Įvairios lokalizacijos ūminiai atraminio judamojo aparato skausmai – dažniausia kreipimosi į gydytoją priežastis. Ūminis skausmo sindromas ne tik sutrikdo judėjimo funkciją ir taip pablogina gyvenimo kokybę, bet ir sukelia įvairių reakcijų fiziologinėse organų sistemose. Ūminio skausmo atveju suaktyvėja simpatoadrenerginė sistema, todėl atsiranda širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo, virškinamojo trakto, šlapimą išskiriančių sistemų organų funkcijų sutrikimų. Ūminio skausmo sindromams gydyti kaip leidžiamųjų vaistų alternatyva rekomenduojamas geriamasis Dolmen, mat jam būdingas greitas bei stiprus analgezinis poveikis ir geras toleravimas.

 

Ūminio skausmo sindromo patofiziologija

 

Ūminis skausmas didina adrenokortikotropinio hormono (AKTH), kortizolio, katecholaminų, interleukino 1 koncentraciją, slopina insulino gamybą, sukelia vandens ir elektrolitų pusiausvyros sutrikimus (natrio ir vandens susilaikymą).

Ūminis skausmas sutrikdo regeneracijos procesus, imuninės bei krešėjimo sistemų veiklą (hiperkoaguliacija, tromboembolijos pavojus). Pacientams pasireiškia psichoemocinių sutrikimų, kaip antai nerimas ir/arba depresija, kurie dar labiau sustiprina skausmą. Nustatyta, kad nerimas ir depresija mažina skausmo slenkstį, iškreipia skausmo suvokimą, didina raumenų įtampą – tai susiję su substancijos P hipersekrecija, serotonino ir kitų aktyviųjų medžiagų apykaitos sutrikimais, didinančiais skausmo intensyvumą.

Svarbiausia ūminio skausmo vieta – nugara ir periferiniai sąnariai, o dažniausios priežastys – kristalinė artropatija, osteoartritas, traumos, operacijos.

 

Ūminio skausmo gydymas – ne visada efektyvus

 

Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU) viena dažniausiai įvairios kilmės uždegimui ir skausmui slopinti vartojamų vaistų grupių. Tačiau ūminio skausmo sindromų gydymas gydymas įprastiniais analgetikais yra šiek tiek ribotas. Pirmiausia, bet koks audinių pažeidimas skatina prouždegimo medžiagų išsiskyrimą (prostaglandinų, citokinų ir kt.), kuriems įprastinių analgetikų terapinės koncentracijos neturi reikšmingos įtakos.

Be to, šie vaistai gali sukelti daug šalutinių reiškinių, iš kurių pavojingiausias – virškinamojo trakto pažeidimas. NVNU, slopinantys prostaglandinų sintezę, yra pagrindiniai vaistai gydant ūminį skausmą. Prostaglandinai pažeidimo atveju sukelia vietinį audinių pabrinkimą, mikrocirkuliacijos sutrikimą, ląstelių uždegimo atsako chemotaksį bei kitus reiškinius ir tiesiogiai skatina skausmo impulso atsiradimą, jo perdavimą, periferinių noicepcinių receptorių bei aferentinių užpakalinių stuburo smegenų ragų neuronų jautrumo padidėjimą.

Dauguma NVNU, tiek selektyvieji, tiek neselektyvieji, nepakankamai malšina ūminį skausmą, sukelia šalutinių reiškinių, kurių daugėja senėjant.

 

Inovatyvi vaisto forma – geresnė virškinamojo trakto apsauga

 

Daugelis nesteroidinių vaistų nuo uždegimo yra racematai, t. y. kairiojo S(+) ir dešiniojo R(+) stereoizomerų mišiniai. Tačiau nustatyta, kad klinikiniu efektyvumu paprastai pasižymi tik vienas raceminio mišinio stereoizomeras. Tai reiškia, kad ciklooksigenazė slopinama stereoselektyviai, o antrasis stereoizomeras būna arba neaktyvus, arba toksiškesnis ir sukelia daugiau šalutinių reiškinių. Tad, kodėl vaistai gaminami iš abiejų stereoizomerų mišinio? Pasirodo, viską lemia kaina.

