+2
-3
-1

Kaip žinia, yra daugybė veiksnių, kurie gali sukelti vidurių užkietėjimą, bet net 50 procentų jį nulemia gyvensena, ir pirmiausia – mityba. Jei ligonis tuštinasi rečiau kaip kas 48 valandas, derėtų susirūpinti vidurių užkietėjimo priežastimis ir imtis priemonių. Vidurių užkietėjimas gali būti hemorojaus, išangės įplėšos, storosios žarnos vėžio, tulžies pūslės akmenligės, žarnų išsiplėtimo priežastis

Vidurių užkietėjimą nulemia per mažas skysčių vartojimas. Reikia gerti daugiau skysčių, mažiausiai 8 stiklines per dieną. Vandenį rekomenduojama gerti prieš valgį. Liaudies medicinos žinovai rekomenduoja kas dieną gerti vandens, kuriame prieš tai apie pusę valandos buvo pavirintos džiovintos slyvos ir avižos.

Rūgščios uogos ar jų sultys, vaisių ir daržovių sultys, jogurtai, šviežias kefyras vidurius laisvina veikdami žarnyno receptorius. Pieno kokteiliai, šaltibarščiai, ledai, vanduo veikia refleksiškai ir pasižymi vidurių laisvinamuoju poveikiu. Žarnyno peristaltiką stiprina medus, morkų sultys, sultinys, saldaus pieno produktus pakeiskite rūgštaus pieno produktais.

Vidurių užkietėjimą gali padėti įveikti daržovės ir vaisiai, kruopos, kuriose yra daug maistinių skaidulų, riebalų, ypač augaliniai (grietinė, grietinėlė, saulėgrąžų, kukurūzų, alyvų aliejus). Ypač rekomenduojami patiekalai ir produktai: duona su sėlenomis ir/ar skaldytais grūdais, duonos traškučiai; neriebios sriubos, išvirtos mėsos ar žuvies sultinyje, daržovių nuoviras, burokų sriuba, džiovintų vaisių sriuba, grūdų ir daržovių košės, išmirkyti džiovinti vaisiai – juodos slyvos, figos, abrikosai, šviežia varškė ir varškės apkepas, pudingas, varškėčiai, nestipri kava ir arbata.

Vidurių užkietėjimą gali sukelti duona ir duonos gaminiai iš aukščiausios rūšies miltų, ryžiai, manų kruopos, makaronai, bulvių traškučiai, skrudintos bulvytės, svarainiai, šokoladas, stipri kava ir arbata, kakava, konservuoti produktai, rūkyti, marinuoti, kepti patiekalai, svogūnai, česnakas, aštrūs prieskoniai, alkoholiniai gėrimai.

Maisto paruošimas taip pat labai svarbus: maistą rekomenduojama gaminti garuose, vengti kepto maisto, daržovių nesmulkinti, daržoves ir vaisius galima valgyti ir virtas, ir šviežias. Būtina atkreipti dėmesį ne tik į produktus ir jų paruošimo būdą, bet ir į maitinimosi režimą. Kad žarnynas reguliariai išsituštintų, būtina ryte pusryčiams bei tualeto reikalams skirti pakankamai laiko.

Pusryčių negalima valgyti paskubomis. Dienos metu reikia surasti laiko pietų pertraukai.  Nustatyta, kad vidurių užkietėjimas dažniau vargina tuos, kurių maitinimasis dienos metu yra atsitiktinis, nereguliarus, nei tuos, kurie valgo „pagal tvarkaraštį“. Renkantis produktus ir reguliuojant mitybą, galima daug lengviau atkurti žarnyno veiklą bei išvengti vidurių užkietėjimo.

Būtina į kasdieninę dienotvarkę įtraukti sportinę veiklą: pasivaikščiojimus, bėgiojimą, slidinėjimą, šokius, plaukimą. Dirbantiems sėdimą darbą, reikia stengtis kuo dažniau pajudėti, užsiimti kvėpavimo gimnastika. Būtina nuolat mankštinti dubens ir pilvo preso raumenis (daryti atsilenkimus).

Ypatingą poveikį vidurių užkietėjimo profilaktikai turi jogos pratimai. Fizinį krūvį reikėtų tinkamai paskirstyti. Poilsis ir miegas taip pat svarbus, kaip ir valgymo režimas. Stresas, aplinkos pokyčiai taip pat gali sukelti vidurių užkietėjimą.

 

Keletas naudingų receptų

Kopūstų salotos

150 g smulkiai pjaustyto kopūsto

2 žali agurkėliai

2 pomidorai

kepintos saulėgrąžos, moliūgų ir (ar) sezamo sėklos

1 šaukštelis itališkų žolelių

2 šaukštai alyvuogių aliejaus

Smulkiai supjaustome kopūstą. Riekelėmis supjaustome agurkėlius, nedideliais gabalėliais – pomidorus. Užpilame alyvuogių aliejaus. Saulėgrąžų, moliūgų ar sezamo sėklas (galima ir visų rūšių) trumpai pakepinate aliejuje, kol įgauna gelsvą spalvą. Į salotas įdedame kepintas sėklas, šaukštelį itališkų žolelių. Viską lengvai išmaišome

 

Laisvinantys mišiniai

50 g sėlenų užpilti verdančiu vandeniu, brinkinti 4 valandas. 100 g razinų ir 100 g. džiovintų slyvų nuplikyti verdančiu vandeniu, smulkiai sukapoti, sumaišyti su išbrinkintomis sėlenomis. Valgyti 3 kartus per dieną po 2–3 šaukštus. Laikyti šaldytuve. 50 g senos lapų, 50 g medaus, 50g razinų, 50 g džiovintų slyvų, 50 g alyvuogių aliejaus. Slyvas ir razinas nuplikyti verdančiu vandeniu, pamirkyti ir sumalti, po to viską sudėti į indą išmaišyti ir valgyti po 1 arbatinį. šaukštelį vakare.

Pusė stiklinės kefyro, likusi dalis vandens ir valgomasis šaukštas alyvų aliejaus. Supjaustyti virtą burokėlį, kivį, įberti šiek tiek linų sėmenų, apšlakstyti skystu medumi.

 

Pupelių kotletai su grybais

400 g pupelių

100 g grybų

10 šaukštų sėlenų

300 g pomidorų padažo

Pupeles išverdame ir sumalame. Į masę įdedame pjaustytą

pakepintą svogūną, grybus, suformuojame paplotėlius ir apvoliojame

sėlenose. Kepame aliejuje 10 min. Patiekiame su pomidorų

padažu ( į jį įtarkuokime česnako).

 

Morkų saldainiai

1 kg morkų

400 g rudojo smulkinto cukraus

prieskonių: cinamono, gvazdikėlių, citrinos žievelių, muskato,

sumaltos kalendros

Sutarkuojame morkas ir lengvai nuspaudžiame sultis. Į morkas įspaudžiame citrinos sulčių, įdedame cukrų, prieskonius ir sutarkuotą citrinos žievelę. Verdame pamaišydami ant mažos ugnies 30 min., kol masė pasidarys vientisa ir tiršta. Kai atvės, formuojame „triufelius“, apvoliojame juos sėlenose, tarkuotuose riešutuose, pabarstome kokoso drožlėmis.