali būti neefektyvu Jums, ir atvirkščiai.

 

Mitas: Migrenos galvos skausmas susijęs su arterinio kraujospūdžio padidėjimu.

Tikrovė: Galvos skausmas atsiranda tik esant staigiam ir išreikštam kraujospūdžio pakilimui. Jeigu migrenos priepuolio metu padidėja kraujospūdis, tai tikriausia susiję su vegetacinės nervų sistemos aktyvavimu.

 

Mitas: Vaistai spazmolitikai (pavyzdžiui, NO-SPA) efektyvus gydant migrenos priepuolį, nes mažina kraujagyslių spazmą.

Tikrovė: Kaip jau buvo minėta, migrenos skausmas susijęs ne kraujagyslių spazmu. Bei, no-spa veikia tik lygiuosius raumenis virškinamajame trakte ar šlapimo takuose, bet ne galvos smegenų kraujagyslėse. Šiuo atveju, spazmolitikų veiksmingumą galima paaiškinti tik dėl poveikio minėtas organų sistemas. Nėra mokslinių klinikinių tyrimų įrodančių spazmolitikų veiksmingumą migrenos atveju.

 

Mitas: Negalima įtakuoti migrenos eigą, reikia išmokti gyventi su šią ligą.

Tikrovė: Yra daugelis medikamentinių nemedikamentinių priemonių migrenos profilaktikai ir gydymui. Kuris nors metodas būtinai bus efektyvus būtent Jums.

Migrenos klubas