Racematų sintezė kainuoja pigiai, palyginti su stereoizomerų atskyrimo vienas nuo kito proceso sudėtingumu ir brangumu. Už biotechnologinį metodą – aktyvaus stereoizomero išskyrimą iš racemato – 2000 m. Nobelio premija chemijos mokslo srityje paskirta šio preparato kūrėjams William S. Knowles, Barry K. Sharpless ir Ryoji Noyori. Ketoprofenas iš visų NVNU išsiskiria savo analgezinio veikimo stiprumu, tačiau, kadangi yra neselektyvusis ciklooksigenazės inhibitorius, taip pat gali sukelti tokių pačių šalutinių reiškinių kaip kiti šios vaistų klasės atstovai.

Pastaraisiais metais buvo sukurtas naujas preparatas deksketaprofeno trometamolis Dolmen. Kaip minėta, ketoprofenas yra raceminis mišinys, kurio sudėtyje yra tiek aktyviųjų, tiek neaktyviųjų enantiomerų. Tuo tarpu deksketoprofenas – vandenyje tirpaus ketoprofeno R enantio mero druska, kuri ciklooksigenazę slopina 3 tūkst. Kartų labiau nei S enantiomeras. Deksketoprofenas pagamintas inovatyviomis biotechnologijomis:

         raceminis ketoprofenas virsta į aktyvią formą (etilesterį);

         grybelio Ophiostoma novo-ulmi išskiriamas fermentas atpažįsta deksketoprofeną raceminiame mišinyje;

         genų inžinerijos metodais atpažįstamas genas, koduojantis fermentą ir klonuojantis jį bakterijoje E. coli;

         gaminant deksketoprofeną pasiekiama, kad galutinio produkto švarumas būtų 99,9 proc.

Kitas naujo preparato Dolmen sukūrimo etapas – deksketoprofeno sujungimas su trometamoliu. Trometamolio druska pagerina deksketoprofeno fizines ir chemines savybes, tabletinės vaisto formos farmakokinetiką bei užtikrina greitą ir stiprų analgezinį efektą. Deksketoprofeno trometamolis lengvai tirpsta vandenyje ir gerai pasisavinamas per virškinamojo trakto gleivinę. Dolmen sudėtyje yra 36,9 mg deksketoprofeno trometamolio, kuris atitinka 25 mg grynojo deksketoprofeno. Gydyti skiriama 1 tabletė Dolmen iki 3 kartų per parą (paros dozė – iki 75 mg). Maistas gali sulėtinti deksketoprofeno pasisavinimą, tad šį vaistą rekomenduojama vartoti 30 min. prieš valgį.

 

Ūminiam skausmui malšinti – didesnės galios vaistas Dolmen

 

Dolmen sukurtas ūminiam stipriam skausmo sindromui gydyti. Deksketoprofeno veikimo mechanizmas pagrįstas stipriu ciklooksigenazės slopinimu. Įrodyta, kad deksketoprofenas veikia du kartus stipriau nei raceminis ketoprofeno mišinys ir apie 100 kartų stipriau nei S ketoprofenas. Deksketoprofenas periferiniame lygmenyje, t. y. pažeidimo vietoje (trauma, uždegimas ir pan.), ir centriniame lygmenyje (centrinė nervų sistema) blokuoja nervinio impulso perdavimą į aukštesnius nervinius centrus, slopindamas prostaglandinų gamybą CNS. Taigi deksketoprofenas veikia ir kaip uždegimą slopinantis, ir kaip stiprus skausmą malšinantis preparatas, pasižymintis greita veikimo pradžia ir geru toleravimu. Deksketoprofenas veiksmingai malšina įvairios kilmės ūminius noicepcinius skausmo sindromus (t. y. susijusius su skausmo receptorių suaktyvėjimu), kuriems priklauso ir atraminio judamojo aparato skausmai.

