migrena/4394″>Migrenos komplikacijos labai retos, tačiau reikalauja skubios medikų pagalbos:

 

1.       Migreninis insultas. Išsivysto, esant migrenos priepuoliui ir pasireiškia tik sergantiems migrena su aurą.

2.       Migreninė būklė – tai migrenos priepuolis, kuris besitęsia daugiau nei 3 paras arba priepuolių serija, atsirandantis vienas po kito su 1-2 parų intervalu.

3.       Epilepsijos priepuolis. Migrenos ir epilepsijos išsivystyme yra daug bendru mechanizmų. Todėl sunkus migrenos priepuolis gali „paleisti‘ir epileptinį priepuolį.

Reiktų pabrėžti, kad dažniausia ir mažiau pavojingesnė migrenos komplikacija yra jos perėjimas į lėtinę forma, tuomet, kai priepuoliai tampa vis dažnesni (pasireiškia 15 ar daugiau dienų per mėnesį), tačiau ženkliai lengvesni.

          Lėtinės migrenos formos atsiradimą skatiną sekantys faktoriai:

1.       Psichologiniai – ilgalaikiai stresai.

2.       Nekontroliuojamas nuskausminamųjų vaistų vartojimas, ypatingai kombinuotų (su kodeinu).

3.       nutukimas/4355″>Nutukimas (kūno masės indeksas virš 30).

4.       Knarkimas

5.       Piktnaudžiavimas kofeiną savo sudėtyje turinčiais gėrimais.

 

„Migreniniai ekvivalentai“

 

Išskiriami, taip vadinami, „migrenai ekvivalentai“. Tokias atvejais, migrena pasireiškia visai be galvos skausmo. „Migreniniams ekvivalentams“priskiriama migrena be galvos skausmo („begalvė „ migrena), „ pilvo“migrena, kuomet skausmas lokalizuojasi pilve, kas labiau būdinga vaikams, ir itin retai pasireiškia suaugusiems. Dar vienas retas migreninis ekvivalentas yra Alisa Stebuklų Pasaulyje sindromas. Jam būdingas kūno schemos pasikeitimo pojūtis, kuomet pacientas jaučia kūno ar jo dalių padidėjimą ar sumažėjimą, kaip tai buvo aprašyta Ljuiso Kerelo, gali būti laiko pasikeitimo pojūtis, regėjimo haliucinacijos.

Migrenos klubas