Tyrimų duomenimis, deksketoprofenas greičiau ir veiksmingiau numalšina kelio monoartrito sukeltą ūminį skausmą nei diklofenakas ir ketoprofenas. Vertinant deksketoprofeno veiksmingumą pacientams, sergantiems osteoartroze, nustatyta, kad deksketoprofenas stipriau malšino skausmą nei diklofenakas, o vartojamas ilgesnį laiką (du tris mėnesius) nesukėlė reikšmingų šalutinių reiškinių, palyginti su trumpu vartojimu kursu. Nustatyta, kad gydant ūminius nugaros skausmus deksketoprofenas veiksmingesnis nei kiti NVNU ar tramadolis. Daugiacentriame placebu kontroliuojamame dvigubai aklame tyrime (n = 370) buvo palygintas deksketoprofeno (Dolmen) ir diklofenako veiksmingumas gydant ūminius nugaros skausmus.

Nustatyta, kad gydant deksketoprofenu skausmas sumažėjo 39 proc., o diklofenaku – 33 proc., abu vaistai buvo gerai toleruojami. Kitame tyrime palygintas deksketoprofeno (Dolmen) ir tramadolio veiksmingumas gydant lumbalgiją. Po keturių deksketoprofeno vartojimo dienų nustatytas reikšmingai stipresnis analgezinis poveikis (р = 0,044), palyginti su tramadoliu, šalutinių reakcijų taip pat buvo mažiau deksketoprofeno grupėje (р = 0,026). Tyrimais patvirtinta, kad deksketoprofeno analgezinis poveikis prilygsta tramadolio, o uždegimą slopinantis – diklofenako, tačiau deksketoprofenas analgezinį efektą sukelia greičiau, o šalutinių reiškinių – mažiau.

Perspektyviajame atsitiktinių imčių kontroliuojamame dvigubai aklame tyrime vertintas geriamojo deksketoprofeno ir diklofenako analgezijos pradžios laikas ir skirtumas gydant pacientus, patyrusius apatinių galūnių sužalojimą.

Nustatyta, kad deksketoprofenas (Dolmen) yra efektyvesnis ir greičiau skausmą malšinantis vaistas nei diklofenakas gydant ūminius kaulų ir raumenų sužalojimus. Kitas perspektyvusis atsitiktinių imčių tyrimas įrodė, kad ambulatorinėmis sąlygomis 75 mg paros doze vartojamas deksketoprofenas po kelio artroskopinės operacijos buvo toks pat efektyvus ir saugus kaip 150 mg raceminio ketoprofeno per parą. Deksketoprofenas (Dolmen) geriau malšino skausmą judėjimo metu, palyginti su paracetamolio 2 g per parą, po išrašymo iš dienos chirurgijos skyriaus.

 

Dolmen – alternatyva injekcijoms

Reikia atkreipti dėmesį, kad Dolmen dėl greito ir stipraus analgezinio poveikio, gero geriamosios formos toleravimo gali būti rekomenduojamas ūminiams skausmo sindromams gydyti kaip leidžiamųjų vaistų (ketoprofeno, diklofenako) alternatyva.

Dolmen skiriama osteoartrito, kristalinės artropatijos, potrauminio artrito, periartikulinių audinių pažeidimų sukeltų skausmų, dorsalgijos, spondiloartrozės, radikulalgijos, išialgijos, facetinio sindromo gydymui. Kadangi vaisto analgezinis poveikis pasireiškia greitai, skausmo sindromas veiksmingai numalšinamas per kelias dienas, t. y. preparatas rekomenduojamas vartoti trumpais kursais bet kokios kilmės ar lokalizacijos ūminiam skausmui gydyti.

 

Parengė gyd. J. Knašienė

 

Lietuvos gydytojo žurnalas